Onderwijs

Onderwijstijd

CSG Ulbe van Houten voldoet aan de wettelijke kaders voor de te realiseren onderwijstijd. Dit betreft een urennorm voor de gehele opleiding i.p.v. een urennorm per leerjaar en per leerling. Voor leerlingen van het vmbo betekent dit een norm van 3700 uur voor de gehele opleiding van klas 1 t/m 4. Voor leerlingen van havo en atheneum betekent dit een norm van 3000 uur voor leerjaar 1 t/m 3. Hiervoor tellen de reguliere lessen mee alsmede maatwerkuren, projecturen, excursies, enz. Kortom alle activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school en onder begeleiding van docenten en onderwijsassistenten worden georganiseerd.

Het aanbod van Onderwijs

CSG Ulbe van Houten/CSG Comenius biedt leerlingen een passend onderwijspakket. Omdat het belang van de leerling voorop staat en we leerlingen goed willen voorbereiden op beroep en studie, wordt bij de leerrichting rekening gehouden met interesse, intelligentie, vaardigheid, werktempo en werkhouding.

Onderbouw

In de onderbouw zijn de volgende niveaus te onderscheiden: basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, theoretisch, havo en atheneum. Er zijn BK-klassen (basis/kader), T klassen (theoretisch) en AH (havo/atheneum), maar elke leerling krijgt de vakken en de lessen passend bij zijn/haar niveau. Dit betekent in de praktijk dat een klas soms uiteenvalt in meerdere groepen of dat er soms groepen worden geclusterd bij bepaalde vakken.

Basisberoeps- en kaderberoepsgericht niveau

Leerlingen in deze stroom krijgen meer praktijk. Dat is logisch, omdat ze met grote zekerheid in één van de beroepsgerichte stromen terecht zullen komen. Een opvallend vak is het vak “Skills”. Er is veel aandacht voor beroepsvaardigheden en de inhoud van de beroepen. Op deze wijze wordt de leerling zo gericht mogelijk begeleid bij het vinden van een passende baan of een goede plek in het vervolgonderwijs. Sinds het schooljaar 2022-2023 kunnen basis- en kaderleerlingen ook de keuze maken voor de zogenaamde techniekklas. Onder de naam LTS 2.0 krijgen deze leerlingen 10 uur techniek in de week.

Theoretisch niveau

Leerlingen die dit niveau hebben, zullen in staat moeten zijn meer theorie aan te kunnen en zullen dus ook beter in staat moeten zijn uit de voeten te kunnen met leerstof en huiswerk. Ook binnen de TL-stroom speelt “Skills” een belangrijke rol. Bij Skills komen leerlingen in klas 1 en 2 in aanraking met de beroepssectoren. Skills bieden we in projectvorm aan.

Kennismaking met verschillende beroepen binnen de sector is daarbij een belangrijk onderdeel. Ook wordt geleerd samen te werken, onderzoeken te doen, te presenteren en zelfstandig te werken. Vaardigheden die nodig zijn en goed bruikbaar bij de verdere studie en bij het toekomstige beroep.

Havo-/Atheneumniveau

Deze afdeling op de Ulbe valt onder CSG Comenius. Het onderwijs in deze stroom kenmerkt zich door:

  • uitdagend onderwijs
  • een extra uitdaging door een extra vak
  • grotere zelfstandigheid

De leerlingen volgen op de Ulbe nagenoeg dezelfde lessentabel en lesmethoden als op Comenius Mariënburg. Een verschil is dat op de Ulbe “Skills” wordt aangeboden. Bij “Skills” wordt gewerkt aan projecten in relatie met het LWP en draait het om het ontwikkelen van vaardigheden. Vaardigheden die leerlingen nodig hebben voor de bovenbouw, maar ook voor hun verdere studie en leven, bijvoorbeeld: leiding geven, verantwoordelijkheid nemen, iets op wetenschappelijke wijze onderzoeken, feedback geven en samenwerken.

Aan alle leerlingen van klas 1 en 2 wordt Talents aangeboden. Na een introductie-carrousel in klas 1 krijgen ze op deze wijze twee uur in de week tot eind klas 2 de kans te groeien of zich te verdiepen in iets waar ze goed in zijn, talent voor hebben. Binnen Talents zijn er 8 keuzemogelijkheden: Sports, Creative Reporter, Technology, Music Stage, Cooking Class, Nature Class, Art Factory en Tools & Crafts.

Doorstromen

Leerlingen ontwikkelen zich soms zodanig dat ze een hoger niveau aan kunnen. Ook op de Ulbe kun je doorstromen! Als je aan de criteria voldoet, kun je in klas 1 vanaf het 1e rapport doorstromen naar een hoger niveau. Dit kan in principe in klas 1, maar is soms ook nog mogelijk in klas 2.

Vak op een hoger niveau

Leerlingen die bij de aanmelding al aan bepaalde criteria voldoen kunnen een vak op een hoger niveau volgen. Dit programma probeert de “betere” vmbo-leerling extra uit te dagen (o.a. door hen meteen een aantal vakken aan te bieden op een hoger niveau), zodat ze eventueel later gemakkelijker de overstap naar een hoger niveau kunnen maken. Gaandeweg het schooljaar kan de groep groeien als ook andere leerlingen laten zien bij bepaalde vakken het hogere niveau aan te kunnen. Ook havo- leerlingen kunnen vakken op atheneum niveau volgen.

PLT

Wat de leerlingen in de onderbouw krijgen aan leerstof en toetsen is te lezen in het PLT (programma van Leerstof en Toetsing). Dit PLT is geen spoorboekje, maar geeft wel een indruk wat een leerling ongeveer doet in de eerste twee klassen. In het PLT zijn verder ook het toetsprotocol en de overgangsnormen te vinden.

Het Leerwerkplein (LWP)

Het LWP speelt een belangrijke rol binnen de Campus Middelsee. Doel is om het onderwijs nog beter aan te laten sluiten op het bedrijfsleven in de regio. Het LWP vormt daarbij de schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Hierbij wordt samengewerkt met ondernemers uit Ferwerderadiel, Waadhoeke en Gemeente Leeuwarden.

Met behulp van het LWP zullen zowel vmbo als havo/atheneum leerlingen tijdens hun periode op de Ulbe nog beter een keuze kunnen maken voor hun verdere opleiding en daarmee beter worden voorbereid op hun toekomstig beroep.
Praktisch gezien betekent dit dat er op school met regelmaat meet&greets met het bedrijfsleven wordt georganiseerd, dat mensen uit het bedrijfsleven voorlichting over hun werk geven op school en dat vanuit het bedrijfsleven gezorgd wordt voor stageplekken wanneer leerlingen daaraan toe zijn. Leerlingen – met name in de bovenbouw - worden daartoe ook door de coach begeleid door middel van loopbaangesprekken. Doel is ook dat het sectorwerkstuk dat voor TL-leerlingen verplicht is in de nabije toekomst gekoppeld wordt aan een vraag uit het bedrijfsleven.

De LWP methode wordt tot uitvoering gebracht in de Skills lessen.

Keuzes

Halverwege de 2e periode in de tweede klas krijgen leerlingen een definitief niveau- en leerwegadvies voor de derde klas. Dit advies is gebaseerd op schoolresultaten en houding voor school en leren. Komt een leerling in de beroepsgerichte leerweg (B of K niveau), dan kan hij/zij kiezen voor de sectoren Dienstverlening & Producten of Zorg & Welzijn. In de Theoretische en Gemengde leerweg is er keuze tussen 4 sectoren: Groen, Zorg, Techniek en Economie.

Bovenbouw

De bovenbouw, derde en vierde klas, is gericht op het vervolgonderwijs. Van leerlingen wordt steeds meer zelfstandigheid verwacht. De leerlingen in het vmbo werken in de derde en vierde klas aan het Programma van Toetsing en Afsluiting voor het examen. Vanaf klas 3 zijn de meeste onderdelen al onderdeel van het schoolexamen.

In principe is overstappen naar een andere leerweg in klas 3 niet meer mogelijk. Vanaf het begin van de derde klas bouwen leerlingen namelijk een examendossier (onderdeel van het Portfolio) op dat meegaat naar de vierde klas. Het vierde jaar wordt afgesloten met het centraal examen. De cijfers van het schoolexamen, de verplichte onderdelen zoals lichamelijke opvoeding, handelingsopdrachten en het sectorwerkstuk van de TL-leerlingen, bepalen samen met het centraal examen of een leerling is geslaagd.

Leerlingen van de Theoretische Leerweg (TL) en de Gemengde Leerweg (GL) kunnen door hun vakkenkeuzes uit 4 profielen kiezen. Soms zelfs meerdere profielen tegelijk. Alle leerlingen in klas 3 volgen het vak Dienstverlening & Producten. Dit biedt hen de mogelijkheid in klas 4 – wanneer ze daarvoor kiezen – de Gemengde Leerweg te volgen.

Leerlingen van de Beroepsgerichte Leerweg (BL) en de Kaderberoepsgerichte Leerweg (BL) volgen de sectoren profielen Zorg & Welzijn of Dienstverlening & Producten.

Profielen en keuzevakken

De beroepsgerichte vakken waar de basis- en kaderleerlingen examen in kunnen doen zijn Zorg & Welzijn en Dienstverlening & Producten. Daarnaast kunnen ze een gekozen route volgen met een aantal keuzevakken. Hierdoor wordt het pakket dat een beroepsgerichte leerling volgt interessanter en afwisselender.

Keuzevakken als Ondernemen, Mode & Design, ICT, Sport en Recreatie, Robotica en Installatietechniek en nog andere maken dat de leerlingen zich prima kunnen voorbereiden op de mogelijkheden op het mbo. Kennismaken met deze mogelijkheden is niet alleen aantrekkelijker, maar biedt ook een ruime algemene ontwikkeling op beroepsmatig gebied. Door deze nieuwe vorm van onderwijs (vernieuwend vmbo) kunnen we ook een leerroute Techniek aanbieden.

De derde klas havo/atheneum

In overleg met CSG Comenius volgen de leerlingen van havo/atheneum nagenoeg dezelfde lessentabel en worden zoveel mogelijk dezelfde methodes en toetsen gebruikt.
Er is geregeld overleg met de collega’s van Comenius Mariënburg (havo/atheneum), daardoor is de aansluiting op klas 4 havo/atheneum goed.

De keuze voor een profiel bepaalt voor een groot deel het pakket dat leerlingen volgen.

PTA en Examenreglement

Jaarlijks ontvangen de leerlingen van de bovenbouw het programma van Toetsing en Afsluiting vóór 1 oktober. In dit programma staat de regelgeving beschreven van het schoolexamen, dat begint in klas 3 en doorloopt tot vlak voor het Centrale Eindexamen in klas 4. Ook het examenreglement is hierin opgenomen.

Het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting zijn te zijn te vinden op de website van Campus Middelsee.

Lestijden

Vanwege de groep leerlingen op Campus Middelsee zijn de pauzes opgesplitst en wordt er op verschillende momenten pauze gehouden. Hierbij zijn de leerlingen van klas 1 gekoppeld aan klas 3, en de leerlingen van klas 2 zijn gekoppeld aan klas 4.

Rooster - Zermelo
Wij maken onze roosters met het softwareprogramma Zermelo. Dit programma is bereikbaar via de Zermelo app.

45 minuten rooster en maatwerk
De Ulbe heeft een 45-minutenrooster en kent maatwerkuren. Dat betekent in de praktijk dat er naast b.v. rekenlessen in de bovenbouw, lessen mediawijsheid en studievaardigheden en leren-lezen in klas 1, ruimte is ontstaan voor hulp aan leerlingen die niet goed staan voor een vak en ook ruimte om de dag te besluiten met een lesuur studieondersteuning. Naast hulp is er ook de “plus”: leerlingen kunnen zich opgeven voor iets extra’s! We noemen dit “Excellentie”. Dat betekent b.v. dat men kan kiezen voor een module Spaans, patisserie of autotechniek. Tenslotte willen we zoveel mogelijk testen e.d. in deze uren plannen, zodat de reguliere lessen op de goede wijze doorgang kunnen vinden.

Document Lessentabel

Lesurentabel

In de lessentabel is terug te vinden hoeveel uren een leerling in een bepaalde klas voor een bepaald vak per week krijgt aangeboden. Naast de standaardlessen is er in elke klas ook ruimte voor maatwerk.

N.B. Wanneer maar enkele leerlingen kiezen voor een vak of leerweg kan er door de directie worden besloten dit vak of deze leerweg niet aan te bieden tijdens dat betreffende schooljaar.

Beleid rondom lesuitval

CSG Ulbe van Houten voldoet voor al haar opleidingen aan het verplichte aantal uren dat les gegeven moet worden. Lesuitval wordt zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van invallessen. Daarnaast worden er onderwijsassistenten ingezet bij de invallessen. In het rooster van de docenten is rekening gehouden met beschikbaarheid voor deze invallessen. Roosterwijzigingen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via magister.

Document Toelatingsbeleid CVO-nwf

Plaatsingsprocedure en -criteria

Bij de plaatsing van leerlingen op CSG Ulbe van Houten volgt de school de uitgangspunten zoals beschreven in het document Toelatingsbeleid CVO-nwf. 

Toelating klas 1
De aanmeldingen bij CSG Ulbe van Houten voor klas 1 worden behandeld volgens de uitgangspunten en de systematiek van de Plaatsingswijzer. Met de Plaatsingswijzer wordt de advisering door de basisschool naar het vervolgonderwijs gebaseerd op de meerjarige ontwikkeling van de leerling, zoals die zichtbaar wordt in het leerlingvolgsysteem van de school. Dit schooladvies is bindend voor plaatsing in een onderwijsniveau van het voortgezet onderwijs (zie: www.plaatsingswijzer.nl)

Toelating vanaf leerjaar 2
Toelating kan alleen plaatsvinden als de leerling beschikt over:
• Een overgangsbewijs naar het onderwijsniveau en leerjaar waarvoor de leerling wordt aangemeld;
• Een positief advies van de toeleverende school.

Bij aanmeldingen vanaf leerjaar 2 kijkt de TLC altijd naar de reden van overstappen. Hiervoor kan er met de leerling en ouder(s)/verzorger(s) een intakegesprek worden gevoerd en vraagt de TLC in alle gevallen informatie op van de toeleverende school. Deze informatie wordt gebruikt bij het nemen van een toelatingsbesluit. Ook wordt er gekeken of er een passende plek is.

Toelating tot een examenjaar
Dit kan slechts in uitzonderlijke gevallen plaatsvinden, aangezien het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) niet slechts het examenjaar bestrijkt. Het is derhalve niet aan te raden om nog van school te veranderen binnen deze eindfase van het onderwijsprogramma van de leerling. Een uitzondering kan gelegen zijn in een verhuizing of een bijzondere omstandigheid in de persoonlijke situatie van de leerling.

Ziekmelden en verlof aanvragen

In geval van ziekte of een bezoek aan arts, tandarts, orthodontist e.d. melden de ouders dat op de eerste dag van het verzuim vóór 8.30 uur telefonisch aan de school. Een ziekmelding voor een hele dag kunnen ouders ook in Magister doorgeven. Ook verwachten we dat een ouder het meldt wanneer de leerling weer beter is. De school streeft ernaar om het aantal absenten laag te houden. Daarom vragen we van de ouders om bezoeken aan tandarts, orthodontist en dergelijk zoveel mogelijk buiten de lessen te plannen. Leerlingen die afwezig waren tijdens een toets kunnen gebruik maken van het repetitie-inhaaluur. Wanneer een leerling te laat komt, wordt dat gemeld in het Leerlingvolgsysteem. Ouders/verzorgers kunnen dit zelf in Magister bekijken. Mocht een leerling regelmatig te laat zijn, dan neemt de verzuimcoördinator contact op met thuis. Als een leerling zonder geldige reden herhaaldelijk te laat komt, blijft de leerling op een middag op school om extra werk te doen. Waar nodig is er overleg met de leerplichtambtenaar of wordt een leerling opgeroepen voor het verzuimspreekuur van de leerplichtambtenaar.

Verzuim en verlof
Voor verlof is van tevoren toestemming gevraagd en gekregen. Verzuim betekent wegblijven zonder verlof te hebben gekregen. Het spreekt voor zich dat verlof vragen tot het uiterste beperkt moet worden. Soms is het onvermijdelijk, bijvoorbeeld bij het huwelijk van naaste familieleden of een jubileum van ouder(s)/verzorger(s).

Een aanvraag voor verlof moet altijd schriftelijk en ondertekend zijn door de ouder(s)/ verzorger(s). De leerling moet de aanvraag minstens 2 weken van tevoren inleveren, behoudens calamiteiten en overlijden. Van de leerjaarcoördinator hoort de leerling binnen een termijn van 5 dagen of toestemming wordt verleend. Alle verzuim dat niet valt onder het bovengenoemde voorbeelden, wordt in principe beschouwd als ongeoorloofd schoolverzuim. In Magister wordt dit weergegeven als SP (spijbelen). Dit verzuim heeft vervelende gevolgen en moet daarom vermeden worden. Voor meer informatie www.leerplicht.net. Om ongeoorloofd schoolverzuim te beperken is er binnen de school een verzuimcoördinator actief.

Verlof buiten de vakanties
Als school moeten wij ons houden aan de leerplichtwet. Ouder(s)/verzorger(s) van schoolgaande kinderen zijn verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt. Verzoeken om vrijstelling buiten de schoolvakanties om zullen via de regels die het ministerie van OCW heeft opgesteld, worden behandeld. Op onze website www.campus-middelsee.nl vindt u de richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties en een aanvraagformulier voor het verlof.

Document Burgerschap

Maatschappelijke stage

Burgerschapsvorming

Met burgerschapsvorming bedoelen we dat de leerlingen op persoonlijke wijze leren deelnemen aan hun leefomgeving en een daadwerkelijke bijdrage leveren aan de samenleving. Wij zijn een open christelijke school en willen daarom de christelijke waarden als naastenliefde, verdraagzaamheid en hulpvaardigheid ook duidelijk naar voren laten komen. Binnen het concept van burgerschapsvorming is dat goed mogelijk. Het zich oriënteren op de samenleving en het leren verwoorden van een eigen mening over maatschappelijke thema’s zijn onderwerpen of lesonderdelen die bij verschillende vakken expliciet en soms ook impliciet naar voren komen. Vooral bij maatschappijleer, Levo en geschiedenis, maar ook bij andere vakken.

Buitenschoolse activiteiten als museumbezoek en maatschappelijke stages staan duidelijk in het teken van burgerschapsvorming. Verder zijn er nog de min of meer structurele activiteiten binnen de school die bij de doelstellingen en uitgangspunten van burgerschapsvorming passen (bijv. actie voeren voor een goed doel, schoonmaakacties, duurzaamheid, helpen met toezicht houden enz.).

Ook in de komende jaren zal veel aandacht worden gegeven aan het ontwikkelen van mogelijkheden waarbij leerlingen zelf meer zaken op school mee organiseren en kunnen meebeslissen. Verantwoordelijkheid voor anderen en eigen leefomgeving worden zo gestimuleerd.

Het burgerschapdocument is in de zijbalk te vinden.

Maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage is een duidelijke exponent van burgerschapsvorming. Ontwikkelingen op economisch vlak en veranderde politieke inzichten maken dat de financiële ondersteuning van maatschappelijke stages op scholen door de overheid wordt stopgezet. Daarmee zal ook de harde eis van 30 uren verplichte maatschappelijke stage verdwijnen of worden afgezwakt.

Het belang van deze stages blijft echter onverlet en daarom zal de Ulbe in aangepaste vorm door blijven gaan met maatschappelijke stage. Het zal dan worden ondergebracht bij burgerschapsvorming. De komende jaren volgen we een aangepast programma, waarin we uitgaan van zo’n 25 uren maatschappelijke stage in klas 3.

Taalbeleid


ICT in het onderwijs

Op de Ulbe wordt gewerkt met een iPad. In deze tijd is het gebruik van digitale middelen niet meer weg te denken en als school vinden we dat we daar ook op in moeten spelen. Elke leerling heeft een persoonlijke Ipad. Leerlingen zullen ook ict-vaardig moeten zijn en als school zien we het ook als onze taak daaraan bij te dragen. Voor de duidelijkheid: we zijn geen iPadschool. We kiezen nadrukkelijk voor wat men het “blended learning” noemt: de combinatie van boeken e.d. én de iPad. In bijna alle lessen wordt gebruikt gemaakt van Lesson-up, een interactieve digitale methode die veel structuur biedt voor leerlingen en docenten. De iPad is in beheer van. Daarmee kunnen we zicht houden op het gebruik.

Vakantieregeling

VakantieDatum
Herfstvakantie21-10-2023 t/m 29-10-2023
Kerstvakantie23-12-2023 t/m 7-1-202
Voorjaarsvakantie17-2-2024 t/m 25-2-2024
Paasweekend28-3-2024 t/m 1-4-2024
Meivakantie (incl.)27-4-2024 t/m 12-5-2024
- Koningsdag27 april 2024
- Bevrijdingsdag5 mei 2024
- Hemelvaart9 mei 2024
Tweede Pinksterdag20 mei 2024
Zomervakantie20-7-2024 t/m 1-9-2024