Inspraak en betrokkenheid

Betrokkenheid van ouders en leerlingen is belangrijk. Die betrokkenheid stelt de school in staat de kwaliteit te bewaken en zo nodig aanpassingen te doen. De Inspectie van het Onderwijs vraagt dat de school verantwoording aflegt tegenover ouders en leerlingen.

Op school kunnen ouders op meerdere manieren participeren: via de ouderraad en de oudergeleding van de (G)MR. Leerlingen kunnen meepraten via de (G)MR, de leerlingenraad en via meet-ups die de school organiseert.

Leerlingenraad

De school vindt het belangrijk om samen met de leerlingen het onderwijs zo goed en zo leuk mogelijk te maken. De Leerlingenraad (LR) kan hierbij een belangrijke rol spelen. De LR vertegenwoordigt alle leerlingen van de school en weet wat er onder de leerlingen leeft en houdt zich bezig met:

. plannen maken over dingen die er op de school nog niet zijn;
. plannen maken over dingen die op de school verbeterd kunnen worden;
. advies geven aan de schoolleiding;
. onderzoek doen naar wat er onder de leerlingen leeft;
. ondersteuning geven bij activiteiten die op school worden georganiseerd.

De LR komt ongeveer vijf keer per jaar bij elkaar.

Ouderraad

De ouderraad heeft als doelstelling het contact en de samenwerking tussen de ouders en de school te bevorderen. De ouderraad behartigt de belangen van de ouders en de leerlingen wanneer het gaat om onderwijs, algemene vorming en opvoeding. De ouderraad heeft een adviserende en initiërende rol. De ouderraad vormt mede het klankbord voor de ouders die in de Medezeggenschapsraad zitten.

Document Medezeggenschapsstatuut Cvo Noord En West Frysland Def En Getekend

Medezeggenschapsraad (MR)

Comenius Esdoorn en Comenius @Forum hebben een gezamenlijke Medezeggenschapsraad (MR). Deze MR bestaat uit verkozen medewerkers, ouders en leerlingen. De MR heeft advies- of instemmingsrecht bij bepaalde besluiten die de schoolleiding wil nemen.

De MR kiest vertegenwoordigers in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (de GMR). Ook de GMR  bestaat uit medewerkers, ouders en leerlingen. De GMR heeft advies- of instemmingsrecht bij bepaalde besluiten die het bestuur wil nemen op verenigingsniveau en die de meerderheid van de scholen van CVO raken.

Leerlingvolgsysteem

We houden u als ouders/verzorgers op de hoogte van de vorderingen van uw kind via Magister, onder andere via de rapportage halverwege het schooljaar en voor de zomervakantie. In Magister kunt u de vorderingen continu volgen. Voor meer informatie zie H8 'Magister en Zermelo’.