Identiteit / Waar staan wij voor
Samennemen met vorige?
Zamenhof is een christelijke school die met open vizier de wereld inkijkt. We verwelkomen alle leerlingen en ouders die het eens zijn met onze waarden en normen. Met persoonlijke aandacht en vanuit wederzijds respect, ook voor elkaars ‘eigen aardigheden’, staan we voor veiligheid en plezier voor iedereen die overdag op Zamenhof 'woont'. Zowel leerlingen als personeelsleden zijn in de alledaagse omgang een voorbeeld voor elkaar, want samen vormen we Zamenhof. Iedereen is anders, maar iedereen mag er zijn. Zamenhof als leergemeenschap is een oefenplaats voor het (goede) leven.
Op Zamenhof bieden we kansen voor een brede ontwikkeling van al onze leerlingen (aansluitend op hun mogelijkheden, talenten en interesses), zodat ze kunnen worden wie ze willen zijn.
Het vereist van alle medewerkers een groot hart voor kinderen.
Schoolplan
Het schoolplan is een meerjarenplan waarin staat omschreven wat de drijfveren, ambities en doelen van de school zijn. Het schoolplan geeft aan waar de leidinggevenden, docenten, het ondersteunend personeel en leerlingen de komende jaren aan werken.
Onderwijsvisie
Ons onderwijs
Op Zamenhof werken we, samen met onze leerlingen, aan drie verschillende doelen: kennis (wat weet je), vaardigheden (wat kun je) en persoonsvorming (wie ben je). Hieronder leggen we uit wat we met elk doel precies bedoelen.
Kennis - Zamenhof biedt vier opleidingen aan: praktijkonderwijs, basis, kader, en gemengde leerweg. Alle vier de opleidingen zijn praktijkgericht en bereiden voor op het MBO, de HAVO, werk of bijzondere dagbesteding. Bij ons leer je eigenlijk basiskennis van algemene vakken (zoals Nederlands en wiskunde) en basiskennis van specifieke profielen die je interessant vindt (zoals Techniek, Zorg en Welzijn of Horeca, Bakkerij en Recreatie).
Vaardigheden - We oefenen met vaardigheden die je helpen om een fijne vriend, partner, collega, buur, werknemer, of gezinslid te zijn. We richten ons op normen en waarden die helpen om positief bij te dragen aan onze democratische samenleving en om te begrijpen hoe jouw gedrag invloed heeft op het gedrag van anderen (en andersom). School is eigenlijk een 'mini-maatschappij', waar je kunt oefenen voor je volgende stappen. Op tijd komen, jezelf goed kunnen presenteren, communiceren met verschillende mensen, omgaan met tegenslagen, en positief discussiëren zijn voorbeelden van belangrijke life skills waar we aandacht aan besteden.
Persoonsvorming- In de snelle (digitale) wereld van vandaag staan we ook stil bij onszelf. Wat vind je belangrijk en welke keuzes kun je maken die hierbij passen? Wij zoeken de kwaliteiten en (verborgen) talenten van leerlingen, zodat zij succeservaringen opdoen en bouwen aan hun zelfvertrouwen. Dit is belangrijk omdat de middelbare school je vormt voor de rest van je leven: als je hier goede dingen leert dan heb je daar je hele leven profijt van.
Talentontwikkeling
Ieder mens heeft talenten. We willen jouw sterke kanten ontdekken en verder ontwikkelen, omdat de periode in het voortgezet onderwijs de basis vormt voor later. Om een paar voorbeelden te noemen: je kunt bij ons unieke Talentstromen volgen en in zowel het VMBO als het praktijkonderwijs veel vakken zelf kiezen. Voor leerlingen die twijfelen tussen verschillende opleidingen bieden we in overleg schakelklassen aan: ProV- (pro-vmbo) en ProM-klas (pro-mbo) aan. In de onderbouw van het vmbo bieden we ‘Comenius in Company’ aan, zodat leerlingen direct met de praktijk aan de slag kunnen.
Persoonlijke aandacht
Persoonlijk contact vinden we op Zamenhof heel belangrijk. Leerlingen ontwikkelen zich door vragen te stellen en zelf antwoorden te zoeken op vragen die hen worden gesteld. Omdat iedereen op een andere manier en op een ander tempo leert, bieden we extra ondersteuning waar mogelijk. Op Zamenhof heeft elke opleiding een eigen Leerlingbegeleider die, naast mentor en teamleider, meedenkt bij wat nodig is om elke leerling tot leren te brengen. Hoe eerder en hoe beter we elkaar leren kennen, hoe beter ons onderwijs aansluit bij onze leerlingen.
Verwachtingen van elkaar
Zamenhof is een inclusieve school die vanuit een open christelijk vizier de wereld inkijkt. Vanuit school organiseren we vieringen rond Kerst en Pasen, maar wat je ook gelooft: we verwachten van iedereen op school respect naar elkaars persoon, cultuur, religie en geaardheid. Wij zeggen: je mag er zijn en je hoort erbij. Daarom nemen we stelling tegen onder meer pesten, discriminatie en racisme. We werken met een Pestprotocol, waarin is vastgelegd op welke manier gesignaleerd pestgedrag, volgens een vooraf bepaalde handelwijze, wordt aangepakt.
Omdat iedereen anders is, vinden we het belangrijk om duidelijke verwachtingen uit te spreken naar elkaar over hoe we met elkaar om gaan. We zijn duidelijk op de inhoud maar zacht op de relatie. Soms zijn we dus streng, maar we waarderen ook op die momenten wie je bent als persoon. Elke dag is een nieuwe kans om een betere versie van jezelf te zijn. Bij structureel onwenselijk gedrag gaan we met elkaar in gesprek, want iedereen moet zich prettig en veilig voelen op Zamenhof.
Bestuur en Samenwerking
CVO-nwf
CVO-nwf heeft een streekfunctie voor Leeuwarden en de omringende regio, inclusief de gemeente Waadhoeke. De vereniging biedt een volledig aanbod aan voortgezet onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
CVO-nwf bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs:
- CSG Anna Maria van Schurman (vmbo, havo en havo plus)
- Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (gymnasium)
- CSG Comenius @Forum (mavo, havo, atheneum)
- CSG Comenius Esdoorn (vmbo)
- CSG Comenius Mariënburg (havo/atheneum, drie locaties)
- CSG Comenius Zamenhof (vmbo en praktijkonderwijs)
- CSG Ulbe van Houten (vmbo; onderbouw havo/atheneum onder verantwoordelijkheid van CSG Comenius Mariënburg)
Fricolore
De scholen van CVO-nwf participeren in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door zeventien scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk die samenwerken. De scholen werken samen om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering op de scholen te bevorderen.
Contactgegevens
CSG Comenius Zamenhof – vmbo en praktijkonderwijs
Robert Kochstraat 6, 8921 VX Leeuwarden, T (058) 234 76 70
info-zamenhof@csg-comenius.nl
www.comenius-zamenhof.nl
Directeur Mevr. L. Hofman - Directeur Comenius Zamenhof
Teamleiders
Dhr. N. Maurits vmbo gemengde leerweg n.maurits@cvo-nf.nl
Dhr. SJ. Heeringa vmbo kader s.heeringa@cvo-nf.nl
Mevr. D. Krol vmbo basis d.krol@cvo-nf.nl
Dhr. M. van Dijk praktijkonderwijs m.vandijk@cvo-nf.nl
Ondersteuningscoördinator Mevr. C. van Hoogmoed - ondersteuningscoördinator Zamenhof
Leerlingondersteuner
Dhr. B. Zuurman - gemengde leerweg
Mevr. A. Faber - kader
Mevr. K. Mulder - basis
Dhr. A. Steneker - praktijkonderwijs
Verzuimcoördinator
Mevr. C. Darbily - vmbo
Mevr. P. Kingma - vmbo
Mevr. R. van der Veen - praktijkonderwijs
Overige contactgegevens
Service Centrum
Robert Kochstraat 6, 8921 VX Leeuwarden, (058) 234 76 70
Postbus 193, 8900 AD Leeuwarden, (058) 234 76 80
Voorzitter College van Bestuur
Dhr. M.C.J. Visser
Leerlingenadministratie / financiële administratie en stafmedewerkers
(058) 234 76 70 of via info@cvo-nwf.nl
Onderwijsinspectie
Inspectie van het Onderwijs
Postbus 2730
3500 GS Utrecht
Informatie Rijksoverheid: 1400
Loket Onderwijsinspectie: 088-669 6060
www.onderwijsinspectie.nl/contact
Meldpunt vertrouwensinspecteurs
Voor klachtmeldingen over sociale veiligheid: (digitaal) pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, seksueel misbruik, psychisch of fysiek geweld, (0900) 111 31 11 (lokaal tarief)