Schoolreizen
Tijdens de opleiding vinden er meerdere excursies en uitstapjes plaats. Over de kosten en het programma wordt tijdig gecommuniceerd. De excursies/uitstapjes die op het programma staan verschillen per locatie en opleiding. Meer informatie is te vinden onder het tabblad Schoolkosten.
Verantwoordelijkheden school/leerling
Voor activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school worden georganiseerd, geldt een aantal afspraken:
- van de school mag worden verwacht dat er sprake is van adequate begeleiding;
- van de leerling verwachten we dat hij/zij zich naar behoren gedraagt;
- de leiding is bevoegd op te treden tegen leerlingen die zich schuldig maken aan wangedrag, of die de goede naam van de school schaden. De begeleider beoordeelt of hier sprake van is;
- het kan nodig zijn dat een leerling naar huis wordt gestuurd. Voordat hiertoe besloten wordt, voert de leiding overleg met de directeur.
Wanneer een leerling naar huis wordt gestuurd, gelden de volgende afspraken:
- de kosten, zoals reiskosten die hieraan verbonden zijn, zijn voor rekening van de leerling;
- ouder(s)/verzorger(s) worden door de directeur zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld van het feit dat een leerling naar huis wordt gestuurd. Bij voorkeur wordt de leerling opgehaald;
- leerlingen die minderjarig zijn, reizen onder begeleiding naar huis, meerderjarige leerlingen reizen zelfstandig.
Gezonde school
Mariënburg wil een “gezonde school” zijn en blijven. De achterliggende gedachte bij deze visie is het streven naar een gezonde omgeving voor onze leerlingen. Gezonde leerlingen zitten beter in hun vel en hebben meer kans op goede schoolprestaties. Onze school biedt een omgeving waar gezond kiezen gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de leerlingen. We hebben hiermee een positieve aanpak voor ogen, waardoor niemand zich buitengesloten of beoordeeld hoeft te voelen. Gezond kiezen gaat over goed voor jezelf zorgen en niet over schoonheidsidealen. We vinden het belangrijk dat er in de kantine en automaten gezonde voeding wordt aangeboden.
In het kader van het gezonde schoolbeleid worden er in onze kantine veel gezonde producten verkocht. Wij serveren er bijvoorbeeld gezonde broodjes, salades en fruit. Hierbij hanteren we de 80%-20% regel. Dit betekent, dat maar liefst 80% van het kantine- en automatenaanbod bestaat uit gezonde voedingsmiddelen of snacks. In de kantine is een watertappunt beschikbaar waaruit gratis water getapt kan worden.
Het drinken van energiedrankjes is niet toegestaan binnen de school. Vrijwel alle leerlingen worden hier heel erg druk van, het is slecht voor de concentratie en niet bevorderlijk voor het leren. In een blikje (250 ml) energydrank zit veel cafeïne en taurine en daarnaast ook een grote hoeveelheid suiker. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt, dat twee derde van de jongeren te maken krijgt met de nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze krijgen er klachten van zoals moeilijk in slaap kunnen komen, rusteloosheid en een slecht gebit.
Bij een gezonde school hoort ook het werken aan een duurzame omgeving. Een omgeving met veel groen en weinig zwerfafval, met licht en ruimte en mogelijkheden om gemakkelijk kraanwater te drinken. Een omgeving waarin gezonde beweeggewoontes worden gestimuleerd.
We streven naar een gezond en veilig schoolklimaat, een helder voedingsbeleid en een goed aanbod van sport en bewegen. Dit alles in samenspraak met leerlingen, schoolteam, directie en ouder(s)/verzorger(s).
Onze mediatheek
Leren, lezen en huiswerk maken
De Mediatheek heeft een aantal zitplekken om te lezen, leren of huiswerk te maken. We streven naar een rustige, prettige werksfeer.
Collectie boeken
In de Mediatheek van Mariënburg vind je een ruime collectie recente, populaire jeugdliteratuur in het Nederlands en Engels. Natuurlijk ontbreken ook de klassieke titels niet. Verder staan er veel informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ook lenen we dvd’s en foto-/filmapparatuur uit. Een laptop bij ons lenen kan, maar alleen voor gebruik in de mediatheek. Kantoorartikelen zoals gekleurd papier of mapjes zijn aan de balie te koop. Papier kun je bij ons snijden/nieten/perforeren. Tot slot kun je bij ons terecht voor een koptelefoon, schaar en lijm, stiften en potloden.
Lenen bij de Mediatheek
Je leent maximaal één boek per taal. De uitleentermijn is twee weken, maar je kunt je boek nog wel verlengen (tenzij deze is gereserveerd). Daarnaast kun je informatieve boeken/dvd’s lenen. Lenen doe je met je schoolpas of de Aura App. Instructies voor het downloaden van de Aura App vind je bij de balie van de Mediatheek. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het tijdig inleveren van de items die je hebt geleend. Ben je ziek? Verleng via de Aura App. Lukt dit niet, stuur dan een mail naar mediatheek@cvo-nf.nl! De Aura App is de appversie van de catalogus van de Mediatheek. Daarin vind je de gehele collectie boeken en andere materialen.
Toch te laat?
Laat de boete niet verder oplopen! De boete is 10 eurocent per schooldag. Vakanties en weekends rekenen we dus niet mee. Betalen kan bij de balie met cash geld (gepast hoeft niet) of met pin. Heb je een flinke boete maar lever je je boek niet in? Dan krijg je een factuur thuisgestuurd.