Gezonde school
Wij spannen ons in om bij onze leerlingen een gezonde leefstijl te bevorderen. De achterliggende gedachte bij deze visie is, dat gezonde leerlingen beter in hun vel zitten en meer kans hebben op goede schoolprestaties. Onze school biedt een omgeving waar gezond kiezen mogelijk is. We hebben hiermee een positieve aanpak voor ogen, waardoor niemand zich buitengesloten of beoordeeld hoeft te voelen. Gezond kiezen gaat over goed voor jezelf zorgen en niet over schoonheidsidealen. We vinden het belangrijk dat er in de kantine een gezonde keuze gemaakt kan worden. Op school leren de leerlingen over gezond gedrag en in de kantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar. De school is een beschermende plek, niet alleen voor wat betreft het roken en het gebruik van alcohol of drugs, maar ook als het om voeding gaat. Onze medewerkers stimuleren het maken van gezonde keuzes, hebben oog voor duurzaamheid en geven het goede voorbeeld.
In het kader van het gezonde schoolbeleid worden er in onze kantine ook gezonde producten verkocht. Hierbij hanteren we de 80%-20% regel: 80% van het kantine- en automatenaanbod bestaat uit gezonde voedingsmiddelen of snacks. In de kantine is een watertappunt beschikbaar waaruit gratis water getapt kan worden. Het drinken van energiedrankjes is niet toegestaan binnen de school, evenals het de school inbrengen/consumeren van uitdeelzakken snoep, snacks en chips. We beschouwen deze artikelen als niet bevorderlijk voor de gezondheid. Tevens bevatten bepaalde artikelen bestanddelen, die de concentratie van de leerlingen, en daarmee het leren, negatief beïnvloeden. Bij een gezonde school hoort ook het werken aan een duurzame omgeving. Een omgeving met veel groen, weinig zwerfafval en licht en ruimte. Een omgeving waarin gezonde beweeggewoontes worden gestimuleerd.
Onze school is rookvrij, inclusief de schoolpleinen en het deel van de straat dat direct aan het schoolterrein grenst. Het rookverbod is ook van toepassing op ‘vapen’ (e-sigaretten).
We streven naar een gezond en veilig schoolklimaat, een helder voedingsbeleid en een goed aanbod van sport en bewegen. Dit alles in samenspraak met leerlingen, schoolteam, directie en ouder(s)/verzorger(s).
Excursies en uitstapjes
Tijdens de opleiding vinden er meerdere excursies en uitstapjes plaats. Over de kosten en het programma wordt u tijdig geïnformeerd. De kosten ervan zijn opgenomen in het overzicht ouderbijdragen in deze Schoolgids.
Schoolfotograaf
Tijdens de kennismakingsdag voor eerstejaarsleerlingen en aan het begin van het schooljaar worden van alle leerlingen pas- en klassenfoto’s gemaakt. De foto’s worden digitaal aan de ouder(s)/verzorger(s) verstrekt.
Verlof aanvragen
Er kunnen zich situaties voordoen in het persoonlijk leven van ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen waarvoor men verlof wil aanvragen. Hiervoor is het noodzakelijk, dat dit ruim van tevoren gebeurt en dat de school er toestemming voor verleent, anders zou er sprake zijn van ongeoorloofde afwezigheid.
Het spreekt voor zich dat verlof vragen tot het uiterste beperkt moet worden. Soms is het onvermijdelijk, bijvoorbeeld bij het huwelijk van naaste familieleden of een jubileum van ouder(s)/ verzorger(s). Verlof voor bijvoorbeeld een dorpsfeest kan volgens de regels van het ministerie van OCW niet gegeven worden.
Ouder(s)/verzorger(s) van schoolgaande kinderen zijn verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt. Verzoeken om vrijstelling buiten de schoolvakanties om zullen via de regels die het ministerie van OCW heeft opgesteld worden behandeld.
Op onze website vindt u de richtlijnen voor het aanvragen van verlof. Een dergelijke aanvraag moet altijd schriftelijk en ondertekend worden ingediend bij de schoolleiding door de ouder(s)/verzorger(s), bij voorkeur tenminste 14 dagen vóór de gebeurtenis waar de aanvraag betrekking op heeft. Over de aanvraag wordt binnen een termijn van vijf dagen beslist.
Voor bezoek aan bijvoorbeeld de tandarts of de huisarts vragen we de ouder(s)/verzorger(s) om dit zoveel mogelijk buiten het lesrooster van het kind plaats te laten vinden. Als het echt alleen onder schooltijd kan, meldt u dit tijdig telefonisch bij de school. Toestemming kan niet verleend worden aan de hand van een briefje dat de leerling bij de school inlevert.
Kleding en uitingen van religie
Binnen onze school hebben we geen kledingvoorschriften. Wij gaan ervan uit dat iedereen aanvoelt welke kleding wel of niet gepast is. Een criterium is dat medescholieren en docenten zich niet aan kleding van anderen storen. Kleding als uiting van een religie is toegestaan.
Voorwaarden zijn dat deze kleding niet storend is voor het opleidingsprogramma en niet leidt tot onveilige situaties. Dat geldt ook voor alle andere uitingen van geloofsopvattingen.
De overheid heeft een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs ingevoerd. Het gaat om kleding die het gezicht geheel bedekt, alleen de ogen onbedekt laat of kleding die de persoon onherkenbaar maakt. Een hoofddoek valt niet onder het wettelijke verbod. Een nikaab, boerka, integraalhelm, bivakmuts en masker vallen wel onder het verbod.
Cameratoezicht
In onze school vindt zowel binnen als buiten het schoolgebouw op bepaalde plaatsen cameratoezicht plaats. Dit is ter bescherming van het gebouw en ter verhoging van de veiligheid.
Controle schoolkluizen
De school is gerechtigd om, bij een gericht vermoeden, te controleren of er verboden voorwerpen aanwezig zijn in de kluisjes van leerlingen. Deze controles worden altijd uitgevoerd in aanwezigheid van twee personeelsleden, waarvan één deel uitmaakt van de schoolleiding. Hierbij is de leerling verplicht de kluis op verzoek te openen.
Daarnaast is het de school toegestaan om een algehele, niet vooraf gemelde, controle van de kluisjes te laten uitvoeren door de politie en/of medewerkers van de school, bijvoorbeeld in het kader van het tegengaan van het bewaren van verboden middelen en/of voorwerpen (zoals vuurwerk of drugs). Tijdens deze controle is iemand van de schoolleiding ter plaatse aanwezig.