Onderwijs

Onderwijstijd

Leerlingen hebben recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd) van goede kwaliteit. De overheid heeft daarom urennormen vastgesteld. De Inspectie ziet erop toe dat wij onze leerlingen voldoende onderwijstijd aanbieden. Van onderwijstijd is sprake als:

  • een activiteit gaat om begeleid onderwijs (niet noodzakelijkerwijs begeleid door een docent);
  • een activiteit deel uitmaakt van het aan de leerlingen aangeboden onderwijsprogramma;
  • een activiteit wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderwijspersoneel.

Onder onderwijstijd wordt dus verstaan de in schooltijd verzorgde lessen, maatwerkuren, maar ook activiteiten zoals een stage, sportdagen, excursies, presentaties van het profielwerkstuk en buitenschoolse activiteiten die bij het onderwijsprogramma horen.

Anna Maria van Schurman voldoet voor al haar opleidingen aan het verplichte aantal uren dat les gegeven moet worden. Lesuitval proberen we tot een minimum te beperken, maar is niet altijd te vermijden. Tussenuren proberen we te voorkomen door het opvullen van het rooster of het naar voren halen van de lessen. We werken met zogeheten ‘invaluren’. Voor veel lesuren is er een docent aanwezig om bij afwezigheid van een collega te kunnen invallen. Alleen in enkele situaties geven we vrijaf, waarbij we ons strikt houden aan de wetgeving van de leerplicht. Voor meer informatie klik op: Leerplicht | Rijksoverheid.nl. Een ‘code rood’ bij een weeralarm van de KNMI kan, naast andere calamiteiten, ook reden zijn om lessen te laten vervallen.

    Het aanbod van onderwijs

    De huidige tijd kenmerkt zich door snel opeenvolgende veranderingen op sociaal, economisch en technologisch gebied. Voor het onderwijs betekenen deze veranderingen dat er andere eisen worden gesteld aan wat leerlingen moeten weten en kunnen.

    Sleutelwoord in ons onderwijs is het begrip ‘maatwerk', omdat we denken dat leerlingen het meest worden uitgedaagd als ze met veel verschillende werkvormen kennismaken, waarbij vaardigheden als samenwerken, presenteren en zelfstandig werken centraal staan op individueel niveau. Natuurlijk geven we ook nog steeds ‘traditionele’ lessen.

    Niet alle leerlingen hebben hetzelfde nodig. Daarom kunnen leerlingen op AMS zelf keuzes maken, passend bij hun leerbehoefte en interesses in ons talentonderwijs onder de naam AMS GROW. In dit onderwijsconcept krijgen alle leerlingen in de eerste twee/drie leerjaren keuzes aangeboden in een programma. Daarnaast krijgen de leerlingen maatlessen aangeboden op basis van hun leerbehoefte.

    AMS biedt de volgende vormen van voortgezet onderwijs:

    • Leerjaren 1 en 2 vmbo en havo/havo-plus
    • Leerjaar 3: vmbo en havo/havo-plus
    • Leerjaar 4 vmbo
    • Leerjaren 4 en 5 havo

    De Onderbouw

    AMS kent een tweejarige brugperiode. Gedurende deze twee jaren kan een leerling laten zien waar hij/zij goed in is en wat hij/zij allemaal in huis heeft om eventueel bevorderd te worden naar een passender niveau. Door ruim de tijd te nemen voor de persoonlijke ontwikkeling van onze brugklasleerlingen, zijn wij in staat om het juiste opleidingsniveau voor elke leerling te bepalen.

    In ons schoolmodel zijn er in de eerste twee leerjaren vier soorten klassen:

    • Onderbouw vmbo-BL/KL
    • Onderbouw vmbo-KL/TL
    • Onderbouw vmbo-TL/havo
    • Onderbouw havo/havo-plus

    In diverse klassen kan sprake zijn van leerwegondersteuning.

    Bij de plaatsing van leerlingen maken wij gebruik van de provinciale plaatsingswijzer (leerlingvolgsysteem).

    De opleiding Vakmanschap (onderbouw vmbo-BL/KL) is bedoeld voor vmbo-leerlingen met de volgende adviezen van de basisschool: basisberoepsgerichte leerweg, basis-/kaderberoepsgerichte leerweg (dubbeladvies) of kaderberoepsgerichte leerweg. Bij de opleiding Vakmanschap is er naast de traditionele beroepen veel aandacht voor hedendaagse ambachten waarbinnen met de nieuwste technieken wordt gewerkt, zoals bijvoorbeeld interieurstyling of gamedesign. We werken met praktische, beroepsgerichte opdrachten. De beroepsgerichte en de algemeen vormende vakken worden geïntegreerd gegeven.

    In de onderbouw van het vmbo-TL komen leerlingen die op de basisschool het dubbeladvies kader/theoretisch of theoretisch hebben gekregen. De basisschool stelt dit advies, zoals gebruikelijk, vast op grond van eigen ervaringen met de leerling (het leerlingvolgsysteem), eventueel gecombineerd met het testresultaat. De vmbo-TL-leerlingen kunnen na twee jaar doorstromen naar de theoretische leerweg (TL) of de kaderberoepsgerichte leerweg (KL). De diploma’s geven toegang tot diverse vormen van middelbaar beroepsonderwijs. Het diploma van de theoretische leerweg geeft, onder voorwaarden, ook toegang tot leerjaar 4 van de havo.

    In de onderbouw van de havo/havoplus komen leerlingen die een dubbeladvies TL/H of havo-advies hebben gekregen. We kennen een TL/havo-klas en havo- en havo-plus-klassen. De havo-plus-klas is voor leerlingen die behoefte hebben aan wat extra uitdaging.

    Meertalig voortgezet onderwijs (mvo)

    AMS leidt leerlingen graag op tot wereldburgers. Naast lessen in de reguliere vakken kunnen leerlingen die TL of havo in de onderbouw doen daarom op AMS het Meertalig Voortgezet Onderwijs (MVO) volgen. Ze volgen dan verschillende vakken in het Engels en in het Fries.

    Vanaf dit schooljaar zal het Meertalig Voortgezet Onderwijs voor klas 1 binnen GROW XL georganiseerd worden, naast dat het zijn vervolg nog steeds vindt in de reguliere mvo-lessen. Alle leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen kunnen, ongeacht hun niveau, aan het einde van het eerste tijdvak kiezen voor de talentstroom Travel Academy. De leerlingen uit de havo- en TL-klassen die voor deze talentstroom kiezen, krijgen vanaf het tweede tijdvak tot en met het einde van de onderbouw daarnaast ook reguliere vakken in het Engels en in het Fries.

    Vmbo-bovenbouw (leerjaar 3 en 4)

    Leerwegen
    De leerlingen die in het derde leerjaar van het vmbo komen, moeten een keuze maken voor een leerweg. Er zijn drie leerwegen:

    1. Theoretische leerweg (TL)
    2. Kaderberoepsgerichte leerweg (KL)
    3. Basisberoepsgerichte leerweg (BL)

    De Theoretische Leerweg
    In de theoretische leerweg kiezen de leerlingen voor de derde klas een profiel. Met deze keuze staat voor een groot deel ook het vakkenpakket vast. Hiermee wordt voorkomen dat leerlingen een diploma halen met een vakkenpakket dat niet aansluit op het vervolgonderwijs. Er zijn vier profielen:

    • Techniek
    • Zorg en welzijn
    • Economie
    • Landbouw

    Binnen de theoretische leerweg wordt in leerjaar 3 uitgebreid aandacht besteed aan (praktische) loopbaanoriëntatie en -begeleiding en worden de leerlingen voorbereid op het vervolgonderwijs.

    In het vierde leerjaar maken de leerlingen een profielwerkstuk, waarvan het eindresultaat gepresenteerd wordt aan medeleerlingen, docenten en ouders/verzorgers. Het resultaat voor het profielwerkstuk moet minimaal voldoende zijn om een diploma te kunnen krijgen.

    Met een diploma voor de theoretische leerweg kunnen leerlingen naar niveau 3 en 4 op het aansluitend middelbaar beroepsonderwijs. Ook biedt dit diploma toegang tot de havo (leerjaar 4); hiervoor heeft de leerling wel een passend vakkenpakket nodig voor een van de havo-profielen.

    De basis- en kaderberoepsgerichte leerweg
    De leerlingen krijgen les in de gebruikelijke vakken van een vmbo-opleiding. Naast Nederlands, Engels, wiskunde of economie (alleen voor DVPR) en natuurkunde of biologie wordt er lesgegeven in godsdienst, maatschappijleer, culturele en kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding.

    De leerlingen in de beroepsgerichte leerwegen kiezen voor het derde leerjaar een van de volgende afdelingen:

    • Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
    • Groen (GRN)
    • Media, Vormgeving en ICT (MVI)
    • Produceren, Installeren en Energie (PIE)
    • Dienstverlening & Producten (DVPR)

    Het onderwijs in de beroepsgerichte leerwegen bestaat uit een kern, vier profielmodules en vier keuzevakken. De kern richt zich op algemene kennis en vaardigheden, en op loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling.

    Het diploma voor de vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg geeft de leerlingen toegang tot niveau 3 of 4 van het aansluitend beroepsonderwijs (afhankelijk van de opleiding).
    Het diploma voor de vmbo-basisberoepsgerichte leerweg geeft de leerlingen toegang tot niveau 2 van het aansluitend beroepsonderwijs.

    In de derde en vierde klas van de basisberoepsgerichte leerweg kunnen leerlingen ook kiezen voor het leer- werktraject (lwt). Ze volgen dan op school het onderwijs in de beroepsvoorbereidende vakken (bvv) en Nederlands, en doen daar ook eindexamen in. Deze vakken moeten met een voldoende worden afgesloten. Daarnaast moeten deze leerlingen het rekenexamen maken.

    De overige tijd werken de lwt-leerlingen bij een bedrijf, waar ze allerlei praktijkopdrachten doen die ook beoordeeld worden. Leerlingen die baat hebben bij meer praktijk en die naar de mening van de school beschikken over voldoende praktische en sociale vaardigheden, komen voor het leer-werktraject in aanmerking.

      Havo-bovenbouw 

      Leerjaar 3 havo/havo-plus

      Na de onderbouw is leerjaar 3 van de havo/havo-plus het jaar waarin de leerling een breed scala aan vakken krijgt aangeboden ter voorbereiding op de bovenbouw van de havo. Naast het kerncurriculum kan de leerling binnen AMS GROW keuzes maken uit ‘op maat’-lessen en Grow XL-modules.

      Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de profielkeuze en worden de leerlingen voorbereid op hun mogelijkheden in de bovenbouw van de havo, met een verantwoorde keuze als uiteindelijk doel. In de loop van het jaar krijgen zij een advies met betrekking tot de voortzetting van hun studie.

      • Een atheneum-advies: de Havo-plus-leerlingen die dit advies krijgen, kunnen direct doorstromen naar leerjaar 4 van het atheneum op scholen in de omgeving. Met een aantal scholen is hierover afspraken gemaakt. De ervaringen met deze overstap zijn positief.
      • Een havo-advies: leerlingen die aan de overgangsnorm voldoen, kunnen hun studie voortzetten in leerjaar 4 van de havo op AMS. 
      • Een vmbo-TL-advies: leerlingen die niet aan de overgangsnorm voldoen, worden bij de rapportenvergadering besproken. Er wordt goed overwogen wat het beste is: doubleren van havo 3 of overgaan naar leerjaar 4 van het vmbo-TL.

      Aan het eind van leerjaar 3 havo/havo-plus bepaalt de leerling in overleg met de mentor en de decaan zijn of haar uiteindelijke profielkeuze.

      Leerjaar 4 en 5 havo

      Het programma in havo 4 en 5 bouwt voort op de kerndoelen van de onderbouw en leidt tot een goede aansluiting op het hoger beroepsonderwijs.

      Een gangbaar begrip in de havo-bovenbouw is ‘studielast’. De studielast geeft aan hoeveel klokuren in de tweede fase aan een vak moeten worden besteed. De studielast per vak is vastgesteld door de overheid. Iedere school maakt eigen keuzes met betrekking tot de verhouding tussen het aantal begeleide uren (contacturen) en het aantal niet-begeleide uren (studie-uren).

      Op onze school begeleiden we de leerlingen zo goed mogelijk. Daarom hebben ook de leerlingen in de bovenbouw van de havo tot en met het examen een mentor en een vast ingeroosterd mentoruur. Tijdens dit uur is er veel aandacht voor studievaardigheden, reflectie en oriëntatie op studies en beroepen. We willen voorkomen dat leerlingen het gevoel krijgen in het diepe gegooid te worden als ze nog niet goed kunnen zwemmen. Geleidelijk en begeleid toegroeien naar zelfstandig studeren is ons streven. Dat hierbij een belangrijke rol is weggelegd voor de mentor, ligt gezien onze traditie van intensieve leerlingbegeleiding voor de hand.

      In havo 4 en havo 5 is het onderwijs niet ‘one size fits all’. Daarom staat naast het mentoruur ook ‘Op Maat’ op het rooster. De Op Maat-uren worden op het eerste lesuur gegeven voor leerlingen die een onvoldoende staan voor een vak. Als leerlingen een voldoende hebben mogen ze in overleg met de teamleider naar de Op Maat- uren. Tijdens de Op Maat-uren worden de leerlingen die een bepaald vak moeilijk vinden door een vakdocent ondersteund. Ook kan een leerling ervoor kiezen om tijdens Op Maat een extra vak te volgen, zodat de opleiding breder wordt.

      Het is mogelijk om al in havo 4 voor een vak examen te doen.

      Vier profielen

      Aan het eind van de derde klas kiest de leerling een van de volgende profielen:

      • Cultuur en Maatschappij
      • Economie en Maatschappij
      • Natuur en Gezondheid
      • Natuur en Techniek

      In ieder profiel volgt de leerling lessen in specifieke profielvakken (het profieldeel). Naast het profieldeel bestaat het onderwijsprogramma uit een gemeenschappelijk deel en een vrij deel. In het gemeenschappelijk deel zitten de vakken die verplicht zijn voor alle leerlingen, in het vrije deel kan de leerling vakken kiezen die zijn of haar doorstroommogelijkheden naar het hbo vergroten.

      Toelatingsbeleid tussentijdse instroom

      Leerlingen die klas 3 van de havo/havo-plus of de theoretische leerweg van het vmbo met succes hebben doorlopen, kunnen doorstromen naar leerjaar 4 van de havo. Vmbo-TL-leerlingen die door willen stromen naar de havo, moeten geslaagd zijn voor het eindexamen met een extra vak naast de vakken die gezamenlijk het eindexamen vormen. Voor vmbo-TL-leerlingen die geen examen hebben gedaan in een extra vak gelden speciale toelatingseisen; voor meer informatie daarover kunt u contact opnemen met de heer Bilker, loopbaanbegeleider voor leerjaar 3, 4 en 5 van de havo. Vmbo-TL leerlingen die naar havo 4 gaan en wiskunde in hun vakkenpakket hebben, volgen na hun examen een aansluitingsmodule.

      Bij alle leerlingen waarbij sprake is van tussentijdse instroom (klas 1 en hoger) geldt: voordat er kan worden aangemeld dient er door ouders contact op te worden genomen met de desbetreffende teamleider. van het leerjaar/niveau waarvoor de leerling eventueel voor kan worden aangemeld.

      Toekomstmogelijkheden

      De profielen zijn onder andere ingevoerd om de aansluiting tussen de havo en het vervolgonderwijs te verbeteren. De namen van de diverse profielen geven al min of meer aan voor welk vervolgonderwijs zij opleiden:

      • Het profiel Cultuur en Maatschappij is bedoeld voor leerlingen met belangstelling voor onderwijs, culturele en maatschappelijke zaken.
      • Het profiel Economie en Maatschappij is bedoeld voor leerlingen die in economische studierichtingen en de zakenwereld verder willen gaan.
      • Het profiel Natuur en Gezondheid richt zich met name op de gezondheidszorg en de natuurlijke omgeving.
      • Het profiel Natuur en Techniek is vooral bedoeld voor exacte en technische studierichtingen.

      Bevorderingsregeling

      Rapportages
      We houden u als ouders/verzorgers regelmatig op de hoogte van de vorderingen van uw kind, onder andere via de rapportage halverwege het schooljaar en voor de zomervakantie. In Magister kunt u de vorderingen continu volgen. In alle klassen werken we met een voortschrijdend gemiddelde. Naar aanleiding van de rapportage halverwege het schooljaar stellen we u als ouders/verzorgers in de gelegenheid om met de mentor of vakdocenten te spreken over de resultaten van uw kind.

      Overgangsnormen
      Onderbouw
      Klas 3 B-K-T
      Havo 3 en Havo3+
      Havo4

      PTA en Examenreglement

      In PTA staat alle informatie die voor examenkandidaten van belang is: een overzicht van de leerstof voor elk vak voor het schoolexamen, aanwijzingen voor het afleggen van tentamens en examens, uitslagregels en verdere noodzakelijke informatie.

      Document Lessentabellen Ams 23 24

      Lestijden, roosters en lesurentabel

      Het rooster is opgebouwd uit lesuren en contactmomenten in eenheden van zestig minuten. Bij de meeste vakken werken we met zestig minuten.

      Onder een lesdag verstaan we de periode vanaf 08.15 uur ’s morgens tot ongeveer 15.30 uur ’s middags. We starten iedere ochtend om 08.15 u. tot 09.00 u. met 'Op Maat'-lessen. Pauzemomenten zijn er halverwege de ochtend en tussen de middag. Wanneer die pauzes zijn, vindt u in het persoonlijke rooster van uw zoon of dochter in Magister.

      Soms is het noodzakelijk het rooster in de loop van het schooljaar aan te passen. Leerlingen moeten bij het maken van afspraken (baantjes, muziekles etc.) daar rekening mee houden. Halverwege het schooljaar maken we een nieuw rooster voor het tweede half jaar.

      Dinsdagmiddag is de vaste vergadermiddag van AMS. Ook scholing van de docenten vindt dan zoveel mogelijk plaats. Op dinsdagmiddag kunnen wel afspraken worden gemaakt met individuele leerlingen en worden activiteiten gepland met betrekking tot modules zoals LOB (loopbaanoriëntatiebegeleiding), SOK (sportoriëntatie en -keuze), ECDL (digitale vaardigheden) en drama.

      Later in de les of eerder uit de les voor de bus
      AMS is een school met een regiofunctie. We realiseren ons dat leerlingen die gebruik moeten maken van het openbaar vervoer, niet altijd een ideale aansluiting hebben op het lesrooster. Passend bij de onderwijsontwikkeling die we voorstaan (AMS GROW) gaan we samen met de leerling voor de best mogelijke oplossing en bieden we zo mogelijk maatwerk.

      Te laat komen
      Is een leerling te laat? Dan gaat hij of zij zo snel mogelijk naar de les. De docent noteert de leerling als te laat. Bij herhaaldelijk te laat komen worden maatregelen genomen.

      Rooster - Zermelo
      Wij maken onze roosters met het softwareprogramma Zermelo. Dit programma is bereikbaar via de Zermelo-app. Het rooster in Magister loopt via het programma Zermelo.

      Document Toelatingsbeleid CVO-nwf

      Plaatsingsprocedure en -criteria

      Aanmelding van nieuwe leerlingen vindt online plaats via onze website of de website van www.cvo-nwf.nl. We ontvangen de aanmelding graag zo snel mogelijk of uiterlijk op de datum die op het (digitale) aanmeldingsformulier staat. Voor leerjaar 1 is er volgend jaar de centrale aanmeldweek van 25 maart tot en met 31 maart. Aanmelden voor de leerjaren 2 t/m 5 is in het tweede semester mogelijk via de eerder genoemde websites.

      Bij de plaatsing volgt de Toelatingscommissie van AMS Franeker het schooladvies van de aangemelde leerling op, zoals dat door de basisschool is opgesteld.

      Ziekmelden en verlof aanvragen

      Het kan voorkomen dat uw zoon of dochter ziek is. Wij verzoeken u om iedere dag dat uw kind afwezig is ’s ochtends te bellen met school. Tussen 08.00-12.00 uur kunt u bellen naar telefoonnummer (0517) 39 59 00. Wanneer uw kind weer beter is en de lessen kan volgen horen wij dit ook graag. Het spreekt voor zich dat afspraken bij een arts, tandarts, specialist en dergelijke zo gemaakt worden dat ze buiten de lestijden vallen. Is een afspraak toch onder schooltijd, dan dient u dit telefonisch te melden op bovenstaand telefoonnummer.

      Leerlingen die zich in de loop van de dag willen ziekmelden, doen dat bij hun teamleider.

      Maatschappelijke stage

      Arbeidsoriëntatie/stages

      Op de AMS is oog voor LOB (Loopbaan-Oriëntatie en -Begeleiding) en de loopbaankeuzes die de leerling doorloopt. De leerlingen in de derde klassen van het vmbo-TL en de havo/havo-plus volgen vijf dagen een arbeidsoriënterende stage bij een bedrijf, om zicht te krijgen op wat werken in de praktijk inhoudt.

      Stages in de beroepsgerichte klassen

      BVV-stage: stage Beroepsvoorbereidende Vakken. De leerlingen in de derde en vierde klassen van het beroepsgerichte vmbo lopen tien dagen (twee weken) stage in een aan hun opleiding verwant bedrijf.

      De leerlingen in de derde klassen die al een profielkeuze hebben gemaakt, lopen stage bij een bedrijf passend bij het gekozen profiel. In de vierde klas is een BVV-stage het liefst vakgericht en passend bij het profiel, maar dit mag ook een bedrijf naar eigen keuze zijn.

      ICT in het onderwijs

      Alle leerlingen krijgen een account en een wachtwoord om gebruik te kunnen maken van het schoolnetwerk, de elektronische leeromgeving en de schoolwebsite. Via deze website kunnen leerlingen ook hun cijfers bekijken. Tijdens het inloggen op het schoolnetwerk accepteren de leerlingen de gedragsregels voor het gebruik van computers op school.

      Document Vakantieregeling Cvo Nwf 2023 2024

      Vakantieregeling en roostervrije dagen

      De vakantieregeling van CVO-nwf 2023-2024.