Identiteit / Waar staan wij voor
Comenius Esdoorn is een school voor vmbo-tl onderwijs. De school telt zo’n 350 leerlingen en het team bestaat uit ongeveer 30 medewerkers. Het gebouw is gesitueerd aan de oostkant van Leeuwarden. De school was oorspronkelijk een onderbouwlocatie voor de onderwijsniveaus vmbo beroepsgericht tot en met atheneum, maar heeft zich in de loop der jaren getransformeerd tot een school voor vmbo-tl onderwijs, waarbij ook aandacht is voor de leerling, die iets meer kan/wil.
De school staat bekend als een gezellige en veilige locatie, waar de medewerkers en de leerlingen elkaar kennen. Hierbij speelt de kleinschaligheid een belangrijke rol: kennen en gekend worden is hier goed te realiseren. Het gebouw maakt hierbij een overzichtelijke indruk.
Al jaren worden er door de school prima resultaten behaald door het bieden van kwalitatief goed onderwijs. Team Esdoorn wil zich ook in het komende jaar weer maximaal inspannen om goed en mooi onderwijs te realiseren en hierin verder te blijven groeien. De actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de veranderingen op de arbeidsmarkt vragen van het onderwijs om jonge mensen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hierbij laten we ons graag inspireren door onderstaand motto van Malcolm X.
‘Onderwijs is het paspoort voor de toekomst, want morgen behoort aan degene die zich er vandaag op voorbereidt…’
-(Malcolm X)-
De Esdoorn wil een veilige, kleinschalige en betekenisvolle (leer)omgeving vormen. We zien onze school als een gemeenschap van personeel, leerlingen en ouders, waarin ieder individu zich gekend en erkend weet.
We zijn betrokken op elkaar en geloven sterk in het persoonlijke contact op basis van wederzijds vertrouwen. De open christelijke identiteit en de hiermee gepaard gaande waarden, zoals hoop, verzoening, respect en vergevingsgezindheid, vormen de inspiratie en het fundament voor ons handelen.
Wij bieden kwalitatief goed onderwijs, waarbij we oog hebben voor verschillen. We helpen onze leerlingen en elkaar om het beste uit jezelf te halen en talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen. We ondersteunen onze leerlingen bij hun ontwikkeling tot personen die zichzelf en de ander respecteren, die weten waar ze vandaan komen, waar ze staan in relatie tot hun omgeving en die in staat zijn met een kritische blik richting te geven aan hun leven.
Met ons onderwijs willen we bereiken, dat onze leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandig functionerende deelnemers aan de snel veranderende maatschappij en arbeidsmarkt, waarin een sterk appèl wordt gedaan op de motivatie om je te blijven ontwikkelen, op het oplossingsgerichte vermogen en op een passend niveau van algemene en digitale vaardigheden. Zo willen we hen helpen om op hun manier, naar hun mogelijkheden, de samenleving van de toekomst mee vorm te geven.
Schoolplan
In het Schoolplan staat beschreven hoe het onderwijs op Comenius Esdoorn zich in de periode 2019-2023 verder gaat ontwikkelen. Per cursusjaar wordt hieruit een Jaarplan samengesteld met de items die in dat jaar centraal staan binnen onderwijs en organisatie.
In de huidige tijd is sprake van een sterke dynamiek in maatschappij en arbeidsmarkt. De veranderingen hierin voltrekken zich in een dermate hoog tempo, dat het moeilijk is om uitspraken te doen over hoe zij er over tien jaar uit zullen zien. Dit maakt de opdracht voor het onderwijs om jongeren voor te bereiden op hun participatie in maatschappij en arbeidsmarkt erg complex. Juist om die reden heeft Comenius Esdoorn haar missie en visie geformuleerd om helderheid te verschaffen over de richting waarin men zich wil ontwikkelen. De school is ervan overtuigd, dat ze haar leerlingen op deze wijze een goede basis meegeeft voor de toekomst.
Dit Schoolplan wordt daadwerkelijk uitgevoerd: het vormt het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de school in de komende jaren, in aansluiting op de geformuleerde collectieve ambitie. Zo krijgt het plan een levend karakter en kan het ook als actieplan gekwalificeerd worden. Op deze manier zal het ons lukken om het onderwijs op onze school nog beter, mooier en eigentijdser te maken.
Onderwijsvisie
De school vormt een gemeenschap, waar leerlingen en personeel zich veilig, gekend en erkend voelen. Op basis hiervan zijn kleinschaligheid, ontmoeting en interpersoonlijke interesse en betrokkenheid basale kenmerken. We komen op school samen om van en met elkaar te leren.
In ons onderwijs besteden we op evenwichtige wijze aandacht aan kwalificatie, socialisatie en subjectificatie. We beschouwen de ontwikkeling van de leerlingen vanuit een holistisch perspectief: de intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.
Ons onderwijs wordt vormgegeven volgens de principes van het Persoonlijk Leren. Een school die zich laat leiden door deze visie op leren biedt onderwijsroutes die rekening houden met individuele behoeften, interesses en doelen. Dit wordt gekenmerkt door hoge verwachtingen van elke leerling, concreet vormgegeven in kwalitatief hoogstaand onderwijs op basis van degelijke kennis van en goed inzicht in de behoeften van elke leerling, zodat duidelijk is op welke wijze elke leerling het best presteert. We nemen geen genoegen met een ‘one-size-fits-all’-aanpak. Steeds zijn de individuele mogelijkheden van de leerling het uitgangspunt bij ons onderwijsaanbod, waarbij we de leerlingen willen stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen.
Dit resulteert in een lesaanbod waarin door de docenten gedifferentieerd wordt in niveau, tempo en leerstof. Daarbij wordt het onderwijs ingericht rond de diverse leerstrategieën van de leerlingen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de talenten van iedere leerling ontwikkeld worden.
In ons onderwijsaanbod is er bij alle vakken aandacht voor theoretische en, waar mogelijk, praktische vorming (algemene vaardigheden). Met het additionele aanbod van vaardighedenonderwijs in de onderbouw onderstrepen we het belang dat we hieraan hechten. Verder willen we onze leerlingen in de gelegenheid stellen het geleerde toe te passen in betekenisvolle situaties.
In de komende jaren verschuift het accent hierbij van vooral docentgestuurd naar meer leerlinggestuurd onderwijs: de leerling wordt steeds meer regisseur over de eigen ontwikkeling, waarmee er een steeds groter appèl wordt gedaan op de coachingsvaardigheden van de docent.
In ons onderwijs willen we de autonome motivatie van de leerlingen zoveel mogelijk stimuleren. We zijn ervan overtuigd, dat elke leerling een natuurlijke drive heeft om zich in samenspel met anderen te ontwikkelen (relatie), om iets te presteren (competentie) en om dit zelf te kunnen (autonomie). Door het bieden van keuzemogelijkheden aan de leerlingen worden motivatie en eigenaarschap verder bevorderd.
Door een stevige verankering van ICT-faciliteiten in de school kunnen de leerlingen zich bij de vaardigheid ‘ICT gebruik voor leren’ zo goed mogelijk ontwikkelen, kunnen zij zich zo goed mogelijk voorbereiden op de vereisten van de zich steeds verder ontwikkelende gedigitaliseerde samenleving en kan zo goed mogelijk geanticipeerd worden op de individuele mogelijkheden van de leerlingen.
Leerlingen ontwikkelen zich in én buiten de school. Dit vraagt van de school, dat er in het programma aandacht is voor buitenschoolse onderwijsactiviteiten, terwijl de inrichting van de ELO leerlingen de mogelijkheid biedt om buiten de schooltijden verder te kunnen werken aan hun onderwijsprogramma, op basis van individuele keuzes.
Om leerlingen uit te dagen het beste in zichzelf naar boven te halen biedt de combinatie van mavo-onderwijs en een vorm van mavo-havo-onderwijs in de school uitstekende mogelijkheden. Het is op deze manier mogelijk om de veel voorkomende doorstroom tussen mavo en havo zoveel mogelijk te beperken en waar nodig binnen de eigen school te organiseren.
We volgen de ontwikkeling van onze leerlingen nauwgezet. Hierbij richten we ons op kennis, vaardigheden en het leerproces en staan groei en persoonlijke ontwikkeling centraal. Dit impliceert, dat er een goede balans wordt aangebracht tussen formatieve en summatieve evaluatie en dat het aantal toetsmomenten wordt beperkt.
We werken met de leerlingen vanuit een positieve aanpak en streven ernaar, dat elke leerling met plezier naar school gaat en deze ziet als leefomgeving. We betrekken de leerlingen nadrukkelijk bij hetgeen er zich in de school afspeelt, waardoor hun verantwoordelijkheid voor de school en de omgeving wordt vergroot.
Coaching zien we als een belangrijk onderdeel van ons onderwijs. Hierbij wordt met de leerlingen gewerkt aan de bevordering van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en een reëel zelfbeeld. Ook wordt gewerkt aan inzicht en gebruik van effectieve leerstrategieën. Met behulp van de coach stellen leerlingen zich leerdoelen en wordt een portfolio opgebouwd.
We willen bij onze leerlingen een gezonde leefstijl bevorderen. Binnen het onderwijsprogramma vinden er voorlichtingsactiviteiten plaats, in de kantine is er een verantwoord aanbod van eten en drinken en op het schoolterrein geldt een rookverbod.
In pedagogisch opzicht beschouwen we de relatie met de ouders als essentieel voor een optimale ontwikkeling van de leerlingen. In dit kader spreken we van educatief partnerschap.
Bestuur en Samenwerking
CVO-nwf
CVO-nwf heeft een streekfunctie voor Leeuwarden en de omringende regio, inclusief de gemeente Waadhoeke. De vereniging biedt een volledig aanbod aan voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
CVO-nwf bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs:
- CSG Anna Maria van Schurman (vmbo, havo en havo plus)
- Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (gymnasium)
- CSG Comenius @Forum (mavo, havo, atheneum)
- CSG Comenius Esdoorn (vmbo tl en Esdoorn sprint)
- CSG Comenius Mariënburg (havo/atheneum, drie locaties)
- CSG Comenius Zamenhof (vmbo en praktijkonderwijs)
- CSG Ulbe van Houten (vmbo; onderbouw havo/atheneum onder verantwoordelijkheid van CSG Comenius Mariënburg)
Fricolore
De scholen van CVO-nwf participeren in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door zeventien scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk die samenwerken. De scholen werken samen om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering op de scholen te bevorderen.
Organogram
De school heeft een grootte die een compact organisatiemodel met korte lijnen mogelijk maakt. De schoolleiding bestaat uit een (bovenschools) directeur en één teamleider, die de operationele leiding over de school hebben. De beide bouwcoördinatoren sluiten wanneer nodig aan bij het MT-overleg.
Contactgegevens
(058) 234 76 70
info-esdoorn@csg-comenius.nl
Als u in contact wilt komen met de school of met een medewerker van de school kunt u dit kenbaar maken door telefonisch contact op te nemen via het hierboven vermelde nummer of door een mail met een terugbelverzoek te sturen aan het hierboven vermelde mailadres.