Wat we ook graag willen delen

Wat schaft de leerling zelf aan?

Alle gewone studieboeken ontvangen de leerlingen thuis. Bij een aantal vakken wordt echter verwacht dat de leerlingen bij de lessen beschikken over de volgende zaken die ze zelf moeten aanschaffen.

Nederlands: een woordenboek vanaf klas 1;
Aanbevolen: Koenen, Handwoordenboek Nederlands, laatste druk, of Kramer, Nieuw Woordenboek Nederlands, laatste druk, of Van Dale, Handwoordenboek Hedendaags Nederlands, laatste druk

Fries: aanbevolen: Prisma, klein Fries woordenboek, laatste druk

Klassieke talen: een woordenboek Latijn en/of Grieks vanaf klas 4:
Pinkster, Woordenboek Latijn-Nederlands, UvA Amsterdam 1998 (of een latere editie)
Ch. Hupperts, Woordenboek Grieks-Nederlands, Eisma, Leeuwarden 2004 (of een latere editie)
Overleg met de docent over de aan te schaffen woordenboeken is verstandig.

Moderne vreemde talen (MVT): een woordenboek vanaf klas 1 (voor Duits vanaf klas 2).
Aanbevolen: de serie Prisma woordenboeken, Wolters’ Sterwoordenboeken of Van Dale Pocketwoordenboek (MVT-Ned/Ned.-MVT). Overleg met de docent over aan te schaffen woordenboeken is verstandig.

Exacte vakken: vanaf klas 1 een zakrekenmachine. Aanschaf van een grafische rekenmachine in klas 4 vindt plaats via de school. Daarnaast dienen leerlingen voor wiskunde te beschikken over een passer, een geodriehoek en een ruitjesschrift (5mm ruit).

Biologie: een A4 23-rings multomap met gelinieerd en tekenpapier, een potlood HB en een set van 12 kleurpotloden.

Beeldende vorming: set van 12 kleurpotloden en een set van 12 viltstiften, potloden HB, 2B en 4B, een dummy (tekenboek met harde kaft), setje basispenselen.

Gym: alle leerlingen zijn verplicht tijdens de gymlessen een kwalitatief goed sportshirt (vochtabsorberend) en een sportbroekje te dragen. Verplicht is ook een paar trainingsschoenen voor op het veld (geen noppenschoenen zoals hockey- en voetbalschoenen). Wie zonder sportkleding verschijnt, huurt deze bij de gymdocent tegen een vergoeding van € 0,50 per kledingstuk per keer.

Voor gebruik in de zaal adviseren wij een paar zaalschoenen. Veldtrainingsschoenen en sneakers mogen niet als zaalschoenen worden gebruikt. Zaalschoenen mogen geen zwarte zolen hebben.

Bijzonder data:

Datum

Uitleg

11 t/m 18 oktober 2023

Griekenlandreis klas 5
Donderdag 21 maart 2024 Dies natalis van de school
Maandag 15 april 2024Bevrijding van Fryslân (WO II)

Burgerschap

Op Beyers Naudé neemt burgerschapsonderwijs een belangrijke plaats in, zowel in onze lessen als daaromheen. Wij bereiden onze leerlingen hiermee voor op het wereldburgerschap. Onze leerlingen leren o.a. samenwerken en werken op een actieve en vormende manier aan hun plaats in de maatschappij. Dit leren ze niet alleen in de schoolomgeving, maar ook daarbuiten.

Bij burgerschapsonderwijs zijn door de overheid nationale consensusdoelen opgesteld, namelijk:

  • De leerling heeft respect voor en kennis van onze democratische rechtstaat.
  • De leerling ontwikkelt de sociale en maatschappelijke competenties om deel uit te maken en bij te dragen aan de pluriforme, democratische Nederlandse samenleving.
  • De leerling heeft kennis over en respect voor verschillen in godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, geslacht, handicap of seksuele gerichtheid alsmede de waarde dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden.

Op het Beyers Naudé zien we het eerste consensusdoel (de leerling heeft respect voor en kennis van onze democratische rechtstaat) o.a. terug tijdens dagopeningen (alle klassen) en tijdens het project Tienskip in klas 4 en in klas 5 tijdens de lessen Maatschappijleer.

Het tweede consensusdoel (de leerling ontwikkelt de sociale en maatschappelijke competenties om deel uit te maken en bij te dragen aan de pluriforme, democratische Nederlandse samenleving) zien we o.a. terug in klas 3 tijdens de Klusdag, in samenwerking met Stichting Present. Hierbij komen leerlingen in contact met mensen in de samenleving die het anders getroffen hebben. Zij doen dan één dag vrijwilligerswerk, via bijvoorbeeld het Leger des Heils of bij een gehandicaptenopvang.

Het derde consensusdoel (de leerling heeft kennis over en respect voor verschillen in godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, geslacht, handicap of seksuele gerichtheid alsmede de waarde dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden) zien we o.a. terug in de activiteiten van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), het klas 2 project ‘Iedereen is anders’ waarbij er aandacht besteed wordt aan genderdiversiteit en het klas 1 Project 'De Naam van de School', waarbij leerlingen leren over Beyers Naudé, de apartheid, de vertaling hiervan naar het heden en inclusiviteit.

Verbreding en verdieping

Beyers Naudé biedt meer dan alleen vaklessen. We dagen onze leerlingen ook buiten de les uit, zowel op cognitief als creatief gebied. Ontwikkeling en plezier staan hierbij voorop. Hieronder een greep uit ons brede aanbod van andere activiteiten.

Beyers Naudé Atelier (BNA)

In het Beyers Naudé Atelier in klas 1 en 3 kiezen leerlingen onderwijs over een thema dat hen aanspreekt. Soms zijn dit thema’s die een raakvlak hebben met een schoolvak, soms gaat het om creatieve ontplooiing, soms staat de sociale ontwikkeling centraal.

Cambridge University Certificate (CUC)

Vanaf het eerste schooljaar kunnen leerlingen deelnemen aan de Cambridgeklas, waar zij worden voorbereid op examens Engels voor niet-Engelstaligen. Deze examens leveren wereldwijd erkende certificaten op, die een aanbeveling zijn bij toelating tot buitenlandse universiteiten.

Deelnemende leerlingen volgen tot en met de vijfde klas extra lessen Engels naast het gewone lesrooster. In de eerste klas kunnen leerlingen tot de herfstvakantie nog in- of uitstappen. Daarna is instappen niet meer mogelijk; later uitstappen kan alleen aan het einde van een schooljaar.

Aan het eind van klas 3 kunnen de leerlingen hun kwalificatie B2 First for Schools (voorheen FCE) halen, aan het eind van klas 5 het C1 Advanced (voorheen CAE). Aan deelname aan het Cambridge-examen zijn extra kosten verbonden.

Olympiades

Beyers Naudé is een officiële Olympiadeschool. Leerlingen worden aangemoedigd deel te nemen aan olympiades – landelijke wedstrijden voor vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, aardrijkskunde en filosofie.

Onderzoeksvaardigheden en wetenschapsoriëntatie

De gymnasiumopleiding bereidt de leerlingen voor op het wetenschappelijk onderwijs. Hierbij is het van belang dat de leerlingen de juiste vaardigheden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek aangeleerd krijgen. In klas 4 en 5 krijgen alle leerlingen les in onderzoeksvaardigheden en wetenschapsoriëntatie. Naast de reguliere onderzoeksvaardigheden komt hierbij ook de filosofie van de wetenschap aan de orde. De module wetenschapsoriëntatie in klas 5 geldt tevens als startpunt voor het profielwerkstuk dat de leerlingen in klas 6 maken.

Excursies en activiteitendagen

De school organiseert verspreid over de leerjaren excursies en andere buitenschoolse activiteiten. Deze vinden veelal plaats in de activiteitenweek of activiteitendagen. De leerlingen in klas 4 gaan in de activiteitenweek op excursie naar een Europese stad. De leerlingen in klas 5 gaan op de klassieke reis, volgens velen het hoogtepunt van de schoolloopbaan.

DELF, Goethe en CUC

Voor leerlingen uit klas 4 en 5 met het vak Frans bestaat de mogelijkheid om mee te doen met het voorbereidingsprogramma voor het DELF-Junior examen. Dit is een door het Franse ministerie van onderwijs erkend internationaal diploma.

Leerlingen klas 5 met Duits in hun pakket kunnen het Goetheprogramma volgen. Ook dit leidt tot een internationaal erkend certificaat. Leerlingen werken overwegend in eigen tijd aan deze twee programma’s.

Leerlingen in de bovenbouw die goede resultaten behalen voor Engels en niet vanaf klas 1 aan CUC hebben deelgenomen, kunnen in overleg met de vaksectie Engels alsnog instromen in klas 4.

Frysk

Fries is met één lesuur per week een verplicht schoolvak in de eerste klas. In onze tweetalige provincie is het schoolbeleid het vak Fries als tweede taal een volwaardige plaats toe te kennen, in het kader van cultuuroverdracht en als erkenning van de moedertaal van een aanzienlijk deel van onze leerlingenpopulatie. Met niet-Friestalige leerlingen wordt in de les rekening gehouden; de nadruk ligt op passieve taalbeheersing. Onze leerlingen vallen vaak in de prijzen bij de Friese voordrachtswedstrijden van het FeRstival.

Honoursprogramma van de Gymnasia

Beyers Naudé neemt deel aan het honoursprogramma van Stichting het Zelfstandig Gymnasia. Het doel voor de leerling is dat je je persoonlijk ontplooit en de grenzen van je mogelijkheden verkent en plezier hebt in leren. Het programma is modern, gaat uit van de motivatie van de leerlingen, werkt met een coachende didactiek en richt zich op de ontwikkeling van competenties van de 21e eeuw. Gymnasia hebben al decennialang ervaring op dit gebied, met plusprogramma’s, excellentie-ontwikkeling en speciale programma’s voor hoogbegaafden. Het honoursprogramma van de gymnasia (HPG) wil die expertise bundelen en verder uitbreiden. Leerlingen uit klas 3 kunnen solliciteren naar een plaats in het HPG; zij volgen het programma in klas 4, 5 en 6.

Science honoursprogramma

Het betaplusproject is een onderzoeksproject in samenwerking met Wetsus. Een aantal leerlingen uit klas 3, 4 en 5 neemt deel aan dit project. Wetsus is een internationaal onderzoekscentrum op het gebied van watertechnologie, gehuisvest op loopafstand van onze school. Samen met twee andere scholen doen we mee aan onderzoeken op het gebied van water.

Muziek en cultuur

Muziek en cultuur nemen een belangrijke plaats in op ons gymnasium. Om de leerlingen kennis te laten maken met een breed scala aan cultuuruitingen en hun kennis en interesse op dit terrein te vergroten, worden theaterproducties binnen of buiten de school aangeboden of musea bezocht.

Jaarlijks wordt er een toneelvoorstelling ingestudeerd door leerlingen van verschillende klassen. De regie en coördinatie is in handen van een aantal enthousiaste docenten. De toneellessen en repetities zijn op vrijdagmiddag.

Het Beyers Naudé schoolorkest is er voor leerlingen die een instrument op een bepaald niveau bespelen. Dit is ter beoordeling aan de muziekdocent, tevens dirigent. Het orkest treedt bij diverse gelegenheden op. De repetities zijn op vrijdagmiddag.

Het leerlingenkoor oefent eenmaal per week en treedt een aantal keer per jaar op, zowel bij schoolactiviteiten als daarbuiten.

Ook voor individuele leerlingen zijn er diverse momenten om hun talenten te tonen: bijvoorbeeld tijdens de Grote Avond of het benefietconcert.

Debatclub

De school heeft een debatclub: Retorica. Wekelijks oefenen leerlingen uit alle leerjaren op vrijdagmiddag hun debatvaardigheden. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen aan wedstrijden, zoals het intergymnasiaal debat.

Masterskip De Wylde Swan

Sinds 2018 is het Beyers Naudé officieel een Masterskipschool. Dat houdt in dat wij leerlingen de kans bieden om in klas 4 of 5 mee te gaan met een van de reizen van Masterskip de Wylde Swan. Aan boord volgen zij onderwijs met de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied als klaslokaal. Afgelopen jaren zijn meerdere leerlingen van onze school mee geweest aan boord. Door de goede samenwerking met de organisatie van Masterskip slagen wij er goed in de leerlingen het beste te bieden van twee werelden: het volgen van het onderwijsprogramma zoals wij dat thuis aanbieden, maar ook de unieke kans van ervaringsonderwijs aan boord van het schip. Op deze manier verbreden wij letterlijk de horizon van onze leerlingen!