Ondersteuning

De begeleiding van leerlingen is grotendeels in handen van de coach. Iedere klas heeft een coach, soms zelfs twee. Leerlingen die een persoonlijk probleem hebben, kunnen daarover met hun coach praten. Ze kunnen ook een gesprek aanvragen met een leerlingenbegeleider. De leerlingenbegeleider kan voor de leerling een luisterend oor zijn en kent de weg als er andere hulp nodig is.

Ook GGD Fryslân is betrokken bij onze school. Leerlingen en verzorgers kunnen tijdens het spreekuur op school of telefonisch vragen stellen over gezondheid, school, thuissituatie of opvoeding.

Zorgteam

Leerlingen met problemen op sociaal-emotioneel terrein komen doorgaans terecht bij het zorgteam. In dit team zitten de leerjaarcoördinatoren, zorgcoördinatoren, pedagogisch medewerkers en time-out medewerkers.
In het zorgteam wordt besproken hoe de leerling het best kan worden geholpen. Daarbij kan ook een beroep worden gedaan op de schoolpsycholoog, de schoolarts, de schoolverpleegkundige, de politie en de leerplichtambtenaar. Verder is er samenwerking met o.a. het jeugdwerk in de gemeente Waadhoeke en het gebiedsteam.

Schoolarts

In klas 1 vmbo en klas 2 havo/atheneum wordt een gezondheidsonderzoek uitgevoerd door de schoolarts of de verpleegkundige. Daarnaast hebben ouders/verzorgers de gelegenheid een medisch onderzoek aan te vragen. Voor persoonlijke zaken kan men een afspraak maken. 

Schoolarts: A. de Koning-Kreuwel
GGD Fryslân
tel.: 088-2299476
e-mail: A.Kreuwel@ggdfryslan.nl

Jongerenwerk op Campus Middelsee

De jeugd- en jongerenwerkers in de gemeente Waadhoeke zijn verbonden met de Campus. Voor de Ulbe maken ze deel uit van het Zorg advies Team. Het Jongerenwerk is meerdere dagen per week op de Campus aanwezig. 

Schoolmaatschappelijk werk

Problemen die de thuis- en schoolsituatie raken zijn soms aanleiding om een gesprek aan te vragen met de schoolmaatschappelijk werker. U kunt zelf contact zoeken met schoolmaatschappelijk werk via gebiedsteam@waadhoeke.nl

GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar. De jeugdgezondheidszorg ondersteunt de school bij gezondheidsprojecten en wanneer er leerlingen zijn die extra gezondheidszorg nodig hebben.
Ouder(s)/verzorger(s), jongeren of de school (in overleg met ouder(s)/verzorger(s)) kunnen bij vragen of zorgen altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een extra onderzoek of gesprek. U kunt zelf contact opnemen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Voor algemene vragen over opvoeding of gezondheid kunt u bellen met de CJG Advieslijn 0900 2541 254. Meer info vindt u op de website van GGD Fryslân: www.ggdfryslan.nl/jgz.

Leerjaarcoördinatoren

De leerjaarcoördinatoren behartigen de dagelijkse gang van zaken en alle leerlingenzaken en ondersteunen de coaches in het begeleiden van de leerlingen. De leerjaarcoördinatoren maken deel uit van de schoolleiding en kunnen de directie vertegenwoordigen.

Maatwerk

Een leerling kan moeite hebben met een schoolvak. Deze leerlingen willen we zo goed mogelijk helpen. Dat gebeurt binnen de Maatwerk-uren. Op basis van hun cijfers kan de docentenvergadering besluiten een leerling voor een bepaalde periode extra ondersteuning aan te bieden voor een bepaald vak. Op deze wijze komt de leerling als het goed is weer op niveau en kan mee draaien zoals dat zou moeten. Wanneer het met het huiswerk niet wil vlotten – door welke omstandigheid dan ook - is er de mogelijkheid Studiepunt! te volgen: een uur huiswerk maken op school en leren -leren en -plannen onder begeleiding van een docent.

Time out en OPDC

Leerlingen die tijdens de les worden verwijderd melden zich bij de time out en gaan daar aan het werk. Na de time out volgt er een herstelgesprek met de betreffende leerling en docent.

Soms is het nodig dat een leerling een tijdje in een andere omgeving dan de klas wordt begeleid. Ook deze begeleiding wordt door pedagogische medewerkers in de time out verzorgd. In uitzonderlijke gevallen is het plaatsen van leerlingen buiten de school noodzakelijk. Vaak liggen meerdere conflicten daaraan ten grondslag. In ons samenwerkingsverband is er dan de mogelijkheid om voor een bepaalde periode naar het OPDC in Leeuwarden te gaan.

Decanaat/Loopbaancoördinatoren

De schooldecaan houdt zich in de eerste plaats bezig met het begeleiden van leerlingen waar het hun studie- en beroepskeuze betreft. Deze begeleiding vindt hoofdzakelijk plaats in de bovenbouw omdat aan het einde daarvan een keuze gemaakt moet worden. Aan het einde van de 2e klas zullen de leerlingen een profiel moeten kiezen met de daarbij passende vakken. Om ze daarbij te helpen volgen de leerlingen van de 2e klassen een kort programma voor keuzebegeleiding binnen het vak Skills.

De 3e klas vmbo zal naast een profiel ook een examenpakket moeten kiezen. Zij volgen daarom een kort programma voor keuzebegeleiding. In de 4e klassen wordt toegewerkt naar een definitieve studie en/of beroepskeuze. Dit betekent dat er naast informatie over het vervolgtraject ook veel gesprekken gevoerd worden.

De LOB-coördinator kan behalve informatie over studie en beroep ook inlichtingen geven over de financiële studiekosten/-steun, of bemiddelen bij het verkrijgen van die inlichtingen.

Document SOP

(School) Ondersteuningsprofiel - Passend Onderwijs

Met de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen, dus ook onze school, zorgplicht. Dit betekent, dat we bij elke aangemelde leerling verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek óf het zoeken naar een passende onderwijsplek, als de begeleidingsbehoefte van het kind onze mogelijkheden te boven gaat.

Ondanks de ondersteuningsmogelijkheden van onze school hebben we niet voor iedere leerling een passend onderwijs-/ondersteuningsaanbod. Er zijn ook kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan dat wij kunnen bieden. Gelukkig werken we samen met andere (speciale) scholen binnen het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard en bestaat er de mogelijkheid toch passend onderwijs voor een leerling te vinden. Op onze website vindt u het Ondersteuningsprofiel van onze school. Dit overzicht geeft onze mogelijkheden van ondersteuning aan, maar ook onze grenzen en beperkingen. Voor specifieke vragen over dit onderwerp vragen we u contact op te nemen met de coördinator leerlingenzorg.

Wanneer blijkt dat een leerling ondersteuning nodig heeft die niet binnen de reguliere school van Voortgezet onderwijs kan worden geboden, maar wel in een van onze scholen van Voortgezet Speciaal Onderwijs binnen of buiten Samenwerkingsverband Fryslân-Noard, dan moet hiervoor een toelaatbaarheidsverklaring worden afgegeven.

De school waar een leerling wordt aangemeld gaat in overleg met de ouders over welke speciale school passend onderwijs aan de leerling kan bieden. Om tot zo’n school te worden toegelaten is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Een onafhankelijke commissie binnen het Samenwerkingsverband bepaalt op grond van aan te leveren informatie of de leerling toelaatbaar is tot de gevraagde vorm van speciaal onderwijs.

Vervolgens kan de leerling worden aangemeld bij de school voor speciaal onderwijs. Deze school geeft vervolgens aan of de leerling kan worden toegelaten. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van Samenwerkingsverband Fryslân-Noard https://swvfryslan-noard.nl/.

Contactpersonen begeleiding en ondersteuning
De contactpersonen van Campus Middelsee zijn te bereiken via het algemene telefoonnummer van de school 0518-401447 of op te vragen via het algemene emailadres van de school.

Extra hulp
Hieronder een overzicht van de extra hulp die Campus Middelsee aanbiedt

Dyslexie en dyscalculie

Document Dyslexieprotocol Cvo Nwf

Uit de resultaten van testen blijkt soms dat een leerling mogelijk dyslectisch is. Een dyslectische leerling kan extra tijd krijgen bij toetsen, examens of andere ondersteuning, zoals grootschrift e.d.. Dit alles gebeurt onder expertise van een dyslexiecoach. Ook bij aanwijzingen van dyscalculie proberen we extra ondersteuning te bieden.

Faalangstreductietraining

Het kan zijn dat een leerling zich onzeker voelt, zenuwachtig is voor spreekbeurten en proefwerken etc. Deze gevoelens kunnen invloed hebben op de studieresultaten. Gespecialiseerde docenten geven voor deze leerlingen een faalangstreductietraining, zodat ze zelfverzekerder worden.

Omgaan met examenvrees

Deze cursus lijkt op de faalangstreductietraining. Leerlingen uit klas 4 kunnen aan deze cursus deelnemen om beter te leren omgaan met de spanningen die een examen of schoolonderzoek met zich meebrengt.

Kanjertraining

Standaard binnen de mentortijd in klas 1 wordt de kanjertraining gegeven. Deze training biedt de leerling oefening en inzicht in bepaalde situaties en helpt hem om zich te handhaven in deze situaties. Leerlingen worden kanjers die op de juiste wijze voor zichzelf kunnen opkomen en grenzen kunnen stellen. Leerlingen die nog wat extra hulp kunnen gebruiken bij dit soort situaties volgen een Rots en watertraining.

NT-2 leerlingen

Document NT2 Protocol

Leerlingen met Nederlands als tweede taal, krijgen op school extra begeleiding en aandacht. NT-2 leerlingen kunnen o.a. gebruik maken van het taalloket.

N.B. De school biedt  mogelijkheden om leerlingen te helpen die extra hulp nodig hebben. In principe is deze hulp vrijwillig. Als een leerling zich voor een bepaald programma aanmeldt, is deelname verplicht. In ieder geval totdat de docent, in overleg met de leerling en met de ouders, verdere voortzetting niet meer nodig acht.

Vertrouwenspersoon

Op onze school werken wij met interne en externe vertrouwenspersonen. De contactgegevens van de interne vertrouwenspersoon zijn op te vragen via het algemene emailadres van de school. De interne vertrouwenspersonen spreken geen inhoudelijk oordeel over de klacht uit, maar vervullen zo nodig een doorverwijsfunctie naar de externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon, die geen directe binding met de school heeft, gaat eerst na of bemiddeling voor een oplossing kan zorgen. Ook verleent de externe vertrouwenspersoon, wanneer gewenst, hulp aan de klager en begeleidt deze zo nodig op zijn weg naar andere instanties. De vertrouwenspersoon is te bereiken via de GGD, een organisatie voor maatschappelijk werk.