Ondersteuning

Begeleiding binnen school

Binnen school zijn diverse vormen van ondersteuning. 

Document Schoolondersteuningsprofiel

Hieronder staan ze beschreven. Voor meer informatie kunt u het ondersteuningsplan raadplegen. Een overzicht van functionarissen vindt u onderaan deze pagina.

Mentoraat

Iedere leerling heeft een mentor. De mentor is verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerling. Hij heeft regelmatig contact met de leerling tijdens mentoruren of op andere momenten. Daarnaast is er aan het begin van het schooljaar een startgesprek met ouders en leerling en halverwege het jaar een driehoeksgesprek. De mentor voorziet de docenten aan het begin van het schooljaar van relevante informatie betreffende leerlingen.

Decanaat

Document Decanen

Alle leerlingen doorlopen een programma voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) onder leiding van de studiecoach. Voor leerlingen die extra hulp nodig hebben bij hun profielkeuze, studiekeuze of in situaties waarin leerlingen niet in de juiste afdeling zitten (havo of atheneum), kunnen leerlingen, ouders, mentoren en leerlingondersteuners terecht bij een van onze drie decanen. In de bijlage staan hun contactgegevens. 

Handige links: 

  • www.studiekeuze123.nl
    Werkelijk alle informatie rond profiel en studie kiezen voor havo en vwo leerlingen. Goed startpunt om je te oriënteren op de mogelijkheden.
  • www.tussenjaarkenniscentrum.nl
    Op deze website vind je informatie over kansen en risico’s van een tussenjaar. En over hoe je je hierop goed kunt voorbereiden. Met overzichten van mogelijke activiteiten in binnen- en buitenland.
  • www.studiekeuzekind.nl
    Site voor ouders met veel praktische tips en informatie. Hoe help je je kind bij het kiezen van een studie?
  • www.kiesmbo.nl
    Bekijk mbo opleidingen, beroepen, filmpjes en ga aan de slag met je studiekeuze!

Dyslexiecoaching

Voor leerlingen met dyslexie kan leren een extra uitdaging zijn. In klas 1 worden alle leerlingen gescreend op dyslexie. Wanneer een leerling vanuit de screening opvalt, krijgt de leerling een half jaar extra ondersteuning op het gebied van spelling en/of lezen. Wanneer na deze periode de leerling nog steeds hiaten laat zien, dan is het mogelijk om de leerling te laten testen door een dyslexie-expert van het samenwerkingsverband. De dyslexiecoach is beschikbaar voor advies over compenserende maatregelen en is betrokken bij het screenen en begeleiden van de leerlingen in klas 1.

Voor alle leerlingen met een dyslexieverklaring bestaat de compensatie standaard uit extra tijd voor toetsen, maar er zijn ook andere mogelijkheden waarover we met iedere individuele leerling in gesprek gaan.

Leercoach

De leercoach begeleidt leerlingen bij het leren leren en het plannen en organiseren van het schoolwerk. Dit kan één op één maar ook in groepsverband. De leercoach is aanwezig op Plein1.

Verzuimcoach

De verzuimcoach monitort het verzuim van de leerlingen, bespreekt met leerlingen wat de reden is van het verzuim en stemt de signalering van het (on)geoorloofd verzuim af met de ICL en de schoolleiding. Daarnaast voert de verzuimcoördinator eventuele maatregelen uit. Ook schakelt de verzuimcoördinator volgens verzuimprotocol de leerplichtambtenaar in.

Stressreductietraining

Faalangst is een vervelende angst die je gemakkelijk kan beïnvloeden. Piekeren, zenuwen, negatieve gedachten en je niet op je gemak voelen zijn allemaal nare gevolgen van deze angst. De leerling ervaart veel angst voor toetsen/opdrachten/presentaties en merkt erdoor belemmerd te worden in de voorbereiding. Binnen Mariënburg bieden we groepstrainingen aan. Deze training is erop gericht om dit soort angstgevoelens zoveel mogelijk te beperken, zodat deze stress omgezet wordt in gezonde spanning. De training wordt gegeven door daarvoor opgeleide docenten.

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)

SMW is een vorm van laagdrempelige hulpverlening gericht op leerlingen en ouders. Leerlingen kunnen bij het SMW terecht bij diverse sociaal emotionele problemen.

Jongerenwerker

Sinds februari 2022 is er een jongerenwerker vanuit Amaryllis aan Mariënburg gekoppeld. De jongerenwerker is het lijntje tussen school en de sociale leefomgeving van de leerlingen.

Jeugdverpleegkundige vanuit de GGD

Binnen CSG Comenius Mariënburg ziet de schoolverpleegkundige via triage zo’n 20-30% van alle leerlingen in klas 1. Daarnaast heeft ze vervolggesprekken met leerlingen die eerder door de GGD zijn gezien. Leerlingen mogen ook zelf aangeven wanneer ze behoefte hebben aan een gesprek, maar ook vanuit school kunnen leerlingen (in overleg met de leerling) aangemeld worden. Daarnaast worden leerlingen middels het protocol verzuim aangemeld bij de schoolverpleegkundige.

Rouwgroep

Voor leerlingen die een dierbare verloren zijn is er de mogelijkheid om mee te draaien met de rouwgroep. Deze rouwgroep wordt geleid door twee rouwcoördinatoren. Beide hebben de opleiding rouw op je dak afgerond.

Anti pestcoördinator

De anti-pestcoördinator zet zich in om pest situaties te voorkomen en is daarnaast aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en personeelsleden in het kader van pesten.

NT2 coördinator

Deze vorm van begeleiding is erop gericht om leerlingen met een taalachterstand door een anderstalige opvoeding extra te ondersteunen.

Vertrouwenspersonen

Op onze school werken wij met interne en externe vertrouwenspersonen. De contactgegevens van de interne vertrouwenspersoon zijn op te vragen via het algemene emailadres van de school. De interne vertrouwenspersonen spreken geen inhoudelijk oordeel over de klacht uit, maar vervullen zo nodig een doorverwijsfunctie naar de externe vertrouwenspersoon.

De externe vertrouwenspersoon, die geen directe binding met de school heeft, gaat eerst na of bemiddeling voor een oplossing kan zorgen. Ook verleent de externe vertrouwenspersoon, wanneer gewenst, hulp aan de klager en begeleidt deze zo nodig op zijn weg naar andere instanties. De vertrouwenspersoon is te bereiken via de GGD, een organisatie voor maatschappelijk werk.

Vertrouwenspersoon voor leerlingen: 
Vertrouwenspersoon voor ouders:

Het ondersteuningsteam

Op de locatie wordt gewerkt met DAT: Dynamisch Actie Team. In het DAT zitten de ondersteuningscoördinator, de leerlingbegeleiders, schoolverpleegkundige, leerplichtambtenaar, de gedragsdeskundige van het samenwerkingsverband en de jongerenwerker van Amaryllis. Tijdens het DAT worden ingebrachte leerlingen besproken en de gewenste ondersteuning besproken. Het DAT komt wekelijks bij elkaar.

Voordat de leerling in het DAT besproken wordt, wordt hiervoor aan ouders toestemming gevraagd en, wanneer de leerling ouder is dan 16 jaar, ook aan de leerling.

Passend onderwijs

Met de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen zorgplicht. Dit betekent dat wij, bij elke aangemelde leerling, verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek. Een passende onderwijsplek kan ook op een andere school zijn. Het plaatsen van een leerling gebeurt dan via het samenwerkingsverband Fryslân Noard. Op onze website vindt u het Ondersteuningsprofiel van onze school. Hierin wordt beschreven welke ondersteuning Comenius CSG Comenius Mariënburg kan bieden maar ook waar onze grenzen liggen.

Samenwerkingsverband Fryslân-Noard

Comenius Mariënburg maakt deel uit van het samenwerkingsverband Fryslân Noard (https://swvfryslan-noard.nl/) Van hieruit is een gedragsdeskundige (GD) én een consulent passend onderwijs aan ons gekoppeld. De gedragsdeskundige wordt ingeschakeld wanneer er problemen zijn op het gebied van gedrag, sociaal emotionele ontwikkeling en cognitie. De GD kan meedenken, adviseren en indien nodig, onderzoek doen.

De consulent passend onderwijs is inzetbaar om mee te denken bij diverse casussen rondom passend onderwijs.

Vertrouwenspersonen

Op onze school werken wij met interne en externe vertrouwenspersonen. De contactgegevens van de interne vertrouwenspersoon zijn op te vragen via het algemene emailadres van de school of de receptie. De interne vertrouwenspersonen spreken geen inhoudelijk oordeel over de klacht uit, maar vervullen zo nodig een doorverwijsfunctie naar de externe vertrouwenspersoon.

De externe vertrouwenspersoon, die geen directe binding met de school heeft, gaat eerst na of bemiddeling voor een oplossing kan zorgen. Ook verleent de externe vertrouwenspersoon, wanneer gewenst, hulp aan de klager en begeleidt deze zo nodig op zijn weg naar andere instanties. De vertrouwenspersoon is te bereiken via het GIMD, een organisatie voor maatschappelijk werk.

Vertrouwenspersoon GIMD
Mw. M. Veenstra, (088) 800 85 00, m.veenstra@gimd.nl

Is er sprake van een zodanig ernstige klacht dat er in het voortraject geen enkele oplossing mogelijk is, dan kan de klager zijn klacht deponeren bij de landelijke klachtencommissie waarbij onze school is aangesloten. Deze behandelt de klacht en brengt verslag uit aan het bevoegd gezag.

Stichting Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs (GCBO)
Bezoekadres: Koninginnegracht 10, 2514 AA Den Haag
Postadres: Postbus 394, 3440 AJ Woerden, (070) 386 16 97
Mail: infor@gcbo.nl Web: www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl

Document Functies Ondersteuning

Overzicht functies Ondersteuning

In bijgaand overzicht vind je welke mensen zich inzetten voor de ondersteuning van onze leerlingen.