Kwaliteit

Onderwijsresultaten


Kwaliteitszorg
Met kwaliteitszorg wordt de wijze bedoeld waarop een school ervoor zorgt dat het onderwijs goed is. CSG Ulbe van Houten besteedt op verschillende manieren aandacht aan kwaliteit.

  • Startende docenten worden begeleid.
  • Elke vakgroep bespreekt jaarlijks de examenresultaten en kijkt op welke punten verbetering kan worden bereikt.
  • De school organiseert scholingen voor alle docenten over leerlingenbegeleiding en onderwijs.
  • Docenten moeten blijven bijscholen.
  • Docenten voeren eens in de 2 jaar een onderzoek uit waarin zij nagaan hoe leerlingen, collega’s en directie over de kwaliteit van hun werk denken. Op basis hiervan maken zij een plan hoe zij kunnen werken aan hun persoonlijke kwaliteit.
  • De aanwezigheid van een leerlingenstatuut, een leerlingenpanel en de klachtenregeling zijn onderdeel van het streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit.
  • Alle activiteiten van de school voor leerlingen en ouders worden geëvalueerd met de oudercommissie.
  • Er is zorg voor een goed en schoon onderhouden gebouw met goed materiaal.

Kwaliteit van CSG Ulbe van Houten

Na een schoolloopbaan in een prettig schoolklimaat verlaten de leerlingen “goed voorbereid” de school. Die kwaliteit komt er niet automatisch, daar moet voor worden gewerkt. Er zijn meerdere interne scholingen per jaar. Daarnaast wordt er ook gekeken naar individuele scholingsbehoeftes en maken we gebruik van elkaars expertise.

Vanuit de docentbegeleiding en het MT worden acties geïnitieerd om de kwaliteit van de lessen zo hoog mogelijk te krijgen. Naast cursussen voor de docenten, worden er lesbezoeken gedaan. Leerlingen en ouders wordt gevraagd hoe zij de kwaliteit van de school en de lessen in het bijzonder ervaren. Daarvoor worden vragenlijsten ingevuld met als onderwerp tevredenheid en veiligheid. De uitslagen worden integraal gepresenteerd op de website.

De schoolleiding heeft regelmatig panelgesprekken met leerlingen uit verschillende leerjaren. Daar wordt vooral gesproken over de kwaliteit van de lessen (het primaire proces). Uitkomsten daarvan worden daarna meegenomen in vakvergaderingen en teruggekoppeld aan het personeel.

Resultaten

Al jaren behaalt onze school goede examenresultaten. Natuurlijk wisselt het slagingspercentage en is het verdeeld over verschillende niveaus. Op www.schoolvo.nl kunt u dat vergelijken met het landelijk slagingspercentage. Wij doen ons best om daar zo ver mogelijk boven te blijven.

Onderwijsresultaten

Jaar

Geslaagd aantal leerlingenPercentage

2023

129 leerlingen95%
2022111 leerlingen96%
202199 leerlingen95%
2020110 leerlingen100%

Scholen op de kaart


Scholen op de kaart geeft een compleet beeld van de scholen bij jou in de buurt. Je kan hier eenvoudig scholen vinden en vergelijken. Wil je bijvoorbeeld weten wat de school doet voor goed onderwijs? Lees dan het profiel van de school. De scholen vertellen op Scholen op de kaart hun verhaal bij cijfers die rechtstreeks van de overheid komen. Hierover heeft Scholen op de kaart afspraken met DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De school voegt daar unieke informatie aan toe over bijvoorbeeld de sfeer, de tevredenheid of het beleid. Met ‘Scholen op de kaart’ bieden scholen inzicht in hun resultaten op basis van twintig indicatoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de doorstroom van leerlingen van de brugklas tot het examenjaar, de examenresultaten, het zorgplan, resultaten van tevredenheidsonderzoeken en de schoolkosten. Op de website van ‘Scholen op de kaart’ is de doorstroomtabel te vinden. Daarin vindt u informatie over de percentages onderbouw- en bovenbouwleerlingen van CSG Ulbe van Houten die zijn overgegaan. Het betreft het gemiddelde over de afgelopen drie jaar. In de tabel worden die gegevens vergeleken met de inspectienorm. De doorstroomtabel geeft ook aan in hoeverre leerlingen in het voorgezet onderwijs les krijgen op het niveau dat de basisschool heeft geadviseerd.

Goede aansluiting naar havo / atheneum klas 4

De leerlingen die klas 1, 2 en 3 havo/atheneum op de Ulbe hebben gevolgd kunnen prima zonder achterstanden of hiaten overstappen naar klas 4 havo/atheneum van CSG Comenius.
Dat komt doordat er 3 jaar lang hetzelfde programma als op Comenius Mariënburg wordt gevolgd. Dit betekent bijna altijd dezelfde boeken, toetsopbouw en overgangsnormen. Ook is er jaarlijks meerdere keren overleg tussen de lesgevers op de Ulbe en hun collega’s op Mariënburg en de warme overdracht overleg van decanen. Sinds ook de AMS is toegetreden tot CVO-NWF komt er ook een stroom op gang van leerlingen die overstappen van klas 3 havo/atheneum in Sint Annaparochie naar de 2e fase in Franeker.

Voortijdig schoolverlaters

We willen voorkomen dat leerlingen onze school verlaten zonder diploma. Daar steken we dan ook veel energie in. In sommige gevallen gaan leerlingen in klas 3 vmbo vervroegd naar het mbo, omdat dat voor hun persoonlijke ontwikkeling het beste perspectief is.

Veiligheid

Als we over kwaliteit van het onderwijs praten, hoort daar ook het begrip veiligheid bij. Een kind zal beter presteren in een veilige omgeving. In de school wordt veiligheid gewaarborgd door een goed zorgbeleid, duidelijke lijnen en kleinschaligheid.
Om de 2 jaar doet de school een intern onderzoek bij alle leerlingen naar het gevoel van veiligheid. De onderzoeken tonen aan dat onze leerlingen zich veilig voelen op school. In vergelijking met de uitslagen van dit onderzoek onder andere scholen in Friesland scoort het gevoel voor veiligheid bij leerlingen significant hoger op onze school.

Verder zijn er in de school camera’s aangebracht om extra toezicht te kunnen houden.
De school heeft een veiligheidsplan waar de verschillende aspecten van veiligheid in zijn beschreven (o.a. pestprotocol).

De leerling is verplicht de kluis te openen op verzoek van de schoolleiding. Tijdens het openen van de schoolkluis zijn een lid van de schoolleiding en een andere medewerker van de school, bijvoorbeeld een conciërge, aanwezig. Daarnaast is het de school toegestaan om een algehele, niet vooraf gemelde, controle van de kluisjes te laten uitvoeren door de politie en/of medewerkers van de school, bijvoorbeeld in het kader van het tegengaan van het bewaren van verboden middelen en/of voorwerpen (zoals vuurwerk of drugs). Tijdens deze controle is iemand van de schoolleiding ter plaatse aanwezig.

Verkeerseducatie

Door elk jaar voor elke klas verkeerseducatie te realiseren hopen we de bewustwording van veilig gedrag in het verkeer te stimuleren. We doen dit in samenwerking met SBV (stichting bevordering verkeerseducatie). De eerste klassen volgen een verkeersmarkt met verschillende onderdelen en een fiets APK. De tweede klassen krijgen standaard een gastles van deskundigen van de SVB. In klas 3 en 4 is er een interactieve theatervoorstelling over veilig verkeer.