Onderwijs

Onderwijstijd

Mariënburg voldoet voor al haar opleidingen aan het verplichte aantal uren dat lesgegeven moet worden. Lesuitval proberen we tot een minimum te beperken, maar is niet altijd te vermijden. Tussenuren proberen we te voorkomen door het opvullen van het rooster of het naar voren halen van de lessen. Op alle locaties werken we met leercoaches die uitgevallen uren opvangen. Alleen in uitzonderlijke situaties geven we vrijaf, waarbij we ons strikt houden aan de wetgeving van de leerplicht, te vinden op www.leerplicht.net.

Het aanbod van onderwijs

Havo en atheneum

De havo duurt vijf jaar en bereidt de leerling voor op het hbo of het atheneum. Het atheneum duurt zes jaar en bereidt de leerling voor op de universiteit. Er worden vooral theoretische vakken gegeven, maar er wordt ook ervaring opgedaan buiten onze school, bijvoorbeeld door projecten en excursies of een reis naar het buitenland. Er is tot en met het examenjaar iedere week een mentoruur dat gebruikt wordt voor studiebegeleiding.

Profielkeuze

In het derde jaar wordt een van onderstaande profielen gekozen. Waarbij er een zeer ruim aanbod van keuzevakken is. De basisprofielen zijn gelijk voor havo en atheneum, maar daarbinnen zijn er verschillen. Voor een compleet overzicht: zie de profielkeuzeformulieren op onze website. Verder geldt:

  • Los van de profielen zijn er verplichte vakken voor alle leerlingen (zoals: Nederlands).
  • Binnen elk profiel zijn er verplichte vakken (zoals Geschiedenis, Economie, Biologie of Natuurkunde).
  • Binnen elk profiel zijn er keuzevakken (zoals Frans, Duits, Handvaardigheid/Tekenen, Filosofie, Bedrijfseconomie, Informatica, Maatschappijwetenschappen, Natuur Leven en Technologie, Scheikunde).

Profielkeuze
Cultuur en Maatschappij (C&M)In dit profiel volg je verplicht Geschiedenis en kun je o.a. kiezen uit talen, maatschappelijke vakken, economische vakken en creatieve vakken..
Economie en Maatschappij (E&M)

In dit profiel volg je verplicht Geschiedenis en Economie en kun je o.a. kiezen uit talen, maatschappelijke vakken, economische vakken en creatieve vakken.

Natuur en Gezondheid (N&G)In dit profiel volg je verplicht Biologie en Scheikunde en kun je o.a. kiezen uit technische en exacte vakken en enkele creatieve of economische vakken.
Natuur en Techniek (N&T)In dit profiel volg je verplicht Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B en kun je o.a. kiezen uit technische en exacte vakken en enkele creatieve of economische vakken.

Naast de verplichte (profielkeuze)vakken kunnen nog enkele andere vakken gekozen worden. Zo kan er gekozen worden uit filosofie, maatschappijwetenschappen, bedrijfseconomie, wiskunde D, informatica (alleen havo), natuur, leven en technologie (alleen havo), en Bevo: handvaardigheid/tekenen. Per profiel en opleiding zijn er een beperkt aantal keuzes. In al deze vakken kan, mits er genoeg belangstelling is, ook eindexamen gedaan worden.

Profielwerkstuk

In de bovenbouw wordt er een profielwerkstuk gemaakt. De leerlingen werken hierbij onder begeleiding van een vakdocent aan onderzoek dat zelf is bedacht of door de scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen, NHL/Stenden wordt aangedragen. Alle leerlingen presenteren de resultaten van hun onderzoek op een profielwerkstuk-markt. Daarnaast wordt het profielwerkstuk ook voor het vak Engels in het Engels gepresenteerd.

Wetenschapsoriëntatie

Op het atheneum wordt vanaf de onderbouw In alle vakken gewerkt aan projecten en onderzoek op het gebied van alfa, bèta en gamma. Zo krijgt de leerling een beeld van wat wetenschappelijk onderzoek is en welke stappen er gezet moeten worden bij het doenvan onderzoek. Er wordt alvast een begin gemaakt met de academische wereld en er wordt een wetenschappelijke houding ontwikkeld. Hiermee is de leerling beter voorbereid op het universitair onderwijs. In atheneum 4 wordt binnen het vak ANW het lesprogramma ‘Big History’ gegeven en in atheneum 5 start het profielwerkstuktraject met een module wetenschapsfilosofie.

Bètaprogramma´s

Alle havo- en atheneumleerlingen op Mariënburg volgen binnen de BiNaSk vakken het Bètaprogramma. Zo krijgt de leerling de ervaring dat exacte vakken niet altijd moeilijk hoeven te zijn en dat technische beroepen heel interessant kunnen zijn. Het Bètaprogramma bestaat o.a. uit excursies, speeddaten met vrouwelijke ingenieurs en een bezoek brengen aan de Discovery Truck vol met technische snufjes. In Nederland is behoefte aan meer technici met een middelbare of hogere opleiding.

@Forum

Op Mariënburg is @Forum-bovenbouw een eigentijdse en kleinschalige vorm van onderwijs. Een forum is een plaats waar mensen samenkomen om met elkaar en van elkaar te leren, om inspiratie op te doen en enthousiasme te delen. En dat is precies waar @Forum voor staat. Op @Forum wordt eigentijds en vernieuwend onderwijs ontwikkeld dat staat voor een brede vorming voor iedere leerling, een verantwoorde voorbereiding op het centraal eindexamen en vervolgonderwijs en met maximale ruimte voor persoonlijke ontwikkeling op het gebied van kennis, vaardigheden en attituden. Waar het kan geven we leerlingen keuzemogelijkheden. We maken het onderwijs samen met de leerlingen. Daarbij dagen we ze uit creativiteit te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen.

In de bovenbouw van @Forum zijn er naast vaklessen leerpleinuren, ingedeeld op profiel. Leerlingen kunnen hier zelfstandig aan verschillende vakken werken of docenten geven samen les. Er is een eigen leerplein waar leerlingen de hele dag zelf of in groepjes kunnen werken. Het onderwijs is kleinschalig.

In de voorexamenklassen hebben we geen toetsweken maar willen we met verschillende vormen van toetsing een leerling goed voorbereiden op hbo of vwo. Onderzoeksvaardigheden zijn daarin net zo belangrijk als de ‘klassieke toets'. De leerlingen ervaren met deze manier van werken meer autonomie in hun schooldagen en -werk, hebben gelijkwaardiger relaties met docenten en werken gerichter en op persoonlijker niveau aan hun gevoel van competentie in de vakken.

Talentstromen

In de leerjaren 1 t/m 3 worden Talentstromen aangeboden. Dit zijn lessen op een bepaald gebied, zoals sport, reizen of muziek. We werken daarbij samen met bedrijven en instellingen waarvoor opdrachten worden uitgevoerd. Het eerste halfjaar worden workshops gevolgd van alle Talentstromen die worden aangeboden. Zo kan elke leerling zich goed oriënteren om in de tweede helft van het jaar te starten met de gekozen Talentstroom.

Het aantal plaatsen per Talentstroom is beperkt. Er kan niet gegarandeerd worden dat de eerste keuze wordt gehonoreerd. Soms kan een Talentstroom niet doorgaan vanwege te weinig belangstelling. Aan het volgen van een Talentstroom zijn extra kosten verbonden.

Talentstroom
Art Factoryhavo - atheneum
Businessclasshavo – atheneum
Connecting Cultureshavo – atheneum
Experiencehavo – atheneum
Multimedia & Designhavo – atheneum
Music Stagehavo – atheneum
Research & Designhavo – atheneum
Sportshavo – atheneum
Reguliere stroom Experience
Experiencehavo – atheneum
Document Overgangsnormen Onderbouw 

Overgangsnormen onderbouw



Document Overgangsnormen Bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw



Lestijden

Lesrooster Mariënburg, onder- en bovenbouw

LesuurStartEind

1 Maatwerk & mentoraat

08.30 uur09.00 uur
209.00 uur10.00 uur
Pauze10.00 uur10.20 uur
310.20 uur11.20 uur
411.20 uur12.20 uur
Pauze12.20 uur12.50 uur
12.50 uur13.50 uur
6 (TLS middag= 6 en 7)
Op dinsdagen: les t/m 6. 
13.50 uur14.50 uur
7 (TLS middag= 6 en 7)
Op dinsdagen: les t/m 6. 
14.50 uur15.50 uur
8 Maatwerk & mentoraat15.50 uur16.20 uur

Lesrooster Klein Mariënburg

Lesuurstarteind

1 Maatwerk & mentoraat

08.45 uur09.15 uur
209.15 uur10.15 uur
Pauze10.15 uur10.35 uur
310.35 uur11.35 uur
411.35 uur12.35 uur
Pauze12.35 uur13.05 uur
5 (TLS middag= 5 en 6)13.05 uur14.05 uur
6 (TLS middag= 5 en 6)
Op dinsdagen: les t/m 6. 
14.05 uur15.05 uur
7
Op dinsdagen: les t/m 6. 
15.05 uur16.05 uur
8 Maatwerk & mentoraat16.05 uur16.35 uur


Opmerkingen over mentoraat maatwerk:

  • Schoolbreed mentoraat: In de onderbouw is er in het rooster het hele jaar een vast mentoruur in de week. In de bovenbouw is er in het rooster alleen het eerste halfjaar een vast mentoruur in de week, waarna het mentoraat in de ochtenden (halfuur vooraf) of middagen (halfuur achteraf) wordt gepland. Schoolbreed geldt dat deze halfuren ’s ochtends en ‘s middags standaard ruimte bieden om mentoraat vorm te geven.
  • Schoolbreed maatwerk: er is een focus op de kernvakken: vooral Nederlands en Wiskunde, in mindere mate: Engels. Voor alle vakken geldt: de basis is differentiatie in eigen lessen. Extra momenten kunnen zelf of in afstemming in het kernteam en/of de vakgroep georganiseerd worden voor kleinere groepen in de ochtenden (halfuur vooraf) of middagen (halfuur achteraf).
  • Apart maatwerk op middagen:
    • Taalachterstanden, rekenachterstanden.
    • Huiswerkbegeleiding, leren leren.
    • Stressreductietraining.

Maatschappelijke stage

Mariënburg staat midden in de samenleving en we vinden het belangrijk de leerlingen in aanraking te brengen met het waardevolle van dienstbaarheid. Al vanaf 2009 lopen onze leerlingen in leerjaar 3 daarom een maatschappelijke stage (MAS) van minimaal 30 klokuren.

PTA en Examenreglement

Het PTA is een spoorboekje waarin per vak en per periode alle te behandelen stof staat vermeld, wat er wordt getoetst en hoe dit wordt getoetst, hoe zwaar het meetelt en wat er mag worden herkanst. Om te slagen, moet voldaan worden aan de eisen van afsluiting van alle vakken.

Vóór 1 oktober publiceren we de PTA’s op schoolwiki, documenten, Comenius Mariënburg pta-en-examenreglement  Indien gewenst kan een papieren versie worden opgevraagd bij de leerlingenadministratie van de school.

Examenreglement

Rooster - Zermelo

Wij maken onze roosters met het softwareprogramma Zermelo. Het rooster is voor de leerlingen zichtbaar in Magister.