Identiteit en schoolplan Mariënburg
Missie
De leerlingen verwerven op Mariënburg de kennis, de vaardigheden, het inzicht en de houding die ze nodig hebben om een diploma te halen én om succesvol te kunnen zijn in het vervolgonderwijs. Ze leren zichzelf en de wereld goed genoeg kennen om te kunnen ervaren welk appèl de wereld op hen doet, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken welk vervolgonderwijs hierbij past. Hieronder beschrijven we onze visie. U kunt een volledige uitwerking van missie en visie teruglezen in ons schoolplan.
Onderwijsvisie
Onze kernwaarden betrouwbaar, betrokken en actief zijn een uiting van de identiteit van Mariënburg. Onze school is een inclusieve school. Iedereen is welkom, ongeachte welk geloof, welke culturele achtergrond of welke geaardheid. We staan hiermee in de open-christelijke traditie. Vanuit de Bijbelse verhalen die ons over God en mensen vertellen en over hoe je als mensen elkaar mens kunt laten zijn, herkennen we dat de medemens en de wereld aan ons toevertrouwd zijn. Onze medemens en de wereld doen een appèl op ons om verantwoordelijk met hen en onszelf om te gaan, simpelweg omdat ieder mens levensgeluk verdient nu en in de toekomst.
Voor ons als middelbare school betekent het dat wij tieners wijzen op dit appèl. Zij herkennen dit vanwege hun leeftijd lang nog niet altijd zelf. Daarom brengen wij hen in aanraking met wat de wereld en mensen van hen nodig hebben en omgekeerd ook met wat de wereld en mensen hun te bieden heeft aan geweldige mogelijkheden en aan schaduwzijden.
We kijken als school samen met de leerling en zijn ouders de toekomst in. Dit betekent dat wij in het heden met hen bezig zijn met de wereld van straks. In die wereld van straks spelen de grote thema’s van duurzaamheid, democratie, sociale media en (informatie)technologie een wezenlijke rol. Via welke weg van studie en later werk willen zij meedoen in de wereld en zich verhouden tot de medemens en henzelf? Het proces naar en het antwoord op deze vraag is wat Biesta persoonsvorming noemt. Wij dienen de leerling te wijzen op het appèl, de bijbehorende kennis te ontsluiten en de ethische vragen te stellen. De leerling kan echter alleen zelf het antwoord geven op dit appèl. Dit veronderstelt dat een leerling zichzelf ook heeft leren kennen en waarderen. Dit is, naast de cognitieve en ethische, de derde dimensie van persoonsvorming; de psychologische. Onze pedagogiek en didactiek dient er mede toe die psychologische groei te stimuleren. Op Mariënburg krijgen de pedagogiek en didactiek kleur vanuit de eerdergenoemde kernwaarden: betrouwbaar, betrokken en actief. Deze werken we in het volgende hoofdstuk uit.
Onze pedagogiek en didactiek zijn niet alleen gericht op persoonsvorming. School gaat ook over kwalificatie. Onze leerlingen verdienen een startkwalificatie waarmee zij toegang krijgen tot het vervolgonderwijs en die garant staat voor kennis en vaardigheden waarmee leerlingen succesvol zijn in dat vervolgonderwijs. Hiertoe bieden wij de leerlingen een goed curriculum aan inclusief vaardigheden. In dit proces van kwalificatie wordt de docent gezien als een belangrijke inspiratie- en leerbron voor leerlingen. De docent is de spil in het leerproces van de leerling zonder dat alles om de docent draait. De docent ziet de leerling als opgroeiende tiener die hij bewust leert te denken en te werken onder eigen verantwoordelijkheid. Daarmee komt het effect van de interactie tussen docent en leerling op het leren van de leerling centraal te staan. Wat doet de leerling? is een belangrijke vraag in het leren en ontwikkelen van docenten en het borgen van de kwaliteit van het proces van kwalificatie. Niet alleen de effectieve kant is in deze belangrijk. Ook de affectieve. In dit beeld van docent en leerling gaan kwalificatie en persoonsvorming hand-in-hand. Dit komt dan ook tot uiting in de pedagogiek en didactiek die we vanuit onze kernwaarden laden.
Bestuur en Samenwerking
CVO-nwf
CVO-nwf heeft een streekfunctie voor Leeuwarden en de omringende regio, inclusief de gemeente Waadhoeke. De vereniging biedt een volledig aanbod aan voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
CVO-nwf bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs:
- CSG Anna Maria van Schurman (vmbo, havo en havo plus)
- Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (gymnasium)
- CSG Comenius @Forum (mavo, havo, atheneum)
- CSG Comenius Esdoorn (vmbo)
- CSG Comenius Mariënburg (havo/atheneum, twee locaties)
- CSG Comenius Zamenhof (vmbo en praktijkonderwijs)
- CSG Ulbe van Houten (vmbo; onderbouw havo/atheneum onder verantwoordelijkheid van CSG Comenius Mariënburg)
De vereniging laat zich inspireren door het leven en handelen van Jezus Christus, zoals verwoord is in de Evangeliën. De vereniging vraagt van allen die bij het bestuur of het onderwijs betrokken zijn, respect voor dit uitgangspunt en voor de consequenties daarvan voor het onderwijs en de omgang met elkaar.
Iedere ouder(s)/verzorger(s) van een leerling van één van de scholen binnen de vereniging kan lid worden van de Vereniging CVO in Noord- en West-Fryslân. Interesse voor een lidmaatschap dient schriftelijk bij het College van Bestuur aangegeven te worden. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich bij de vereniging aanmelden. Zij moeten hierbij de uitgangspunten van de vereniging onderschrijven, minimaal 18 jaar oud zijn en geen dienstverband hebben binnen CVO Noord- en West-Fryslân. Het CvB beslist binnen een maand over de aanmelding.
De contributie voor het lidmaatschap wordt in de jaarlijkse ledenvergadering vastgesteld. Voor het huidige schooljaar is deze vastgesteld op € 10,-- per jaar. Ouder(s)/verzorger(s) met één of meerdere kinderen op één van de scholen binnen CVO Noord- en West-Fryslân worden vrijgesteld van contributiebetaling.
Raad van Toezicht Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord- en West-Fryslân:
- Dhr. G. Jaarsma – voorzitter
- Mevr. N.E. Vonk – vicevoorzitter
- Dhr. A.N.J. de Haan
- Dhr. T. Wagenaar
- Dhr. T. Praamstra
- Mevr. C. van Noort
Fricolore
De scholen van CVO-nwf participeren in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door zeventien scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk die samenwerken. De scholen werken samen om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering op de scholen te bevorderen
Organisatie en contactgegevens
Bekijk de notitie voor de functies en de verschillende contactgegevens
Mariënburg
Achter de Hoven 118,
8933 CR Leeuwarden
T (058) 234 76 70
Klein Mariënburg
J.H. Knoopstraat 3,
8933 GS Leeuwarden
T (058) 234 76 70