Over de school

Identiteit / Waar staan wij voor

Zamenhof is een open christelijke scholengemeenschap, die alle leerlingen en ouders verwelkomt die onze grondslag, waarden en normen onderschrijven. Zowel leerlingen als personeelsleden zijn in de alledaagse omgang met elkaar een voorbeeld voor elkaar, want samen maken we de school. Met persoonlijke aandacht en vanuit wederzijds respect, ook voor elkaars ‘eigen aardigheden’. We staan voor veiligheid voor iedereen die Zamenhof bevolkt. En hiermee leggen we samen de basis voor persoonlijke groei, zodat het ontwikkelen van interesses of talenten en daarmee de ontwikkeling als mens, voor iedereen een kans krijgt. Zamenhof als leergemeenschap is een oefenplaats voor het (goede) leven.

Onze missie en de bedoeling van ons onderwijs is gelegen in het bieden van kansen voor een brede ontwikkeling van al onze leerlingen, aansluitend op hun mogelijkheden, talenten en interesses, zodat ze kunnen worden wie ze willen zijn. En hierbij ook leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, de ander en de omgeving.

Deze ontwikkeling heeft betrekking op het kind als leerling en als mens, in de school als oefenplaats. De ontwikkeling bereidt kinderen zo goed mogelijk voor op vervolgonderwijs of werk én op het leven, waarbij zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerking en aanpassingsvermogen centraal staan. Leren op de oefenplaats voor het leven vatten we in ons motto: werk maken van leren. Het vereist van alle medewerkers een groot hart voor kinderen.

Document Schoolplan Comenius Zamenhof

Schoolplan

Het schoolplan is een meerjarenplan waarin staat omschreven wat de drijfveren, ambities en doelen van de school zijn. Het schoolplan geeft aan waar de leidinggevenden, docenten, het ondersteunend personeel en leerlingen de komende jaren aan werken.

Onderwijsvisie

Kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming
Kinderen verkrijgen en ontwikkelen kennis, vaardigheden en (leer)houdingen met het oog op het toekomstige werkveld en functioneren in de maatschappij, uitmondend in een diploma. We noemen dit de ‘kwalificatiefunctie’ van onderwijs. School is ook belangrijk voor cultuuroverdracht en burgerschapsvorming. Hierbij gaat het om democratische waarden, algemene gebruiken en gewoonten over hoe we het beste met elkaar om kunnen gaan, normen en waarden in onze maatschappij. School staat immers niet los van de maatschappij, maar is er deel van. We noemen dit de ‘socialisatiefunctie’ van het onderwijs. Ook helpt het onderwijs de kwaliteiten en (verborgen) talenten van kinderen te ontwikkelen en draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling, de identiteit van een leerling. Deze persoonsvorming vraagt extra aandacht in een leeftijdscategorie waarin kinderen kunnen worstelen met onzekerheden over zichzelf. Wij zeggen: je mag er zijn en hoort erbij. Ongeacht je herkomst, geaardheid en overtuiging. Zamenhof sluit in, niet uit.

Onderwijs als sociaal proces
Met ons onderwijs willen we dus bijdragen aan de identiteitsvorming en zelfredzaamheid van kinderen. We denken hierbij niet in individualisme of economisch nut. Integendeel: we willen juist de samenwerking en saamhorigheid bevorderen, want dat vinden we noodzakelijk in de onderlinge omgang van mensen. Het biedt kinderen perspectief op een kansrijke deelname aan de maatschappij. Leren is daarom een sociaal proces. Het vindt altijd plaats samen met anderen. We handelen op Zamenhof daarom vanuit gedragsverwachtingen over hoe we met elkaar om gaan, om een zo goed mogelijke schoolgang voor alle bewoners van Zamenhof te realiseren. Duidelijk op de inhoud, zacht op de relatie en liefdevol begrenzen van ongewenst gedrag. Zo wordt er op school óók geleerd voor het leven.

Competentie, autonomie en relatie
We bedienen veel leerlingen die al vanaf de eerste groepen van het primair onderwijs andere kinderen zien die meer weten en meer en sneller kunnen. Onze doelgroep beschikt over andere talenten en ontwikkelt zich prima op andere vlakken. Maar zéker voor deze groep is het nodig te werken aan vertrouwen in het eigen kunnen (‘competentie’) en ook om ruimte te krijgen op wat een leerling doet en de manier waarop het zich ontwikkelt (‘autonomie’). En dat vanuit de sociale verbondenheid met de omgeving, een positieve benadering door leraren en vanuit vertrouwen (leren te krijgen) in anderen (‘relatie’). Met deze drie psychologische basisbehoeften hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de intrinsieke motivatie van leerlingen, zodat onze hoge verwachtingen, passend bij de beginsituatie van leerlingen, kunnen ontkiemen op vruchtbare bodem.

Persoonlijke aandacht
Persoonlijk contact vinden we bij CSG Comenius heel belangrijk. Leerlingen ontwikkelen zich goed als ze gestimuleerd worden en aandacht krijgen. Niet iedereen kan uiteindelijk op eigen kracht zijn of haar schoolloopbaan doorlopen. Wij hebben daarom een uitgebreid netwerk gericht op leerlingenzorg om leerlingen die dat nodig hebben extra ondersteuning te bieden.

Wederzijds respect; een open christelijke scholengemeenschap
CSG Comenius is een open christelijke scholengemeenschap, uitgaande van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord- en West-Fryslân (CVO-nwf). We willen werken vanuit de bijbel als bron, maar hebben aandacht voor alle wereldgodsdiensten. We kennen op onze school dan ook dagopeningen, meditatieve momenten en vieringen, zoals met Kerst en Pasen. We laten leerlingen nadenken over wat echt belangrijk is in het leven. Begrippen als tolerantie, inclusief denken, acceptatie, samenwerking en respect staan hier centraal. We vragen van iedereen om met elkaar om te gaan op een wijze die past binnen onze identiteit.

CSG Comenius hecht aan waarden en normen en neemt consequent stelling tegen onder meer pesten, discriminatie en racisme. CSG Comenius werkt met een Pestprotocol, waarin is vastgelegd op welke manier gesignaleerd pestgedrag, volgens een vooraf bepaalde handelwijze, wordt aangepakt. Meer dan ooit leven we in een multiculturele samenleving. Bij het vak Godsdienstige en Levensbeschouwelijke Vorming (GLV) wordt ruim aandacht besteed aan alle wereldgodsdiensten. Met vele activiteiten wordt geprobeerd leerlingen medeverantwoordelijkheid te leren nemen voor zichzelf, hun omgeving, de maatschappij en de aarde. De uitgangspunten van onze democratische rechtsstaat zijn hierin fundamenteel. Alleen dan krijgt ‘burgerschap’ de gewenste richting.

Geloof in ieders talent
Wij gaan ervan uit dat iedere leerling (een) talent heeft, ongeacht achtergrond, afkomst of opleidingsniveau. Deze sterke kant willen wij graag ontdekken en verder ontwikkelen, omdat de periode in het voortgezet onderwijs de basis vormt voor later. We stimuleren onze leerlingen tot zelfstandigheid, zodat zij hun eigen keuzes in het leven kunnen maken. Om een paar voorbeelden te noemen: leerlingen kunnen bij ons unieke Talentstromen volgen en in zowel het vmbo als het praktijkonderwijs, naast verplichte onderdelen, veel vakken zelf kiezen. Voor leerlingen ‘tussen’ de niveaus bieden we de zgn. ProV- (pro-vmbo) en ProM-klas (pro-mbo) aan, voor een doelgroep die langer de tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen richting het vmbo of mbo. In de onderbouw van het vmbo bieden we ‘Comenius in Company’ aan, zodat leerlingen direct met de praktijk aan de slag kunnen. Met ons onderwijs willen we bereiken dat elke leerling zich, afgestemd op ieders talenten en interesses, persoonlijk kan ontwikkelen en kan functioneren in de samenleving. We doen dit door het bijbrengen van kennis, vaardigheden en inzicht, afgestemd op het individuele niveau.

Document Organogram Cvo Nwf

Bestuur en Samenwerking

CVO-nwf

CVO-nwf heeft een streekfunctie voor Leeuwarden en de omringende regio, inclusief de gemeente Waadhoeke. De vereniging biedt een volledig aanbod aan voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium.

CVO-nwf bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs:

  • CSG Anna Maria van Schurman (vmbo, havo en havo plus)
  • Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (gymnasium)
  • CSG Comenius @Forum (mavo, havo, atheneum)
  • CSG Comenius Esdoorn (vmbo)
  • CSG Comenius Mariënburg (havo/atheneum, drie locaties)
  • CSG Comenius Zamenhof (vmbo en praktijkonderwijs)
  • CSG Ulbe van Houten (vmbo; onderbouw havo/atheneum onder verantwoordelijkheid van CSG Comenius Mariënburg)


Fricolore

De scholen van CVO-nwf participeren in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door vijftien scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk die samenwerken. De scholen werken samen om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering op de scholen te bevorderen.

Contactgegevens

CSG Comenius Zamenhof – vmbo en praktijkonderwijs
Robert Kochstraat 6, 8921 VX Leeuwarden, T (058) 234 76 70
info-zamenhof@csg-comenius.nl
www.comenius-zamenhof.nl

Directeur Mevr. L. Hofman Directeur Comenius Zamenhof

Teamleiders 
Mevr. D.M. Krol praktijkonderwijs d.krol@csg-comenius.nl
Dhr. B. de Vries vmbo b.devries@csg-comenius.nl
Dhr. N. Maurits vmbo n.maurits@csg-comenius.nl

Leerjaar-coördinatoren
Mevr. M. Oosterbos praktijkonderwijs m.oosterbos@csg-comenius.nl 
Dhr. S. Koster vmbo-b/k klas 1 en 2 s.koster@csg-comenius.nl
Dhr. P. Geertsma vmbo-k/g klas 3 en 4 p.geertsma@csg-comenius.nl
Mevr. M. Veldman vmbo-k/g klas 3 en 4 m.veldman@csg-comenius.nl 


Overige contactgegevens

Service Centrum
Robert Kochstraat 6, 8921 VX Leeuwarden, (058) 234 76 70
Postbus 193, 8900 AD Leeuwarden, (058) 234 76 80

Voorzitter College van Bestuur
Dhr. M.C.J. Visser

Leerlingenadministratie / financiële administratie en stafmedewerkers
(058) 234 76 70 of via info@cvo-nwf.nl

Onderwijsinspectie
Inspectie van het Onderwijs
Postbus 2730
3500 GS Utrecht
Informatie Rijksoverheid: 1400
Loket Onderwijsinspectie: 088-669 6060
www.onderwijsinspectie.nl/contact

Meldpunt vertrouwensinspecteurs
Voor klachtmeldingen over sociale veiligheid: (digitaal) pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, seksueel misbruik, psychisch of fysiek geweld, (0900) 111 31 11 (lokaal tarief)

Vertrouwenspersoon GIMD
Mw. M. Veenstra, (088) 800 85 00, m.veenstra@gimd.nl