Over de school

Identiteit / Waar staan wij voor

Comenius @Forum is een kleinschalige school voor eigentijds, vernieuwend onderwijs. De naam van de school is gerelateerd aan een plek waar mensen samenkomen om met elkaar en van elkaar te leren, om ideeën op te doen en samen enthousiast te zijn. Zo willen we als gemeenschap van leerlingen, ouders en medewerkers ons onderwijs vormgeven. De school telt zo’n 340 leerlingen en het team bestaat uit ongeveer 35 medewerkers. De schoolleiding wordt gevormd door een directeur en een teamleider.

De school is gestart in 2016 en blijkt te beantwoorden aan een grote behoefte gezien de mate van belangstelling. Er wordt onderwijs aangeboden voor mavo 1-4 en havo en atheneum 1-3. De mavo-leerlingen kunnen examen doen op @Forum, terwijl de leerlingen van havo en atheneum na het derde leerjaar een passend vervolg kunnen vinden op Comenius Mariënburg.

In de school vormt de verantwoordelijkheid van de leerlingen voor hun eigen ontwikkeling een belangrijk uitgangspunt. Om ze hierbij te ondersteunen is de coaching een van de pijlers van het onderwijs.

Het onderwijsprogramma wordt zoveel mogelijk afgestemd op de individuele ontwikkeling van de leerlingen en is gericht op persoonlijke groei. Het wordt aangeboden in vaklessen, vakoverstijgende projecten, verplichte masterclasses en keuzemasterclasses. De programmatische lijnen zijn door het team zelf ontwikkeld aan de hand van de kerndoelen en de eindtermen (mavo), waarbij de samenhang tussen vakgebieden steeds een belangrijk uitgangspunt vormt.

In het programma krijgen de leerlingen de ruimte om keuzes te maken, waardoor hun motivatie op een positieve manier wordt beïnvloed. Alle leerlingen werken op een laptop en bij alle vakken wordt gebruik gemaakt van digitaal lesmateriaal.

Het is de ambitie van de school om innovatief te zijn en te blijven. Dit impliceert, dat het team het onderwijs blijft evalueren en verbeteren met het oog op een zo optimaal mogelijke aansluiting bij de snel veranderende maatschappij en arbeidsmarkt. @Forum blijft gaan voor goed, mooi en toekomstgericht onderwijs, geïnspireerd door de quote van Monique Volman (Lector 'Identiteitsontwikkeling', Ichtus Hogeschool):

"Kennisoverdracht zoals we ons dat lang hebben voorgesteld kan eigenlijk niet. Wat je aan informatie aanbiedt, moet altijd tot iets persoonlijks worden getransformeerd. Het is noodzakelijk dat je leerlingen zoveel mogelijk activeert hun eigen kennis samen te stellen aansluitend bij wat ze al weten en kunnen..."

Document Schoolplan Forum 2019 2023

Schoolplan

In het Schoolplan staat beschreven hoe het onderwijs op Comenius @Forum zich in de periode 2019-2023 verder gaat ontwikkelen. Per cursusjaar wordt hieruit een Jaarplan samengesteld met de items die in dat jaar centraal staan binnen onderwijs en organisatie.

In de huidige tijd is sprake van een sterke dynamiek in de maatschappij en de arbeidsmarkt. De veranderingen hierin voltrekken zich in een dermate hoog tempo, dat het moeilijk is om uitspraken te doen over de verdere ontwikkeling ervan. Dit maakt de opdracht voor het onderwijs om leerlingen voor te bereiden op hun participatie in maatschappij en arbeidsmarkt erg complex.

Comenius @Forum is een jonge school, waarin het onderwijs wordt vormgegeven op basis van een heldere visie. Het is de overtuiging van de school, dat ze met haar onderwijs de leerlingen een goede basis meegeeft voor de toekomst.

Dit Schoolplan strekt zich uit over de periode 2019 – 2023. Per cursusjaar wordt hieruit een Jaarplan samengesteld met de items die in dat jaar centraal staan binnen onderwijs en organisatie.

Het is onze ambitie om het Schoolplan het karakter te geven van een actieplan.  Op deze manier zal het ons lukken om het onderwijs op onze school nog beter, mooier en toekomstgerichter te maken.

Onderwijsvisie

Het is belangrijk om als school een duidelijke visie te hebben: een paraplu waarmee al je activiteiten en keuzes te verbinden zijn. Hieronder wordt de uitwerking van de onderwijskundige en pedagogische visie van @Forum uit de doeken gedaan.

We zien @Forum als een gemeenschap van personeel, leerlingen en ouders, waarin ieder individu zich gekend en erkend weet. We komen op @Forum samen om van en met  elkaar te leren. Binnen het streven naar een zo goed mogelijke vertrouwensband tussen docent en leerling willen we de onderlinge afstand verkleinen. De docent staat op @Forum niet alleen vóór de klas maar veelal ín de klas, tussen de leerlingen. Daarom wordt iedereen bij de voornaam aangesproken.  

We stralen uit, dat we betrokken zijn op elkaar en geloven dan ook  sterk in het persoonlijke contact. Dit geldt voor de omgang van het personeel met de leerlingen, voor de onderlinge omgang in het team en voor de omgang met de ouders. In de praktijk betekent dit dat het contact zo veel mogelijk mondeling en face-to-face plaats vindt. We nemen onze leerlingen serieus: in de Leerlingenraad spreken ze mee over zaken die de locatie aangaan. We werken nadrukkelijk met een positieve aanpak en streven ernaar, dat elke leerling zich optimaal ontwikkelt, op basis van de eigen mogelijkheden.                                                                                                                                                           
De drie psychologische basisbehoeften, relatie, competentie en autonomie, vormen het uitgangspunt bij ons werken met de leerlingen[1]. Als in voldoende mate wordt voldaan aan de behoefte aan relatie (‘anderen waarderen mij en willen met mij omgaan’), aan de behoefte aan autonomie (‘ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen’) en aan de behoefte aan competentie (‘ik geloof en heb plezier in mijn eigen kunnen’) is er bij de leerlingen sprake van welbevinden, motivatie, inzet en zin in leren.                                                                                                                                           

Procesgerichte begeleiding door middel van coaching vormt de basis van het leerproces op @Forum. Door de coaching worden de zelfreflectie en zelfsturing van de leerling ondersteund. Op @Forum houdt dit voor elke docent in, dat hij zowel leraar is als coach. Naast het overdragen van kennis  ondersteunt en begeleidt de coach het leerproces. Ook is de coach verantwoordelijk voor het volgen en in kaart brengen van de ontwikkeling van de coachleerlingen, alsmede voor de communicatie rondom deze leerlingen.

Het onderwijsaanbod is zo samengesteld, dat leerlingen zich breed kunnen ontwikkelen. Dit betekent, dat naast kennisontwikkeling veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de vaardigheden van de leerlingen. In de dynamische ontwikkeling van maatschappij en arbeidsmarkt, ook in relatie tot de toenemende digitalisering, moeten leerlingen worden voorbereid op voortdurende veranderingen, waarbij zij kunnen terugvallen op sterk ontwikkelde (21e-eeuwse) vaardigheden. Verder willen we, in aansluiting hierop, het probleemoplossend vermogen van onze leerlingen zo goed mogelijk ontwikkelen: in didactische en pedagogische zin worden de leerlingen steeds gestimuleerd om zelf tot oplossingen te komen.

Bij de inrichting van het onderwijs op @Forum realiseren we ons, dat de intellectuele, de sociale en de emotionele ontwikkeling van de leerlingen nauw verbonden zijn met elkaar en elkaar beïnvloeden. In het werken met de leerlingen zijn we ons hier steeds van bewust.

Op @Forum hechten we aan eigenaarschap en keuzeruimte voor de leerlingen. Door leerlingen te stimuleren en te laten ervaren zelf verantwoordelijk te zijn voor hun onderwijsproces wordt hun motivatie voor school in positieve zin gevoed. In de lessen, projecten en masterclasses is veel ruimte voor de  leerlingen om recht te doen aan hun eigen ambities en mogelijkheden. Deze keuzeruimte  is een belangrijke factor.  Het onderwijs op @Forum in ingedeeld in vijf (project)perioden.  Deze lopen veelal van vakantie tot vakantie en bieden de leerling de kans om het eigen lesrooster te personaliseren. Per (project) periode  wijzigt het thema en bieden we nieuwe masterclasses aan.                                                                                                                                                     

Het onderwijsaanbod op @Forum kan worden onderverdeeld in:

Coaching

Elke leerling heeft een eigen coach en maakt deel uit van een coachgroep van zo’n elf leerlingen; de coach bespreekt in het coachuur belangrijke zaken op sociaal-emotioneel gebied en op het gebied van de omgang met het schoolwerk; zo worden de leerlingen getraind in en bewust gemaakt van hun dominante leerstijl(en) zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. De coach heeft individuele coachmomenten met de leerling, waarin de studievoortgang centraal staat, naast opvallende zaken op sociaal-emotioneel gebied of aspecten uit de thuissituatie.

De vaklessen

Het gaat hierbij om de basisvakken; deze vinden met name in de ochtend plaats, aangezien het opname- en concentratievermogen van de leerlingen dan het grootst is.

Projecten

Het gaat hierbij om thematisch, vakoverstijgend onderwijs; de leerlingen begrijpen de samenhang in de lesstof zo veel beter, waardoor er meer rendement wordt behaald; de inhoud van projecten biedt mogelijkheden voor leren in en buiten de school. Een project beslaat een periode van globaal zeven weken, tussen twee vakanties.

Verplichte masterclasses

Hierin worden vaardigheden behandeld die een brede toepassing krijgen binnen het onderwijs en wordt lesstof behandeld die een verdieping of aanvulling vormt op de vaklessen; deze worden door alle leerlingen gevolgd, maar leerlingen kunnen wel kiezen in welke periode ze dat willen.

Keuze masterclasses

Hierin worden talenten en interesses van leerlingen (verder) aangemoedigd en ontwikkeld; per periode (globaal zeven weken, tussen twee vakanties) is er een aantrekkelijk en breed aanbod, waarbij leerlingen kunnen intekenen naar hun voorkeur; masterclasses worden verzorgd door eigen docenten en gastdocenten, in de school en daarbuiten;

Huiskameruur

Op een aantal middagen is er na de lessen de mogelijkheid voor leerlingen om het huiskameruur te bezoeken. In een aantal lokalen zijn docenten aanwezig bij wie de leerling huiswerk kan maken, aanvullende ondersteuning kan krijgen of even kan bijkomen van de schooldag. Leerlingen kiezen er zelf voor om naar het huiskameruur of naar huis te gaan na afloop van de laatste les. Indien nodig kan een coach een huiskameruur adviseren.

Binnen @Forum werken we met combiklassen mavo-havo en havo-atheneum, op basis van het idee van divergente differentiatie: de docent sluit zoveel mogelijk aan op de individuele niveaus en onderwijsbehoeften van de leerlingen en begeleidt het leerproces zo zorgvuldig mogelijk. Zo wordt er in de lessen voortdurend gekeken naar de individuele behoeften en mogelijkheden van de leerlingen. Dit impliceert een hoge mate van differentiatie in instructie, leerstof, tempo, doelen, toetsing en begeleiding. Binnen de combiklassen kan eventueel worden doorgestroomd naar het andere onderwijsniveau. Ook kunnen leerlingen vakken op een hoger onderwijsniveau volgen dan het niveau waarop ze staan ingeschreven.

We willen de leerlingen de tijd geven om zich te ontwikkelen op het niveau dat het best aansluit op hun mogelijkheden. Daarom hanteren we een tweejarige brugperiode. Halverwege het tweede leerjaar krijgen de leerlingen een voorlopig vervolgadvies, terwijl ze aan het eind van dit leerjaar een definitief vervolgbesluit krijgen. Op dit onderwijsniveau vervolgen ze het onderwijs vanaf het derde leerjaar. Hieraan moet worden toegevoegd dat leerlingen een of meerdere vakken kunnen blijven volgen op een hoger onderwijsniveau.

Op @Forum bieden we gepersonaliseerd onderwijs aan. Hieronder verstaan we een onderwijscontext waarin optimale leerprocessen worden gecreëerd, die aansluiten bij de persoonlijke kwaliteiten, individuele behoeften en individuele leerstijlen van de leerlingen. Zij krijgen de gelegenheid om op hun eigen wijze en tempo te werken aan leerdoelen, die aansluiten bij hun eigen niveau en talenten. Hierbij zijn we ons bewust van het feit, dat leerlingen een eigen profiel hebben van sterk en minder sterk ontwikkelde intelligenties (talenten) en proberen we hierop te anticiperen in de aanbieding en verwerking van de lesstof. Dit doen we door te werken met leertrajecten die allemaal op eenzelfde wijze worden samengesteld in een digitale leeromgeving. Per vakgebied, leerdoel, leerinhoud of onderdeel, kan de leerling, afhankelijk van de eigen prestaties en voorkeuren, een aangepast leertraject krijgen. De leerlingen worden gestimuleerd om keuzes te maken met betrekking tot het vormgeven van hun persoonlijke curriculum, waarbij de docent afwisselend een ondersteunende, leidende en/of coachende rol vervult, door het geven van effectieve feedback en door het faciliteren van rijke leersituaties.

De ontwikkeling van de leerlingen willen we steeds plaatsen in een longitudinaal perspectief; dit betekent, dat we de prestaties van de leerlingen beschouwen in het licht van hun ontwikkeling over de langere termijn. Daarom leggen we bij het beoordelen van de prestaties van de leerlingen het hoofdaccent bij het geven van feedback, aangezien een leerling hierdoor zicht krijgt op het eigen ontwikkelingsproces. Er worden diverse toetsvormen gehanteerd (zowel formatief als summatief), waarmee de leerling kan laten zien in welke mate hij zich de stof heeft eigen gemaakt en in welke mate hij een volgende stap heeft gezet in het eigen ontwikkelingsproces.

Document Organogram Cvo Nwf

Bestuur en Samenwerking

CVO-nwf

CVO-nwf heeft een streekfunctie voor Leeuwarden en de omringende regio, inclusief de gemeente Waadhoeke. De vereniging biedt een volledig aanbod aan voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium.

CVO-nwf bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs:

  • CSG Anna Maria van Schurman (vmbo, havo en havo plus)
  • Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (gymnasium)
  • CSG Comenius @Forum (mavo, havo, atheneum)
  • CSG Comenius Esdoorn (vmbo)
  • CSG Comenius Mariënburg (havo/atheneum, drie locaties)
  • CSG Comenius Zamenhof (vmbo en praktijkonderwijs)
  • CSG Ulbe van Houten (vmbo; onderbouw havo/atheneum onder verantwoordelijkheid van CSG Comenius Mariënburg)


Fricolore

De scholen van CVO-nwf participeren in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door vijftien scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk die samenwerken. De scholen werken samen om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering op de scholen te bevorderen.

Organogram

De school heeft een grootte die een compact organisatiemodel met korte lijnen mogelijk maakt. De schoolleiding bestaat uit een (bovenschools) directeur en een teamleider, die de operationele leiding over de school heeft. De beide bouwcoördinatoren sluiten wanneer nodig aan bij het MT-overleg.

Contact

(058) 2347670
info-forum@csg-comenius.nl

Als u in contact wilt komen met de school of met een medewerker van de school kunt u dit kenbaar maken door telefonisch contact op te nemen via het hierboven vermelde nummer of door een mail met een terugbelverzoek te sturen aan het hierboven vermelde mailadres.

Locatie:

Comenius Forum
Plataanstraat 1, 8924 CR Leeuwarden