Ondersteuning bij het leren
Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig bij het leren. Denk aan bijlessen, maatwerk, studie-/loopbaanbegeleiding (LOB) en huiswerkbegeleiding. Dit zijn vormen van leerlingenondersteuning, evenals de inzet van mentoren als eerste aanspreekpunt voor ouders en leerlingen. Verwijzingen naar deze vormen van leerondersteuning vinden altijd plaats in overleg tussen mentoren en/of leerlingondersteuners en ouders. Zowel school, zijnde de mentor en/of de vakdocent, kan hiertoe het initiatief nemen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een rapportbespreking. Ook u als ouder kan een verzoek tot extra ondersteuning voor een of meerdere vakken indienen bij de mentor van uw kind.
Visie op leerlingenondersteuning
Een andere vorm van ondersteuning betreft die vanuit het bereik van passend onderwijs. Alle leerlingen verdienen een plek op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Onze visie op passend onderwijs is: ‘regulier en in de klas waar het kan, extra en buiten de klas waar het moet’. Hieruit vloeit de belofte voort dat we ons, binnen onze ondersteuningsmogelijkheden, maximaal inspannen voor alle leerlingen die na aanmelding en toelating door de toelatingscommissie aan ons worden toevertrouwd.
Alle medewerkers van Comenius Zamenhof willen het onderwijs zodanig vormgeven en aanbieden dat optimaal wordt tegemoetgekomen aan de onderwijs- en begeleidingsbehoeften van alle leerlingen en in het bijzonder ook van hen die speciale ondersteuning nodig hebben.
Ondersteuningsteam Zamenhof
Zamenhof kent een breed aanbod aan leerlingenondersteuning, zoals dyslexiebegeleiding, counseling, faalangstreductietraining, gedragsdeskundigheid en coaching passend onderwijs. Om de visie op leerlingenondersteuning goed en efficiënt te kunnen uitvoeren is het belangrijk om, voor alle ruim 700 leerlingen, de ondersteuning goed te organiseren en aan te sturen. Hiervoor zijn sinds het schooljaar 2022-2023 twee Ondersteuningsteams opgericht, een team voor vmbo en een team voor praktijkonderwijs met het doel deze twee teams intensief met elkaar te laten samenwerken om aanwezige expertise efficiënter en minder versnipperd in te zetten en om expertise schoolbreed, onderling en bij de docenten te vergroten.
Voor het schooljaar 2023-2024 zijn de twee teams samengevoegd tot één Ondersteuningsteam Zamenhof. Het Ondersteuningsteam bestaat uit een Ondersteuningscoördinator, leerjaarcoördinatoren vmbo en praktijkonderwijs, de gedragsdeskundige-ASS (G-ASS), de coaches passend onderwijs van zowel vmbo als praktijkonderwijs en de verzuimcoördinatoren. Waar nodig wordt het Ondersteuningsteam aangevuld met de pedagogisch onderwijsassistent, counselors, mentoren en externe partijen zoals School Maatschappelijk Werk, de Leerplichtambtenaar, GGD, specialistische deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld dyslexie, ASS, TOS, Visio, jongerenwerk, coaches vanuit wijk- en/of gebiedsteams, medewerkers van het Jeugd Expertise Team (JET), reclassering, politie en/of de onderwijsconsulent en gedragsdeskundige van het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard. De directeur van CSG Comenius Zamenhof is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de ondersteuning aan alle leerlingen.
Het Ondersteuningsteam coördineert de ondersteuning aan de leerlingen van CSG Comenius Zamenhof en verdeelt de ondersteuning, in samenspraak met mentoren en/of coaches en de informatie uit het OPP, in drie arrangementen, te weten: Basisondersteuning, Extra ondersteuning, Intensieve ondersteuning.
Voor schooljaar 2024-2025 voeren we nog een wijziging door in de wijze waarop de ondersteuning aan leerlingen én docenten wordt vormgegeven. Vanuit het nieuwe functieboek van CVO-NWF bestaat het ondersteuningsteam Zamenhof uit een Ondersteuningscoordinator, 4 leerlingondersteuners, de verzuimcoaches en (incidentele) in- en externe specialisten. De rol van de mentoren wordt weer ingevuld zoals het bedoelt is; de mentor is op de hoogte van het welzijn en de ondersteuningsbehoefte van de leerling. De mentor organiseert, samen met de lesgevende docenten de basisondersteuning en betrekt het ondersteuningsteam, middels een signaalbrief, tijdig als lichte ondersteuning nodig mocht blijken. De ondersteuningsarrangementen worden nu basis-, lichte- en intensieve ondersteuning genoemd.
BASISONDERSTEUNING
Alle leerlingen die voor CSG Comenius Zamenhof worden aangemeld krijgen basisondersteuning. De basisondersteuning wordt in het Basisdeel A en B van het Ontwikkel Perspectief Plan (OPP) beschreven. In het OPP, deel A en B, worden gegevens van de leerling opgenomen en wordt een volledig beeld opgesteld door de toeleverende (basis)school, de mentor en/of een lid van het ondersteuningsteam. Voor de leerlingen in de basisondersteuning zal het OPP deel C (Handelingsdeel) verder niet worden ingevuld. De basisondersteuning is in handen van de docent en mentor.
Lichte ONDERSTEUNING
De tweede categorie betreft leerlingen die lichte ondersteuning nodig hebben om een succesvolle schoolloopbaan te hebben of te krijgen. Onder lichte ondersteuning verstaan we bijvoorbeeld ondersteuning die dyslectische leerlingen nodig hebben in de klas en bij toetsen, leerlingen die vanwege ASS- of sociaal-emotionele problematiek zo nu en dan begeleiding nodig hebben (bijvoorbeeld leerlingen die moeite ervaren met leren, plannen, motivatie en het overzicht niet kunnen bewaren), leerlingen die regelmatig verzuimen en leerlingen die vanwege TOS-/Visioproblematiek extra ondersteuning nodig hebben. In het OPP worden gegevens van de leerling opgenomen en wordt een volledig beeld opgesteld door de toeleverende (basis)school, de mentor en/of een lid van het ondersteuningsteam, waarbij het Handelingsdeel ook ingevuld wordt. Met de ouders en de leerling/mentor en een lid van het Ondersteuningsteam worden tussendoelen geformuleerd en vastgelegd, die regelmatig geëvalueerd worden. Afhankelijk van de doelen (lange- of kortetermijndoelen) wordt met de ouders en leerling afgesproken wat de termijn voor de volgende evaluatie is.
INTENSIEVE ONDERSTEUNING
Leerlingen krijgen intensieve ondersteuning als een succesvolle schoolloopbaan ernstig in het geding komt. Dit kan zijn vanwege ernstige leer- en/of gedragsproblemen al dan niet in combinatie met een instabiele thuissituatie. Intensieve ondersteuning kan ook nodig zijn bij leerlingen met een voor de schoolgang belemmerende combinatie van leer-, gedrags- en omgevingsfactoren. In het OPP worden gegevens van de leerling opgenomen en wordt een volledig beeld opgesteld door de toeleverende (basis)school, de mentor of een lid van het Ondersteuningsteam, waarbij het Handelingsdeel ook ingevuld wordt. Met de ouders en de leerling en zo nodig de mentor en een lid van het Ondersteuningsteam worden tussendoelen geformuleerd en vastgelegd, die regelmatig geëvalueerd worden. Afhankelijk van de doelen (lange- of kortetermijndoelen) wordt met de ouders en leerling afgesproken wat de termijn voor de volgende evaluatie is.
Toestemming ouders
Voor alle arrangementen is het belangrijk dat ouders meepraten, meedenken en mee beslissen. De mentor is degene die op regelmatige basis contact met ouders heeft. Alle leerlingen worden op regelmatige wijze besproken in de reguliere leerlingbespreking. Dit valt onder het arrangement ‘basis ondersteuning’. Mocht een leerling iets meer ondersteuning nodig hebben, dan wordt een signaalbrief ingevuld. Ouders ondertekenen deze signaalbrief (toestemming verlenen via mail, geldt ook als handtekening) en geven daardoor toestemming voor extra ondersteuning. Dit houdt in dat we in- en/of externe deskundigen kunnen inschakelen om op die manier de benodigde ondersteuning voor de leerling of de docent te organiseren. De signaalbrief, met daarin de concrete ondersteuningsvraag beschreven, wordt beoordeeld door het Ondersteuningsteam waarna ondersteuning voor de leerling op gang komt. De vervolgstappen worden gedeeld met alle betrokkenen, te weten: de mentor, lesgevende docenten, de leerling en de ouders.
(School)Ondersteuningsprofiel
Met de invoering van passend onderwijs hebben alle scholen, dus ook onze school, zorgplicht. Dit betekent, dat we bij elke aangemelde leerling verantwoordelijk zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek óf het zoeken naar een passende onderwijsplek, als de begeleidingsbehoefte van het kind onze mogelijkheden te boven gaat. Ondanks de ondersteuningsmogelijkheden van onze school hebben we niet voor iedere leerling een passend onderwijs-/ondersteuningsaanbod. Er zijn ook kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan wij kunnen bieden. Gelukkig werken we samen met andere (speciale) scholen binnen het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard en bestaat de mogelijkheid toch passend onderwijs voor een leerling te vinden.
Op onze website https://www.comenius-zamenhof.nl/documenten/ vindt u het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Zamenhof. Dit overzicht geeft onze mogelijkheden van ondersteuning aan, maar ook onze grenzen en beperkingen. Voor specifieke vragen over dit onderwerp vragen we u contact op te nemen met de regiehouder zorg en ondersteuning van Zamenhof, zie de contactgegevens hieronder.
Contactpersonen begeleiding en ondersteuning
Ondersteuningscoordinator
Mevr. C. van Hoogmoed - Zamenhof - c.vanhoogmoed@cvo-nf.nl
Leerlingondersteuner
Dhr. B. Zuurman - gemengde leerweg
Mevr. A. Faber - kader
Mevr. K. Mulder - basis
Dhr. A. Steneker - praktijkonderwijs
Interne vertrouwenspersoon
Dhr. M. Feijten - praktijkonderwijs - m.feijten@cvo-nf.nl
Mevr. H. Elverdink - praktijkonderwijs - h.elverdink@cvo-nf.nl
Dhr. P. van Vliet - vmbo - p.vanvliet@cvo-nf.nl
Mevr. Y. Blaauw - vmbo - y.blaauw@cvo-nf.nl
Vertrouwenspersoon GIMD
Mevr. M. Veenstra - (088) 8008500 - m.veenstra@gimd.nl
Aanspreekpunt anti-pestbeleid
Mevr. C. van Hoogmoed - c.vanhoogmoed@cvo-nf.nl
GGD
Mevr. F. de Vries - Zamenhof - f.devries@cvo-nf.nl
Coach Passend
Dhr. K. de Vries - praktijkonderwijs - k.devries@cvo-nf.nl
Onderwijs
Mevr. T. Posthuma - vmbo - t.posthuma@cvo-nf.nl
Mevr. L. Huidekoper - vmbo - l.huidekoper@cvo-nf.nl
Verzuimcoördinator
Mevr. P. Kingma - vmbo - p.kingma@cvo-nf.nl
Mevr. C. Darbily - vmbo - c.darbily@cvo-nf.nl
Mevr. R. van der Veen - praktijkonderwijs - re.vanderveen@cvo-nf.nl
Dyslexiebegeleiding
Dhr. K. de Vries - praktijkonderwijs - k.devries@cvo-nf.nl
Mevr. M. Veldman - vmbo - m.veldman@cvo-nf.nl
Mevr. Y. Blaauw - vmbo - c.brink@cvo-nf.nl
Reductie (examen-) faalangst
Mevr. P. Kingma - vmbo - p.kingma@cvo-nf.nl
Externe begeleiding
Verschillende externe organisaties bieden (extra) begeleiding en zorg en zijn bereikbaar voor vragen van leerlingen en ouders. Voorbeelden zijn GGD, Schoolmaatschappelijk Werk/gebiedsteam, VNN, Jongerenwerk, Leerplicht en Kentalis. De ondersteuning loopt via de regiehouder leerlingenondersteuning en -zorg.
School als Vindplaats
Op Zamenhof werken we nauw samen met de GGD en Stichting Amaryllis (jongerenwerk) om gesignaleerde problemen bij leerlingen zo snel mogelijk te kunnen ondersteunen. De jeugdverpleegkundige en de jongerenwerker zijn hiervoor op diverse dagdelen op school aanwezig. Uiteraard wordt contact opgenomen als de school het van belang vindt dat een kind wordt begeleid in dit kader.
Het Samenwerkingsverband
CSG Comenius is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Fryslân-Noard, waarin alle scholen van voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio Noord-Friesland nauw samenwerken op het gebied van de leerlingenzorg.
Verwijsindex
In Nederland zijn onderwijs en jeugdhulpverlening verplicht om jongeren, over wie men zich zorgen maakt, te melden in de Verwijsindex. Via dit systeem kunnen professionals hun zorgen over een jongere, waarmee ze te maken hebben, met elkaar delen en samen overleggen over de beste vorm van begeleiding. Meer informatie kunt u vinden op verwijsindexfryslan.nl – Verwijsindex Fryslân