Ondersteuning

Begeleiding binnen school

De school kent diverse vormen van leerlingbegeleiding. Hieronder staan deze beschreven.

Mentoraat

Op het Beyers Naudé heeft elke stamklas twee mentoren. Het eerste aanspreekpunt in de begeleiding van de leerling is de mentor. Iedere leerling heeft een mentor: een vakdocent die naast de vaklessen een begeleidende taak voor een groep leerlingen heeft. Wij kiezen er bewust voor om de mentorgroepen zo klein mogelijk te houden. Op die manier kan de mentor op een persoonlijke manier de mentorleerlingen begeleiden. De mentor houdt de vorderingen van de leerlingen in de gaten, onderhoudt het contact met de ouders/verzorgers (bijvoorbeeld in de driegesprekken), is het eerste aanspreekpunt voor ondersteuning en is aanwezig bij klassenactiviteiten.

Document Ondersteuningsplan Cgbn 2022 23

Het ondersteuningsteam

Dit team bestaat uit: de ondersteuningscoördinator, een pedagoog, psycholoog, zingevingscoach, dyslexiecoach, schoolmaatschappelijk werker en orthopedagoog.

De taak van het ondersteuningsteam is het analyseren en formuleren van de ondersteuningsbehoefte en het monitoren van de begeleiding.

Huiswerkklas

Leerlingen die hun huiswerk rustig op school willen maken en daarbij ondersteuning nodig hebben, zijn welkom in de huiswerkklas. Een schoolassistent houdt toezicht. Deelname is kostenloos. Wie zich aanmeldt, bindt zich voor een rapportperiode.

Huiswerkklas is op dit moment nog niet actief, meer informatie volgt.

Tutoren

Leerlingen uit klas 1, 2 en 3 (en incidenteel uit andere klassen) die aangeven dat zij met een bepaald vak moeite hebben, kunnen tijdelijk geholpen worden door een leerling uit de bovenbouw.

Tutoren zijn leerlingen die goed zijn in een bepaald vak en hun kennis en vaardigheden willen delen met medeleerlingen. Leerlingen die tutor willen zijn of begeleid willen worden kunnen zich melden bij de teamassistenten. De leerling die hulp krijgt van een tutor betaalt per keer (minimaal 45 minuten) € 4,00 aan de tutor.

Dyslexie

Aan het begin van het schooljaar worden alle leerlingen van klas 1 gescreend op dyslexie. Als de uitslag daartoe aanleiding geeft, krijgen de ouders het advies hun kind op dyslexie te laten te onderzoeken om een officiële diagnose vast te stellen. Een dyslectische leerling kan aanspraak maken op een aantal faciliteiten. In het dyslexieprotocol, te downloaden op de website en verkrijgbaar bij de ondersteuningscoördinator, staan alle procedures en regels rondom dyslexie beschreven.

De decaan en de keuzebegeleiding

Beyers Naudé bereidt leerlingen voor op de grote maatschappelijke vraagstukken van de toekomst. Een goede begeleiding in de keuze voor een vervolgopleiding vinden wij daarom belangrijk. In de loop van klas 3 kiezen de leerlingen een of meer van de vier profielen Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek.

Zij worden bij deze keuze begeleid door hun mentor en de decanen. Tijdens een ouderavond worden ouders over dit onderwerp geïnformeerd.

Schoolmaatschappelijk werker

Eens per twee weken houdt de schoolmaatschappelijk werker spreekuur voor leerlingen die behoefte hebben aan een gesprek over hun probleem of zorg. Jongeren kunnen het door verschillende oorzaken moeilijk hebben, bijvoorbeeld vanwege hun thuissituatie. Ook wanneer een leerling gepest wordt of in het verleden gepest is, wanneer iemand zich onzeker of eenzaam voelt of somber is, kan hij/zij langskomen voor een gesprek.

Leerlingen kunnen een afspraak maken via de mentor of de ondersteuningscoördinator of zelf mailen naar z.hiemstra@cedin.nl

Passend onderwijs en de ondersteuningsmogelijkheden op school

Met de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen zorgplicht. Dit betekent dat we bij elke toegelaten leerling verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek. De zorgstructuur van de school omvat basisondersteuning, met in bepaalde gevallen extra ondersteuning. Uitgangspunt is dat een leerling in staat is lessen in klasverband te volgen en ten minste het basisprofiel vwo heeft.

Ons ondersteuningsprofiel staat op de website. Dit overzicht geeft onze mogelijkheden van ondersteuning aan, maar ook onze grenzen en beperkingen.

Meer informatie over dit onderwerp is beschikbaar via de ondersteuningscoördinator van de school.

Coördinator leerlingondersteuning (CLO): 

mevrouw M. Ypma
Tel. (058) 212 44 71 m.ypma@cvo-nf.nl 

Document Schoolondersteuningsprofiel 2024 2025

(School)Ondersteuningsprofiel

Bekijk hier links het schoolondersteuningsprofiel van Beyers Naudé.

Contactpersonen begeleiding en ondersteuning

De ondersteuningscoördinator is mevrouw M. Ypma, tel. (058) 212 44 71, m.ypma@cvo-nf.nl.

Externe begeleiding

Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard. Het samenwerkingsverband heeft een orthopedagogisch-didactisch centrum (OPDC) waar gedragsdeskundigen (orthopedagogen en psychologen) en consulenten passend onderwijs werken die leerlingen, docenten en onze school kunnen begeleiden.

Onze school kan via de ondersteuningscoördinator dit OPDC inzetten. De gedragsdeskundigen en consulenten maken, zodra er een beroep op hen gedaan wordt, deel uit van de interne ondersteuningsstructuur van de school.

Het OPDC kan ingezet worden voor de volgende activiteiten:

  • Het meedenken in het zorgadviesteam.
  • Het voeren van consultgesprekken en het geven van advies.
  • Het uitvoeren van handelingsgericht onderzoek, capaciteitenonderzoek of dyslexie-onderzoek (gedragsdeskundige). Op verzoek van de school en met toestemming van de ouders/leerling.
  • Het samen met school en ouders/leerling beslissen over de toeleiding tot een bepaald traject binnen het OPDC (gedragsdeskundige).
  • Het ondersteunen van school en ouders/leerling bij het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het VSO (gedragsdeskundige).
  • Het begeleiden van leerling en ouders bij een overstap richting VSO (consulent).
  • Het begeleiden bij het vormgeven aan handelingsgericht werken op onze school, bijvoorbeeld door gesprekken met de schoolleiding, deskundigheidsbevordering en het coachen van zorgcoördinatoren of docenten.
  • Begeleiden bij het vormgeven aan onderwijsarrangementen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoefte.
  • Het bevorderen van deskundigheid en het coachen van zorgcoördinatoren of docenten.

De consulenten passend onderwijs zijn tevens inzetbaar bij problematiek rond plaatsing, schorsing, verwijdering van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Zij kunnen niet alleen ingeschakeld worden door de ondersteuningscoördinator, maar ook door een leerplichtambtenaar of een hulpverlener van een wijk- of gebiedsteam. Ook ouders of wettelijke vertegenwoordigers van leerlingen kunnen een beroep doen op de consulenten. Zij zijn te bereiken via het algemene nummer van het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard (058) 880 12 70.

Het orthopedagogisch-didactisch centrum van het samenwerkingsverband is gevestigd in Leeuwarden.

Soms is het voor een leerling tijdelijk niet mogelijk onderwijs te volgen op de eigen school, ook niet met extra ondersteuning. Voor deze leerlingen kan gekozen worden voor een traject in het OPDC. Dit kan zijn de Rebound, de Observatiegroep of het thuiszitterstraject. Verdere informatie over het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard is te vinden op de website www.swvfryslan-noard.nl.

Document Rouwprotocol Cvo Nwf 1

Ons rouwprotocol

Bekijk hier ons rouwprotocol.