Ondersteuning

Begeleiding binnen school

In onze school investeren we veel in persoonlijke aandacht voor iedere leerling. Aan leerlingen die problemen ondervinden in hun ontwikkeling of die laten zien dat ze meer aankunnen dan het standaardprogramma bieden we aanvullende begeleiding of extra uitdaging. Hierbij kunnen we eigen deskundige collega’s inzetten, maar ook kunnen we gebruik maken van deskundigen van organisaties met wie we nauw samenwerken.

De school beschikt over een uitgebreide ondersteuningsstructuur, zodat we in de meeste situaties een passend aanbod hebben voor de ondersteuningsbehoefte van een leerling. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Coaching: elke leerling heeft een eigen coach die de leerling (en de klas) ondersteunt bij de individuele ontwikkeling.
  • Bijles: docenten geven bijles voor hun vak, terwijl er extra aanbod is voor vakken waarbij veel leerlingen aanspraak willen maken op aanvullende ondersteuning.
  • Huiswerkbegeleiding: op verschillende dagen in de week is er de mogelijkheid om met het (plannen van het) huiswerk bezig te zijn onder begeleiding van een docent.
  • Dyslexie coaching: dyslectische leerlingen worden begeleid door een speciale coach om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen ondanks hun dyslexie.
  • Counseling: in gesprekken worden leerlingen begeleid om zo goed mogelijk om te gaan met problemen die hen parten spelen in en buiten school.
  • Coaching passend onderwijs: leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte worden door een speciale coach begeleid aan de hand van een OPP (Ontwikkelings Perspectief Plan).
  • Verzuimbegeleiding: de verzuimcoördinator begeleidt leerlingen die opvallend verzuim vertonen om het verzuim terug te dringen.
  • LOB (Loopbaan Oriëntatie Begeleiding): de LOB-coördinator organiseert activiteiten en begeleidt leerlingen bij hun keuzeproces om tot een zo goed mogelijk studieperspectief te komen.
  • LEF-training: leerlingen krijgen per klas een training waarbij ze elkaar veel beter leren kennen en begrijpen, zodat ze op een fijne manier een groep kunnen vormen.
  • Faalangstreductie-/examenvreestraining: leerlingen leren manieren om zo goed mogelijk om te gaan met gevoelens van onzekerheid en angst.

De hiervoor genoemde ondersteuningsactiviteiten worden uitgevoerd door deskundige medewerkers van de school. Daarnaast werkt de school nauw samen met een aantal deskundigen van andere organisaties, die wekelijks in de school actief zijn. Voor alle deskundigen, intern en extern, geldt dat inzet pas plaats kan vinden als de ouders het hier mee eens zijn. 

Document Schoolondersteuningsprofiel Sop Comenius Esdoorn

School Ondersteuningsprofiel

Alle kinderen verdienen een passende plek in het onderwijs. Zij hebben recht op onderwijs dat hen uitdaagt en rekening houdt met hun behoeften. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Soms is er speciaal onderwijs nodig voor leerlingen die dáár het best op hun plek zijn. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Voor leerlingen die dat nodig hebben, werkt de school samen met organisaties die in en rond de thuissituatie jeugdhulp bieden.

Met de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen, dus ook onze school, zorgplicht. Dit betekent, dat we bij elke aangemelde leerling verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek óf het zoeken naar een passende onderwijsplek, als de begeleidingsbehoefte van het kind onze mogelijkheden te boven gaat. Ondanks de ondersteuningsmogelijkheden van onze school hebben we niet voor iedere leerling een passend onderwijs-/ondersteuningsaanbod. Er zijn ook kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan wij kunnen bieden. Gelukkig werken we samen met andere (speciale) scholen binnen het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard en bestaat de mogelijkheid toch passend onderwijs voor een leerling te vinden.

Het Ondersteuningsprofiel van de Esdoorn beschrijft de visie op ondersteuning van de school, de ondersteuningsmogelijkheden die de school biedt om passend onderwijs te verzorgen en de ontwikkeldoelen die de school zichzelf stelt.

Contactpersonen begeleiding en ondersteuning

De Ondersteuningscoördinator van de school is de spil in de ondersteuning die de school kan bieden. Ook is hij het eerste aanspreekpunt voor externe instanties. De Ondersteuningscoördinator is bereikbaar via het centrale telefoonnummer van de school.

Externe begeleiding

De school werkt binnen de ondersteuningsstructuur nauw samen met een aantal deskundigen van externe organisaties, te weten:

  • De leerplichtambtenaar (gemeente Leeuwarden): ondersteunt leerlingen bij het voorkomen of terugdringen van opvallend schoolverzuim.
  • De jeugdverpleegkundige (GGD-Fryslân): ondersteunt en onderzoekt gezondheid en welbevinden van de leerlingen en bevordert een gezonde leefstijl.
  • De jongerenwerker (Amaryllis Leeuwarden): biedt laagdrempelige begeleiding aan jongeren, in school en in de vrije tijd, en kan school adviseren over het algemeen functioneren van leerlingen.
  • De psycholoog (Samenwerkingsverband Fryslân-Noard): is werkzaam bij het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard en ondersteunt de school en de ouders bij vragen over de ontwikkeling van leerlingen en de inzet van bijzondere onderwijs- en ondersteuningstrajecten.
  • Ondersteuningscoördinator CVO-nwf: is het centrale aanspreekpunt binnen CVO-nwf voor alle aspecten die de ondersteuningsstructuur betreffen

Met de volgende organisaties werkt de school nauw samen op het gebied van de ondersteuning van leerlingen.

Het Samenwerkingsverband en passend onderwijs

CSG Comenius is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard, waarin alle scholen van voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio Noord-Friesland nauw samenwerken op het gebied van de leerlingondersteuning (www.swvfryslan-noard.nl).

Als de ontwikkeling van een leerling hier aanleiding toe geeft en het functioneren op school erg problematisch verloopt, kan ervoor gekozen worden om de leerling gedurende een periode opvang te bieden in het OPDC (Ortho-Pedagogisch Centrum) van het Samenwerkingsverband. Hier kan de leerling geobserveerd worden en kan advies gegeven worden over het meest passende vervolg.

Wanneer blijkt dat een leerling ondersteuning nodig heeft die niet binnen de reguliere school van voortgezet onderwijs kan worden geboden, maar wel in een van de scholen van voortgezet speciaal onderwijs binnen of buiten Samenwerkingsverband Fryslân-Noard, dan moet hiervoor een toelaatbaarheidsverklaring worden afgegeven. De school waar een leerling wordt aangemeld overlegt met de ouder(s)/verzorger(s) welke speciale school passend onderwijs aan hun kind kan bieden. Om tot zo’n school te worden toegelaten, is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Een onafhankelijke commissie binnen het Samenwerkingsverband bepaalt op grond van aan te leveren informatie of de leerling toelaatbaar is tot de gevraagde vorm van speciaal onderwijs. Vervolgens kan de leerling worden aangemeld bij de school voor speciaal onderwijs. Deze school geeft vervolgens aan of de leerling kan worden toegelaten. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van Samenwerkingsverband Fryslân-Noard.

Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar. Ze ondersteunt de school bij gezondheidsprojecten en wanneer er leerlingen zijn die extra gezondheidszorg nodig hebben. Ouder(s)/verzorger(s), jongeren of de school (in overleg met ouder(s)/verzorger(s)) kunnen bij vragen of zorgen altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een extra onderzoek of gesprek. U kunt zelf contact opnemen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Voor algemene vragen over opvoeding of gezondheid kunt u de website www.opvoedpunt.nl raadplegen of de website van GGD Fryslân: https://www.ggdfryslan.nl/kind-opvoeding.

School als Vindplaats

In het kader van de aanpak ‘School als vindplaats’ werkt de Esdoorn nauw samen met de GGD en het Jongerenwerk in Leeuwarden (Amaryllis). Het doel hiervan is om leerlingen in en buiten de school laagdrempelige hulp te geven als ze daar behoefte aan hebben. Bij overleg hierover met de school kunnen ook de psycholoog van het Samenwerkingsverband en de leerplichtambtenaar aansluiten. Uiteraard wordt altijd contact opgenomen met de ouder(s)/verzorger(s) als de school het van belang vindt dat een leerling wordt begeleid binnen dit kader.

Vertrouwenspersonen

Op onze school werken wij met interne en externe vertrouwenspersonen. De contactgegevens van de interne vertrouwenspersoon zijn op te vragen via het algemene emailadres van de school. De interne vertrouwenspersonen spreken geen inhoudelijk oordeel over de klacht uit, maar vervullen zo nodig een doorverwijsfunctie naar de externe vertrouwenspersoon.

De externe vertrouwenspersoon, die geen directe binding met de school heeft, gaat eerst na of bemiddeling voor een oplossing kan zorgen. Ook verleent de externe vertrouwenspersoon, wanneer gewenst, hulp aan de klager en begeleidt deze zo nodig op zijn weg naar andere instanties. De vertrouwenspersoon is te bereiken via de GGD, een organisatie voor maatschappelijk werk.