Kwaliteit

Onderwijsresultaten

De onderwijsresultaten van de school zijn op alle aspecten die de Inspectie van het Onderwijs beoordeelt prima in orde. Hierbij laat de school meerjarig een stabiel beeld van een goede onderwijskwaliteit zien.

Bij elk van de onderdelen hanteert de Inspectie een landelijke norm (het vereiste resultaat) voor het onderwijsniveau dat de school aanbiedt. Deze norm staat steeds vermeld bij het behaalde resultaat. Bij elk van de indicatoren scoort de school ruim boven de norm.

  • Doorstroom in de onderbouw. Hierbij wordt gekeken naar het percentage leerlingen dat overgaat naar het volgende leerjaar in de onderbouw van de school.

Behaalde resultaat:             97,07 %
Vereiste resultaat (norm):  95,25 %

  • Doorstoom in de bovenbouw. Hierbij wordt gekeken naar het percentage leerlingen dat overgaat naar het volgende leerjaar in de bovenbouw van de school.
                                         mavo               havo

Behaalde resultaat:              92,21 %            87,38 %
Vereiste resultaat (norm):   86,71 %            81,37 %

Voor vwo wordt dit niet berekend gezien het relatief geringe aantal vwo-leerlingen.

Positie leerjaar 3. Hierbij wordt het onderwijsniveau dat een leerling volgt in leerjaar 3 vergeleken met het door de basisschool gegeven schooladvies in groep 8.
Behaalde resultaat:             + 13,48 %
Vereiste resultaat (norm):  - 0,55 %

Scholen op de Kaart

Scholen op de Kaart geeft een compleet beeld van de scholen bij jou in de buurt. Je kan hier eenvoudig scholen vinden en vergelijken. Wil je bijvoorbeeld weten wat de school doet voor goed onderwijs? Lees dan het profiel van de school op CSG Comenius, @Forum (Leeuwarden) | Scholen op de kaart.

De scholen vertellen op Scholen op de Kaart hun verhaal bij cijfers die rechtstreeks van de overheid komen. Hierover heeft Scholen op de Kaart afspraken met DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De school voegt daar unieke informatie aan toe over bijvoorbeeld de sfeer, de tevredenheid of het beleid.

Voortijdig schoolverlaters

Voor elke leerling die een plek krijgt op onze school is het doel om deze te begeleiden naar het behalen van het mavo- diploma dan wel het succesvol afsluiten van de eerste fase van havo of vwo. Voor niet alle leerlingen blijkt deze ambitie in de praktijk ook haalbaar. De reden hiervan kan liggen in persoonlijke factoren in het leven van de leerling of in de vaststelling dat het onderwijsniveau niet aan blijkt te sluiten bij de mogelijkheden van de leerling.

Binnen de school kan een leerling doorstromen naar een van de andere onderwijsniveaus. Is een doorstroom noodzakelijk naar vmbo-kl of naar een andere vorm van onderwijs, dan zal de school de leerling en de ouders ondersteunen bij het vinden van een passende plek op een andere school. Hierbij kan het gaan om een school die een ander, passend onderwijsniveau aanbiedt, maar ook kan het gaan om een speciale school die een mate van ondersteuning kan bieden die bij onze school niet te realiseren is.

Voor leerlingen die na hun mavo- diploma doorstromen naar het MBO of naar de havo biedt de school in het kader van LOB (Loopbaan Oriëntatie Begeleiding) goede ondersteuning om de leerling te helpen op de meest passende plek in het vervolgonderwijs terecht te komen.

Een leerling die de school zou verlaten zonder plek op een vervolgschool wordt als vroegtijdig schoolverlater gekenmerkt. Voor @Forum geldt dat er geen leerlingen zijn waarop dit van toepassing is.