Onderwijs

Onderwijstijd

De school voldoet aan het verplichte aantal uren dat volgens de wet lesgegeven moet worden. Voor leerlingen in de mavo geldt dat zij in vier jaar tijd 3700 uren onderwijs aangeboden krijgen. Voor de havo geldt een aantal van 4700 uren in vijf jaar tijd, voor het vwo 5700 uren in zes jaar tijd.

Het aanbod van onderwijs

De hieronder genoemde punten sluiten aan bij het geformuleerde meerjarenbeleid in het strategisch beleidsplan van CVO-nwf 2019 – 2023: ‘Onderwijs voor de wereld van morgen’.

Kleinschaligheid en veiligheid

We willen ons onderwijs aanbieden in een overzichtelijke, veilige schoolomgeving. Het leerlingenaantal binnen de school sluit hier op aan. Op deze manier is het mogelijk dat de medewerkers en de leerlingen elkaar goed kennen, waardoor de sfeer en de veiligheid in de school positief beïnvloed worden.

We streven samen met alle betrokkenen naar een goed onderhouden, gezellig schoolgebouw waarin we het onderwijs kunnen geven dat aansluit op onze visie.

Naast de reguliere leslokalen in de school krijgen leerlingen ook les in praktijklokalen voor vakken als lichamelijke opvoeding, biologie, natuur- en scheikunde, tekenen en handvaardigheid.

Persoonlijke aandacht

In onze school investeren we veel in persoonlijke aandacht voor iedere leerling. Aan leerlingen die problemen ondervinden in hun ontwikkeling of die laten zien dat ze meer aankunnen dan het standaardprogramma bieden we aanvullende begeleiding of extra uitdaging. Hierbij kunnen we eigen deskundige collega’s inzetten, maar ook kunnen we gebruik maken van deskundigen van organisaties met wie we nauw samenwerken.

Op @Forum wordt onderwijs aangeboden in de onderwijsniveaus mavo (1-4), havo en atheneum (1-3). Het onderwijsaanbod is breed samengesteld en wordt uitgevoerd in vaklessen, vakoverstijgende projecten en masterclasses (verplicht en naar keuze). Bij het ontwikkelen en uitvoeren van het onderwijsprogramma vormen de kerndoelen het uitgangspunt. Voor de mavo geldt, dat hiernaast ook de eindtermen uitgangspunt zijn, zodat gesteld kan worden, dat het aanbod dekkend is voor de examenprogramma’s. Binnen het onderwijs is er zowel aandacht voor theoretische als praktische vorming. Er wordt afstemming gezocht met de eisen die het vervolgonderwijs, mbo en havo en atheneum tweede fase, aan de leerlingen stelt.

Het doel van ons onderwijs is de leerlingen te helpen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen als mens, op basis van hun individuele mogelijkheden, hen toe te leiden tot diplomering (mavo) en hen voor te bereiden op een zelfstandige plek in de maatschappij en de dynamische arbeidsmarkt.

De kwalificatiefunctie van het onderwijs impliceert, dat flexibiliteit en toekomstbestendigheid kernwoorden zijn. Op @Forum zien we dit terug in de ontwikkeling van de individuele talenten van de leerlingen, zoals die in eerste instantie in de les geëffectueerd moet worden. Hierbij is het belangrijk dat de docenten in staat zijn om goed om te gaan met de verschillen tussen leerlingen. Verder willen we ruimte geven aan het ontdekken en verder ontwikkelen van talenten binnen de masterclasses.

De individuele ontwikkeling

De ontwikkeling van de leerlingen wordt nauwgezet gevolgd. Vanaf de start in leerjaar 1, waarbij de informatie van de basisschool van groot belang is, is Magister hierbij leidend, zowel wat betreft de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. Op basis van het ontwikkelingsbeeld en diverse vormen van leerlingbespreking kan vervolgens geanticipeerd worden op de ontwikkeling van de leerling. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een aanbod voor aanvullende begeleiding in het huiskameruur of toeleiding naar een ander onderwijsniveau. Op basis van het gepersonaliseerde karakter van het onderwijs kan een leerling een aanbod krijgen in het kader van excellentie. Dit betekent, dat een of meer vakken op een hoger niveau gevolgd kunnen worden. Daarnaast kan, waar nodig, een beroep gedaan worden op het aanbod in het kader van de leerlingondersteuning.

Eigenaarschap

Binnen ons onderwijs bevorderen we sterk de verantwoordelijkheid van de leerlingen voor hun eigen ontwikkeling. Hierbij past dat zij leren om doelen te stellen en gemotiveerd zijn om die te bereiken, een actieve houding aan de dag te leggen voor school en om in dit kader bewuste keuzes te maken. Wat ons betreft heeft dit eigenaarschap niet alleen betrekking op de cognitieve ontwikkeling, maar ook op de sociale en emotionele ontwikkeling. In de coaching van de leerling zijn dit centrale thema’s.

Samen met de vakdocenten en de eigen coach stellen de leerlingen hun persoonlijke leerdoelen op, waarmee ze vervolgens aan de slag gaan. Deze manier van werken past binnen de visie op gepersonaliseerd onderwijs.

De leerlingen krijgen binnen @Forum veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de manier waarop ze willen laten zien dat ze leerstof beheersen. In overleg met de docent kan een leerling dan kiezen voor een vorm waar de persoonlijke voorkeur naar uit gaat, bijvoorbeeld een presentatie houden, een filmpje maken, een schriftelijke of mondelinge toets of een posteropdracht.

Vaardigheden

Het onderwijsaanbod is zo samengesteld, dat leerlingen zich breed kunnen ontwikkelen. Dit betekent, dat naast kennisontwikkeling veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de vaardigheden van de leerlingen. In de dynamische ontwikkeling van de maatschappij en de arbeidsmarkt, ook in relatie tot de toenemende digitalisering, moeten leerlingen worden voorbereid op voortdurende veranderingen, waarbij zij kunnen terugvallen op sterk ontwikkelde (21e-eeuwse) vaardigheden. Verder willen we, in aansluiting hierop, het probleemoplossend vermogen van onze leerlingen zo goed mogelijk ontwikkelen: in didactische en pedagogische zin worden de leerlingen steeds gestimuleerd om zelf tot oplossingen te komen.

Keuzemogelijkheden voor de leerlingen

Op @Forum vinden we het erg belangrijk, dat leerlingen keuzemogelijkheden krijgen aangeboden. Dit vertaalt zich in de verschillende mogelijkheden om aan te tonen dat een leerling bepaalde leerstof beheerst, in de keuze van masterclasses en in de keuze om het huiskameruur te bezoeken. We hebben hierbij de ambitie om motivatie en eigenaarschap van de leerlingen zo veel mogelijk te bevorderen.

Flexuren

De leerlingen van de leerjaren drie en vier hebben wekelijks twee keuzeflexuren, midden op de dag, waarbij ze de gelegenheid hebben om te kiezen uit een maatwerkaanbod. Afhankelijk van de behoefte van een leerling kan die intekenen op een vakflex (exacte vakken, talen, mens & maatschappijvakken), studievaardigen of opdrachten afmaken.

Docenten kunnen binnen de flexuren een aanvullend aanbod realiseren voor hun vak door extra uitleg, bijles of verdieping. Bij deze uren krijgen de leerlingen de gelegenheid om eigen, gemotiveerde keuzes te maken, afhankelijk van hun leerbehoefte. Ze schrijven zich hiervoor in via Zermelo, vaak in afstemming met de docenten en/of de coach. Voor deze uren geldt dat de leerlingen vrij zijn om te kiezen, terwijl ze verplicht aanwezig zijn.

ICT en onderwijs

In de school zijn de lesruimtes voorzien van een digibord. Alle leerlingen werken met een laptop. Binnen alle vakken wordt een digitale onderwijsmethode gebruikt, als ondersteunend middel. Hierdoor zijn de docenten in staat om inhoud te geven aan het diagnosticerend lesgeven en het anticiperen op de verschillen tussen de leerlingen.

Binnen de school wordt een Innovation Lab ontwikkeld en ingericht. Hier kunnen onze leerlingen in contact gebracht worden met belangrijke digitale ontwikkelingen als robotica, Augmented en Virtual Reality en 3D-printing. Hiermee willen we hen zo goed mogelijk voorbereiden op de verdere digitalisering van de maatschappij en de arbeidsmarkt. Tevens biedt het Lab het onderwijsteam van de school de mogelijkheid om het onderwijs verder digitaal te verrijken.

Persoonlijke leerdoelen

De opdracht aan de school voor socialisatie en persoonlijkheidsvorming van de leerlingen resulteert erin, dat coaching en burgerschap kernbegrippen zijn. Op @Forum vormt de coaching een van de pijlers van het onderwijs. In alle leerjaren heeft de leerling een coach en wordt geparticipeerd in een coachgroep. De coaching wordt uitgevoerd op individueel niveau en op groepsniveau. Alle docenten van de school zijn tevens coach.

Op @Forum is de eigen verantwoordelijkheid van de leerling een belangrijk uitgangspunt, waarop vanaf het eerste leerjaar een sterk appèl wordt gedaan. Deze verantwoordelijkheid is gerelateerd aan de eigen ontwikkeling, maar heeft meer algemeen ook betrekking op de keuzes die leerlingen maken. Met betrekking tot het leerproces sluit de coachende rol van de docenten/coaches hier op aan. In dit kader worden de leerlingen gestimuleerd zelf doelen te stellen met het oog op hun ontwikkeling en is er veel aandacht voor reflectie op het leerproces.

Basisvaardigheden

De aandacht voor de basisvaardigheden in het funderend onderwijs wordt door de overheid momenteel sterk gestimuleerd, zodat het gemiddelde niveau van leerlingen op dit gebied wordt verhoogd en de kansenongelijkheid voor jongeren wordt bestreden. Hierbij gaat het om de domeinen taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid.

De school onderschrijft het belang hiervan al veel langer. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in

  • de aandacht voor taal in de school en de ondersteuningsmogelijkheden die leerlingen geboden worden als zij hierbij aanvullende begeleiding nodig hebben;
  • het rekenonderwijs dat een vaste plek heeft in het lesrooster in leerjaar 1 en de verdere aandacht hiervoor in de leerjaren 2 en 3;
  • - het vak digitale vaardigheden dat een vaste plek heeft in het lesrooster van de leerlingen in de leerjaren 1 en 2 en de aandacht die het krijgt binnen de masterclasses;
  • de aandacht voor burgerschapsonderwijs door het gehele schooljaar heen.

In het schooljaar 2023-2024 zijn coördinatoren aangesteld, die een verdere versterking van de basisvaardigheden binnen de school vorm gaan geven.

Burgerschap

Sinds augustus 2021 is de wet die regelt dat scholen burgerschapsonderwijs moeten aanbieden aangescherpt en verplichtender geworden. Scholen hebben de opdracht om doelgericht en op samenhangende wijze burgerschap en sociale cohesie bij al hun leerlingen te bevorderen. In de kern moeten scholen respect voor en kennis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat overbrengen en voorzien in een schoolcultuur die overeenkomt met deze waarden. Daarnaast gaat het om het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties die leerlingen in staat stellen om deel te nemen aan de pluriforme democratische samenleving in Nederland.

Binnen de school richten we ons in eerste instantie op het formuleren van onze visie op burgerschapsonderwijs en inventariseren we welk aanbod we al realiseren. Vervolgens brengen we de visie en het aanbod samen en zullen we mogelijke omissies oplossen door ons aanbod te verbreden. Hierbij vormen zeven bouwstenen voor burgerschapsonderwijs de kapstok voor het aanbod in de school.

Deze bouwstenen zijn:

  1. Vrijheid en Gelijkheid: over de fundamentele rechten en vrijheden van de mens zoals vastgelegd in nationale en internationale wetten en verdragen (mensenrechten, kinderrechten, vrijheidsrechten).
  2. Macht en inspraak: over de inrichting van ons staatsbestel en de instituties, procedures en mechanismen die macht reguleren en inspraak mogelijk maken.
  3. Democratische cultuur: over omgangsvormen die door democratie worden bevorderd en die haar ook mogelijk maken: vreedzaamheid, verdraagzaamheid, de bereidheid de ander te (h)erkennen als gelijkwaardige en op gelijke voet met hem, haar of hen te communiceren.
  4. Identiteit: over manieren waarop individuen en groepen zich (willen, kunnen) definiëren en in de publieke ruimte manifesteren.
  5. Diversiteit: over manieren om ervoor te zorgen dat ieder individu en elke groep gelijkwaardig kan deelnemen aan de samenleving.
  6. Solidariteit: over solidariteit en rechtvaardigheid en manieren om vorm te geven aan onze morele betrokkenheid op anderen.
  7. Digitaal samenleven: over de invloed van de digitalisering op burgerschap en over het bespreken van maatschappelijke kwesties rond burgerschap in de digitale (online) wereld.

Lichamelijke opvoeding als examenvak

Op de mavo kan LO als examenvak gevolgd worden. We noemen dat LO2. Dit is een verdieping van het al bestaande vak LO1 en wordt gegeven in leerjaar 3 en 4. Met de lessen van LO1 en LO2 is een leerlijn ontwikkeld waarmee leerlingen sociaal, motorisch en cognitief veel kunnen leren. Het examen van LO2 wordt in de praktijk afgenomen (SE). Om het te kunnen aanbieden moeten tenminste 12 leerlingen het vak kiezen.

Bevorderingsregeling

Voor de leerjaren 1, 2 en 3 worden jaarlijks de overgangsnormen vastgesteld. Deze worden actief gedeeld met leerlingen en ouders en op onze communicatiekanalen gepubliceerd, zodat deze voor betrokkenen bekend en hanteerbaar zijn.

PTA en Examenreglement 

Het Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA)

Jaarlijks ontvangen de leerlingen van de bovenbouw het programma van Toetsing en Afsluiting vóór 1 oktober van het lopende schooljaar. In dit programma staat de regelgeving beschreven van het schoolexamen, dat zich uitstrekt over de leerjaren drie en vier.

Het wettelijk verplichte Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) geeft in het eerste gedeelte informatie over de inrichting van het VMBO op CVO Noord- en West-Fryslân, het tijdpad van de organisatie, de indeling in studieblokken en een algemeen overzicht van de aangeboden lesprogramma’s. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke artikelen uit het Eindexamenbesluit VO en in aanvulling daarop uit het Examenreglement van Comenius Esdoorn en Comenius @Forum opgenomen, met waar nodig extra informatie ter verduidelijking.

Daarnaast wordt er inhoudelijke uitleg per vak gegeven over onder andere de te bestuderen leerstof per periode, de wijze van toetsing, de herkansingsmogelijkheden en de weging van de behaalde cijfers. Het PTA levert een bijdrage aan een goede planning van de te bestuderen leerstof en dient als informatiebron voor leerlingen en ouders.

Lestijden, roosters en lesurentabel

De lessen worden gegeven op de volgende tijden:

Onderbouw
1e lesuur08.30 – 09.15 uur
2e lesuur09.15 – 10.00 uur
Pauze10.00 – 10.15 uur
3lesuur10.15 – 11.00 uur
4e lesuur11.00 – 11.45 uur
Pauze11.45 – 12.15 uur
5e lesuur12.15 – 13.00 uur
6e lesuur13.00 – 13.45 uur
7lesuur13.45 – 14.30 uur
8lesuur14.30 – 15.15 uur
9lesuur15.15 – 16.00 uur

Bovenbouw
1e lesuur08.30 – 09.15 uur
2e lesuur09.15 – 10.00 uur

3e lesuur

10.00 – 10.45 uur
Pauze10.45 – 11.00 uur
4e lesuur11.00 – 11.45 uur
5e lesuur11.45 – 12.30 uur
Pauze12.30 – 13.00 uur
6e lesuur13.00 – 13.45 uur
7lesuur13.45 – 14.30 uur
8lesuur14.30 – 15.15 uur
9lesuur15.15 – 16.00 uur

Tijdens tussenuren en in de pauzes is er voldoende ruimte om over te blijven op school. Tijdens de pauzes is er toezicht.

De roosters worden gemaakt met het softwareprogramma Zermelo. Het rooster van de leerlingen is te zien in de Zermelo-app of de Magister-app.

De lessentabel bevat een overzicht van het aantal lesuren per vak en per leerjaar.

Beleid rondom lesuitval

Lesuitval proberen we tot een minimum te beperken, maar is niet altijd te vermijden. Tussenuren proberen we te voorkomen door het opvullen van het rooster of het naar voren halen van de lessen. We werken met zogeheten ‘stipuren’: voor vrijwel elk lesuur is er een docent aanwezig om bij afwezigheid van een collega te kunnen invallen. Alleen in uitzonderlijke situaties geven we vrijaf, waarbij we ons strikt houden aan de wetgeving van de leerplicht.

Plaatsingsprocedure en -criteria

Aanmelding van nieuwe leerlingen vindt digitaal plaats met het digitale formulier op de website: https://www.comenius-forum.nl. De basisschool voegt hier via OSO (Overstap Service Onderwijs), een beveiligd digitaal systeem, de onderwijskundige gegevens aan toe.

We ontvangen de aanmelding graag zo snel mogelijk of uiterlijk op de datum die op het formulier vermeld staat. Bij de plaatsing volgt de Toelatingscommissie het schooladvies van de aangemelde leerling op, zoals dat door de basisschool is opgesteld.

De beslissingen omtrent de toelating van leerlingen tot de scholen van CVO-nwf worden onder verantwoordelijkheid van de directie van elke school genomen door de Toelatingscommissies (TLC) Onderbouw en Bovenbouw, zoals die op elke school aanwezig zijn. De TLC Onderbouw behandelt de aanmeldingen voor klas 1. Deze commissie adviseert de directie van de school over het wel of niet toelaten van een leerling, het plaatsen van een leerling in een bepaalde klas binnen een niveaustroom.

De TLC Bovenbouw behandelt de aanmeldingen vanaf klas 2. De TLC Bovenbouw adviseert de directie van de school over het wel of niet toelaten van een leerling en het plaatsen van een leerling in een bepaalde klas binnen een niveaustroom.

Elke aangemelde leerling, ongeacht school, leerjaar of tijdstip van aanmelding, dient voor toelating een van beide commissies te passeren. Op elke school maakt de interne coördinator  leerlingondersteuning deel uit van de commissies met het oog op de beoordeling van aanmeldingen waarbij sprake is van een specifieke ondersteuningsbehoefte.

Een overzicht van de plaatsingsmogelijkheden van de school en de daarvoor benodigde schooladviezen:

Bij het onderstaande profiel:Is het passende schooladvies:En is het passende niveau van plaatsing:
Vmbo gl/tl basisVmbo gl/tl Mavo
Vmbo gl/tl bespreek Vmbo gl-tl Mavo
Vmbo gl/tl plus Vmbo gl-tl / havo Mavo of havo
Havo basis Havo Havo
Havo bespreek Havo Havo
Havo plus Havo / atheneum Havo of atheneum
Vwo basis Vwo Atheneum
Vwo bespreek Vwo Atheneum
Vwo plus Vwo Atheneum
Document Toelatingsbeleid CVO-nwf

Bij aanmelding bij @Forum wordt aan de leerkracht van groep 8 gevraagd een aanvulling op het onderwijskundig rapport aan te leveren. Hierin wordt ingezoomd op een aantal belangrijke competenties die leerlingen nodig hebben bij het onderwijs van onze school: samenwerken, onderzoekende houding, zelfstandig werken, flexibiliteit, reflecterend vermogen en planningsvaardigheden.

Ook maakt een motivatiegesprek deel uit van de toelatingsprocedure van de school. In dit gesprek kan de leerling zichzelf presenteren en wordt ingeschat in welke mate de leerling op zijn plek is op @Forum.

Verdere informatie over het Toelatingsbeleid van CVO-nwf is te vinden in het bijgevoegde document. 

Ziekmelden en verlof aanvragen

Als een leerling ziek is melden de ouders/verzorgers dit direct via de Magister-app op  pc/laptop/mobiele telefoon. De melding wordt onmiddellijk in de aanwezigheidsregistratie opgenomen, zodat de ouders/verzorgers zelf gelijk kunnen vaststellen of het melden goed is verlopen.

Een bezoek aan arts, tandarts, orthodontist e.d. melden de ouders bij voorkeur niet later dan een dag ervoor telefonisch aan de school.

Maatschappelijke stage

Onze school staat midden in de samenleving en we vinden het belangrijk de leerlingen in aanraking te brengen met het grote belang van dienstbaar zijn aan een ander. Al vanaf 2009 voeren onze leerlingen daarom een maatschappelijke stage (MAS) uit van minimaal 30 klokuren. Deze stage is voor alle leerlingen een verplicht onderdeel in leerjaar 3. We zien ieder jaar weer, dat het voor onze leerlingen een boeiende ervaring is die hen verder vormt in hun mens zijn.

ICT in het onderwijs

De school investeert veel in apparatuur, programmatuur en scholing van medewerkers, om de kwaliteit van het onderwijs op niveau te houden en om het aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen van de huidige en toekomstige tijd. 

In de school wordt veel gebruik gemaakt van digitale faciliteiten. De leerlingen beschikken allemaal over een eigen laptop, die door de ouders wordt aangeschaft. Met ingang van het cursusjaar 2022-2023 is gestart met het in gebruik geven van een schoollaptop, te beginnen met leerjaar 1. Op deze manier beschikken over enkele jaren alle leerlingen over een schoollaptop. Binnen de meeste vakken wordt gebruik gemaakt van digitale methodes. De docenten hebben een belangrijk deel van het onderwijsprogramma zelf ontwikkeld. Dit heeft een plek gekregen in onze elektronische leeromgeving Magister.learn. De leerlingen kunnen hier locatie- en tijdonafhankelijk gebruik van maken en zo altijd verder gaan met het onderwijs. Zo leggen we een natuurlijke brug tussen ontwikkelen in en buiten de school. We hebben op onze school een wifi-netwerk beschikbaar, de lokalen beschikken over een modern digibord.

In Magister worden de studievoortgang en de eventuele absentie van de leerlingen bijgehouden. De ouder(s)/verzorger(s) hebben inzage in het systeem voor wat betreft de studieresultaten en de aanwezigheidsregistratie van hun kind(eren).

Voor het lesrooster van de leerlingen wordt Zermelo gebruikt, dat overigens direct gekoppeld is aan Magister. Leerlingen kunnen hun lesrooster en eventuele wijzigingen altijd zien op de Zermelo-app op hun mobiele telefoon en op de schermen in de school.

In het onderwijs op @Forum wordt een groot appèl gedaan op de digitale vaardigheden van de leerlingen. Om ervoor te zorgen dat zij hierin voldoende ontwikkeling hebben of krijgen staat het vak Digit op het rooster in de leerjaren 1 en 2. In het aanbod van de keuze masterclasses is er in elke periode een aanbod uit het domein ‘ICT en digitale creativiteit’.

Op @Forum is een Innovation Lab aanwezig, waardoor de leerlingen in het onderwijsprogramma in contact gebracht kunnen worden met uitdagende, innovatieve ict-toepassingen als AR, VR en robotica.

Document Vakantieregeling Cvo Nwf 2023 2024

Vakanties en vrije dagen

In bijgevoegd overzicht zijn de vakanties en vrije dag(delen) van het schooljaar 2023-2024 zichtbaar.